Korona virüs dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ticaret hayatını etkisi altına aldı. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, esnafın yaşadıklarını Ege Telgraf’a anlattı. Virüsten sonra işlerinin çok bozulduğunu belirten Başkan Uğuz, “Araçlarımızı mecburiyetten çalıştırıyoruz ama ceplerimiz daha çok zarar görüyor. Duraklarımızda nöbetleşe olarak çalışıyoruz. Bir kısım araçları kapattık, hatlarımızın hiçbiri boş kalmayacak şekilde nöbetleşe olarak geriye kalan araçlarımızı çalıştırıyoruz. Aslında çalışmamamız daha uygun. Virüse karşı da bir takım önlemler alınmış olur ama herhangi bir genelge olmadığı için hala sefer yapıyoruz. Virüsle birlikte hepimizin hayatı değişti. Tüm ticaret hayatı bir anda durdu. Yaklaşık 1 aydır doğru düzgün bir şey kazanamadık” dedi.

‘7 KİŞİ BİLE YOK…’

Araçların şu anda sadece vatandaşa hizmet için açık kaldığını söyleyen Uğuz, “Yakıt masrafını biz karşılıyoruz. Normalde 14 artı 1 olan araç kapasitemiz korona virüs önlemleri kapsamında 7’ye düşürüldü. Hadi indi-bindi ile bu rakam 10 olsun. Bizim güzergahlarımızda A duraktan B durağa yaklaşık 8 yolculuk bir yakıt masrafımız oluyor. Taşıdığımız 8 yolcunun ücreti doğrudan yakıt masrafına gidiyor. Kısacası şu anda herhangi bir kazancımız söz konusu olmadığı gibi daha çok araçları çalıştırmak için kendi cebimizden ücret ödüyoruz. Bazı duraklarımızda esnafımız bu masrafları da karşılayamıyor. Onlara da takviyeler yapıyoruz. Araç kapasitemiz artırılsa bile dışarıda vatandaş yok ki… İnsanlar zorunlu olmadığı müddetçe dışarı çıkmıyor, çıkanlar da özel araçlarını kullanmayı tercih ediyor. Çoğu seferlerde minibüse binecek 7 kişiyi dahi bulamıyoruz. Çoğunlukla boş sefer yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖTV’SİZ YAKIT DESTEĞİ”

Minibüslerin masraflı araçlar olduğunun da altını çizen Uğuz, “Vergi, yakıt, trafik kaskosu, sigorta… Masraflar devam ediyor ama gelir yok. Hal böyle olunca esnafımız da yaşadıkları duruma isyan ediyor. Bir takım yatırımlar yapılmış, araç değiştirilmiş… O yüzden esnafın yüzde 80’i borçlu. Bankalar öteleme yaptı ama 3 ay sonra bu borç öyle ya da böyle yine ödenmek zorunda. Çalışılmış, kazanılmış bir şey ortada yokken biz 3 ay sonra o kadar borcu nasıl ödeyeceğiz? Hükümetimizden destek bekliyoruz. İçişleri Bakanlığı yüzde 50 kapasite ile çalıştırma kararı alıyor. O zaman diğer yüzde 50’yi de devletin sübvanse etmesi gerekiyor. Ben neden zararına çalışayım ki? Benim koltuk kapasitem kısıtlanıyorsa geri kalanı için de destek sağlanmalı. Çok yalnız bırakıldık… Mevcut kapasitemi indirdin, bana da araç kapattırmıyorsun ama yakıtı aynı fiyata alıyoruz. 20 kuruşluk, 30 kuruşluk indirim yapıldı, ne işe yarar ki? En azından bu süreçte ÖTV’siz yakıt desteği verilmeli. İlgili yerlere isteklerimizi yazdık, bekliyoruz. Herkes bilsin ki dayanacak gücümüz kalmadı” diye konuştu.

‘Uyarımızı yaptık’

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bazı minibüslerin fazla yolcu haberleri kamuoyuna yansımıştı. Konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını ve ilgililere uyarılarda bulunduklarını da söyleyen Başkan Uğuz, “Bugüne kadar sadece iki durak için böyle bir şikayet geldi. Bizler de arkadaşlara gerekli uyarılarımızı yaptık. Gün içinde zaten zabıta ve emniyet denetimlerini yapıyor. Bizler de durak yetkililerini arayarak durumun vahametini anlatıyor, duyarlı olmaları konusunda çağrılarımızı yapıyoruz. Bunun dışında üyelerimize de mesaj gönderiyor, fazla yolcu alındığı takdirde ceza alacaklarını söylüyoruz. Bu kurala uymak zorundayız. Evet, bir takım sorunlar yaşanıyor ama yüzde 90 uyum içinde çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu. Yağmur Gülü / Özel Haber