Sunucu; istemciler adı verilen diğer bilgisayarların ihtiyaçlarına cevap veren, hizmetler, programlar ve verilerin kaynaklarını yerel ya da bir ağ üzerinden paylaşmak için çalıştırılan bir sistemdir. Bu paylaşımda HTTP, köprü görevi görür. Sunucuda barındırılan bir dosyaya tarayıcı tarafından yapılan istek ulaşır. Sunucu bu isteği kabul eder, barındırdığı dosyadan belgeyi bulur ve yine HTTP aracılığı ile dosyayı gönderir. Sunucu diğer adıyla server, sabit sürücülere ve güçlü işlemcilere sahip karmaşık yapılara sahiptir. Farklı program içerikleri ile çalışan sunucu, günlük kullanılan bilgisayarlardan farklı sistemlere sahiptir. Veri merkezlerinde (data center) bulundurulan sunucular, 7/24 kesintisiz çalışır. İhtiyaçlara daimî cevap verebilmek adına hiç kapanmayan sunucular; kesintisiz ağ bağlantısı, soğutma sistemleri, jeneratör, yangın önleme sistemleri gibi geniş güvenlik önlemleriyle korunur.

Sunucu Nasıl Çalışır?

Sunucu nasıl çalışır?” sorusu özellikle yeni başlayanlar için merak konusudur. Sunucular bilgisayarlara benzeyen sistemler olsa da aslında ekranı ve klavyesi olmayan büyük ve güçlü aletlerdir. Bilgisayarlarda veriler depolanabilir; ancak bu veriler sadece insanlarla iletişim kurulmasına olanak verir. Sunucular ise tüm verileri depolar, bu verileri bütün bilgisayar ve mobil cihazlarla paylaşılır yani sadece bilgisayarla iletişim kurar. Sunucunun işleyiş süreci:
  • Web tarayıcı bir web sayfası isteğinde bulunur ve bunun için doğru IP adresini arar,
  • Web tarayıcısı bir URL girer ve görmek istediği site bilgisini sunucuya gönderir,
  • Sunucu, web sitesi için gerekli olan içerik, reklam gibi tüm ögeleri bulur, birleştirir ve web tarayıcısına geri gönderir,
  • Web tarayıcısı isteğine gelen cevabı alır ve kullanıcıya gösterir.

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Web sitesi sahiplerinin ihtiyaçlarına doğru cevabı verebilecek farklı sunucular bulunur. Çevrim içi bir mağaza ile küçük ölçekteki bir web sitesi sahibinin kullanacağı sunucular ayrıdır. Bu yüzden de sunucu kiralayacak/sahibi olacak kişilerin öncelikle iş yükünü bilmesi, sunucusunu buna göre seçmesi gerekir. Kullanılan server çeşitleri şöyledir:

VPS Cloud Sunucu

Sanal özel sunucu olarak da bilinen VPS (virtual private server) Cloud Sunucu, fiziksel sunucu üzerinde sanal bir ortam görevi görerek çalışır. Web barındırma sağlayıcısı veya bulut aracılığıyla internet üzerinden sunulan VPS, fiziksel makineden kaynakları ortak paylaşan birçok özel sunucu ortamına bölerek işlem yapar. VPS; verileri ile barındırmayı aşan şirket ya da kişiler, yüksek güvenlikle çalışan e-ticaret siteleri, yeni girişimler ile büyümeyi öngören şirketler, yoğun kaynak kullanan finans şirketleri, web uygulamaları kullanan kişiler tarafından tercih edilir. VPS sunucu özellikleri ve faydaları:
  • Birden fazla sunucu kaynağının gücünden faydalanırsınız ve daha fazla kaynağa sahip olursunuz.
  • İstediğiniz zaman sunucunun gücünü arttırabilirsiniz.
  • VPS kullanıcıları özgürdür. İhtiyaç olan tüm yazılımlar kullanılabilir ve her şeye erişim sağlanır.
  • VPS Cloud sunucuda alanlar ayrıldığı için kullanıcı kaynaklı problemlerden uzakta çalışır ve bu da güvenlik, güvenirlik sağlar. Daha iyi performans ile çalışan VPS; disk alanı, bant genişliği, RAM ve CPU’yu diğer kullanıcılar ile kullanma zorunluluğunu da ortadan kaldırır. Böylelikle aynı sunucuyu kullanan kullanıcılardan oluşan bir yavaşlama ya da sorun diğer kullanıcıları etkilemez.

VDS Sunucu

Açılımı “virtual dedicated server” olan VDS sunucu terimi, “sanal adanmış sunucu” olarak da kullanılır. Popüler bulut hizmetlerinden biri olarak tercih edilen VDS sunucu; SSD disk, RAM ve CPU gibi fiziksel sunucu kaynaklarının izole şekilde sunuculara bölünmesidir. Donanımsal olarak sağlanan izolasyon ile VDS sunucularda, kullanım yetkisi tamamıyla web sitesi sahibinin sorumluluğundadır. VDS sunucu, küçük bir web sitesi olanlar tarafından değil iş yükü yüksek sitelere hitap eder. VDS; çok sayıda ziyaretçisi olan online alışveriş mağazaları, fazlaca hesaplama yapan uygulamalar, veri kaynakları, oyun sunucuları, medya siteleri, yüksek veri güvenliği ve gizliliği gerektiren özel projeler, yazılım testi yapan kişilerce tercih edilir. Natro güvencesi ile siz de hemen vds alın! VDS sunucu artıları:
  • Kaynaklar sadece bir kullanıcıya aittir ve diğer kullanıcılardan bağımsızdır.
  • Kullanıcıya özel yazılım ve işletim sistemini etkinleştirme, programlama dillerini geliştirme vb. birçok işlem seçeneği sunar.
  • İnternete bağlı uzak sitelerde çalışma imkânı verir.
  • Güvenlidir ve güvenilirlik verir.
  • Birden çok dizin entegre edilebilir.
  • Dizine yazılmadan önce veri doğrulama yapılabilir.
  • Operasyon yükü dengelenebilir ya da yük devredilebilir.
  • Genişletilmiş işlem filtreleme özelliği vardır.
  • Harici eylemler tetiklenebilir.

Dedicated Server

Dedicated Server (adanmış sunucu), fiziksel bir sunucunun tamamen tek bir müşterinin ihtiyaçlarını karşıladığı ağ sunuculardır. Tüm kaynaklar müşteriye aittir ve bu kaynakları başka hiçbir müşteri kullanamaz. Tam kontrolün müşteri üzerinde olması da performansı, hızı, güvenliği ve güvenirliği sağlar. Dedicated server ile aynı zamanda sunucunun nasıl kurulacağı da müşteri özelindedir. Dedicated server faydaları:
  • Web sitesinde ani bir kullanıcı trafiği olduğunda sunucu, oluşabilecek performans sorunlarını ortadan kaldırır ve trafik sunucu tarafından yönetilir.
  • Kullanıcı; sunucu yapılandırmalarını istediği gibi değiştirilebilir, kaynakları ihtiyaçları doğrultusunda düzenleyebilir.
  • En uygun sayfa yükleme sürelerini ayarlar ve SEO gelişimine destek olur.
  • Ortak kullanım olmaması nedeniyle sorunlu bir web sitesi sunucunun çalışmasını yavaşlatmaz, kullanıcının sitelerinde de yavaşlama meydana gelmez.
  • Gelişmiş güvenlik sağlar.
  • Sınırsız erişim özgürlüğü vardır.

Kurumsal Server

Kurumsal server; tek bir departman ya da kullanıcı yerine işletmenin tüm ihtiyaçlarına hizmet ederek programları depolayan sunucu türüdür. Bulut ile de entegre olabilen kurumsal server, işleri istenilen yerde devralma avantajı sağlar. Kurumsal server aynı zamanda herhangi bir etki altında kalmadan kesintisiz hizmet verir. Kurumsal server artıları:
  • Kaynaklar geliştirilebilir.
  • Tam sunucu kontrolü verilir.
  • Maksimum performans sağlanır.
  • Yedekli güç kaynağı ile olası risklerden korunur.

Sunucu ile Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sunucu ve hosting birbiri ile karıştırılan iki farklı terimdir. Hosting, web sitesinin sunucuda barındırılma işlemi iken; sunucu ise hosting hizmeti veren cihazların adıdır. Yani sunucu tüm verilerin saklandığı yer, hosting ise kullanıcı için sunucuda alan açmak için verilen hizmettir. Sunucu ile hosting arasındaki diğer farklar:
  • Sunucu web sitelerini barındırmak için kullanılırken hosting, internet aracılığıyla web sitesinin erişilebilir olmasını sağlar.
  • Sunucu ağdaki diğer cihazlara ve programlara hizmet eder. Hosting, kullanıcıların web sitelerini “www” aracılığıyla erişilir hale getirir.
  • Sunucu, sorunsuz kurulum ve dağıtıma olanak tanırken hosting, web site güvenliği ve performansını iyileştirir.

En Uygun Sunucu Fiyatları için Natro

Şirketlerin sunucu kiralamadan ya da satın almadan önce ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerekir. Bant genişliği, RAM ve disk kapasitesi, yedekli güç kaynağı, başka sunucuya aktarım, kişiye özel donanım vb. birçok başlığı değerlendirerek sunucu çeşitleri arasında karar vermek, seçilecek sunucudan da doğru performansın karşılanması demektir. Sunucu fiyatları, sunucuların sağladığı hizmete göre değişiklik gösterir. Natro’nun sunmuş olduğu sunucu hizmetleri arasında karşılaştırmalar yaparak ve sadece ihtiyacınızı seçerek size uygun sunucu fiyatları ile buluşabilirsiniz. Natro sunucu altyapısı; garantili ve son teknoloji donanımlar, tam kontrol, sunucu yönetimi desteği, yedekli network altyapısı, uptime garantisi, 100 Mbit bant genişliği ve ücretsiz anında kurulum desteği ile hizmet verir. Siz de Natro’nun üstün server avantajlarından faydalanmak için sunucu çeşitlerini inceleyebilir ve sunucunuzun en kısa sürede kurulumunu sağlayabilirsiniz.