Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 29 Haziran 2020'den itibaren özel hastanelere Covid-19 tedavisi gören hastalar için yoğun bakım pandemi bakım ücreti ödemesi yapmayacağına dair yazı göndermesiyle birlikte sektörde yeni bir telaş da baş gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan sağlık sendikaları ve meslek örgütleri duruma tepki gösterirken, önümüzdeki sürecin birçok zorluğu da beraberinde getireceği vurgulandı. Karara dair açıklama yapan SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, "Sağlık sisteminde yaşanan adaletsizlik derinleşerek artacak ve bu durumda kamu hastanelerinde ek yığılma yaşanacak" dedi.

AYRIMCILIK VURGUSU

Gelişmeleri Ege Telgraf'a değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Artık birçok hastane korona hastalarına bakmıyor. Mümkün mertebe hastaların tedavisi oluşturulan özel merkezlerde sürdürülüyor. Hastaların testi yapılsa dahi sevki bu özel noktalara gerçekleştiriliyor. İzmir'de de bildiğimiz üç hastane korona tedavi noktası olmuş durumda. Biz bu sürecin en başından bu yana bunu dile getiriyorduk. Sağlık Bakanlığı'na korona hastaları özel hastanelerde tedavi görmelidir, ek ücret alınmasın, sağlık herkesin eşit yararlanması gereken bir haktır diyorduk. Devlet hastaneleri çok yoğun ve dolu durumda. Böyle olunca hastalar özel hastanelere naklediliyor. Özel hastaneler de acil durumlarda ve yoğun bakımlarında devletle anlaşmaları gereği ek bir ücret almıyorlar. Fakat covid-19 durumlarında hasta gittiğinde testleri yapılıyor, eğer pozitif ise yoğun bakıma alınıyor. Yoğun bakımdan sonrası ücretsiz idi ama oraya kadar cebinden para ödeyenler oluyordu. Bu karar ile özel hastanelere ayrımcılık yapılmak istenmektedir. Özel hastaneler korona riski bulunmayan, tertemiz, buraya gidilebilir algısı yaratılmak istenmektedir. İnsanlar bu yolla özel hastaneleri seçmeye zorlanmaktadır. Diğer yandan, her vatandaş maddi durumu gereği özel hastaneye başvuramıyor. Haliyle sağlık hizmetlerinde ister istemez bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Herkes sağlık hizmetine eşit biçimde ulaşamıyor. Sadece covid-19 vakaları için değil, şimdiden sonra aradaki uçurum artacaktır. Haliyle devlet hastanelerinde vakalarda bir artış ve yığılma olacaktır. Kamu hastaneleri zaten yoğun durumda ve diğer vakalara yetişilemiyor. Devlet bu noktada maskenizi takın diyor, önlem alın diyor fakat diğer yandan özel hastanelere bir ayrımcılık uygulanıyor. Bundan sonra devlet hastanelerinin yükü gidecek artacak ve zor günler yaşanacak. Bu noktada şu sorular da ister istemez gündeme geldi. Normalleşme planı hazırlanırken bilimsel veriler kullanıldı mı? Pandemiden normale geçerken gereken önlemler alındı mı? Hastanelerde oluşacak yığılmaya karşı önlemler alındı mı? Yük git gide artıyor. Haliyle sağlık emekçileri için şüpheli durumlar ve risk de artmakta. Özel hastanelerin bundan sonra korona hastalarına bakmaması demek kamu hastanelerinde aynı oranda ek yük ve yığılma yaşanması demektir. İlaveten bu sağlık personelinin de içinde bulunduğu iş yükünün ve virüs kapma riskinin artmasına yol açacaktır” dedi.

‘ARTIŞIN SEBEBİ…’

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da karardan geri dönülmesi için çağrıda bulunarak şunları kaydetti: “Bu kararla birlikte normale döndük. Aslında pandemi öncesinde yani Mart ayına kadar uygulanan sistem buydu. Özel hastaneler pandemi hastanesi kabul edilince devlet özel sağlık kurumlarına yaptığı ödemeleri arttırmıştı. Şimdi tutarlar yeniden düşürüldü. Pandemi devam ederken ve vakalar artarken alınan bu karar tepkileri de beraberinde getirdi. Sürecin başında alınan karar doğruydu. O dönemde hasta sayısını bilemiyorduk, nasıl bir yoğunlukla karşılaşacaktık bilemiyorduk. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ücret artışının da sebebi aslında buydu. Özel hastaneler de şimdi haliyle bu ücretlerle hasta bakamayız dediler, pandemi hastalarını kamu hastanelerine sevk etmeye başladılar. Bu da kamu hastanelerindeki doluluk oranlarının artmasına sebep oldu. Bizzat Sağlık Bakanı vakaların arttığını açıkladı. İkinci bir dalganın geleceği konuşulurken, alınan bu karar doğru değildir. Yatak doluluk oranları yeterli olacak mı? İhtiyacı karşılamada sıkıntı yaşanmayacak mı? Henüz bu koşullarda bu geriye dönüş kararı için erkendir. Haziran öncesine göre vakalarda artış var ve başvuru sayıları da yükselmeye devam ediyor. Seferberlik sürecinde pandemi hastanesi yapılan özel hastanelerin kapsamdan çıkartılmaması gerekiyordu. Önümüzdeki sonbahar aylarında vakaların artacağı yönünde bilim insanlarının görüşleri var. Koşullar bu karar için uygun değildir. Bizzat Türk Tabipler Birliği bu kararın yanlış olduğunu dile getirdi. Tekrar gözden geçirilmeli. Pandemi mücadelesi gevşetilmeden devam etmeli. Artan vakalar karşısında kamu hastanelerinde yatak bulmak zorlaşacak ve tedavi anlamında da sıkıntılar yaşanacaktır.” Erman Şentürk / Özel Haber