Pandemi nedeniyle işyerleri kapatılan ya da yarı zamanlı çalışan işçilerin brüt maaşının yüzde 60’ı oranında aldığı ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ haziran sonuna kadar uzatıldı. İŞKUR rakamlarına göre yaklaşık 3.5 milyon işçi Kısa Çalışma Ödeneği, 2 milyon işçi de ücretsiz izin parası alıyor. Hal böyleyken, bu rakamlara plaka sahipleri dahilken taksi şoförlerinin dahil olmadığına yönelik iddialar konuşuluyor. Üstelik, Türkiye genelinde 97 bin taksi plakalı araçta çalışan şoför sayısı 100 binin üzerinde. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, “Plaka sahibi esnaf statüsünde. Şoför olarak çalışan arkadaşlarımız sigortalı alışıyor. Onlar işçi statüsünde. Bizde şoförler maaşla değil, kilometre hesabına göre çalıştığı için sigortasızlar var. Ama bu İzmir için geçerli değil. İzmir’de yüzde 80 kadar şoförümüz sigortalı” dedi.

‘ÇALIŞANA DA VAR’

Sokağa çıkma yasakları nedeniyle diğer sektörlerde olduğu gibi işsiz kalan taksicilerin neredeyse tamamının ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmak için İŞKUR’a başvurdu. Tamamı sigortalı çalışan taksicilere iddialara göre İŞKUR’dan gelen yanıt “Mesleki tanımınız yok, bu nedenle ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanamayacaksınız” oldu. Ancak aynı İŞKUR, neredeyse 1.5 milyonluk taksi plakası sahiplerinin ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ başvurularını kabul etti. İstanbul’da 18 bin taksi plakası sahibi İŞKUR'un verdiği ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmaya başladı. Henüz ödenekten yararlanılmadığını dile getiren ve konuya yönelik açıklamalarda bulunan Anık, “Biz İŞKUR ödemesi alıyoruz zaten. Arkadaşlarımız müracaat ettiği takdirde alıyor. Bu ay daha alan yok. İşleme girmedi. Ama alıyorlar. Taksiniz varsa ve birini çalıştırıyorsanız ödenekten çalışan olarak başvurup yararlanabiliyorlar” diye konuştu.

‘ASIL SORUNUMUZ…’

Ayrıca taksicilerin aşı önceliği kapsamına alınması gerektiğini dile getiren Anık, kapanma ile birlikte taksicilerin zorlandığını belirtti. Anık, “Son dönemde kapanmadan sonra özellikle akşam sokağa çıkma yasağı 19.00’a çekildikten sonra bizi olumsuz etkiledi. Taksiciyi kötü etkiledi kısacası. Yasaklar bizi olumsuz etkiliyor. Diğer yandan bu durum nasıl çözülecek bilmiyorum ama asıl problem trafik. Konuyla ilgili bir çözüm bekliyoruz. Trafiğin artık saati yok İzmir’de. Eskiden sabah 07.00-akşam 17.00 trafik vardı. Şimdi yasağa kadar her gün araçtan geçilmiyor. Bu konuda bir çözüm bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber