Normalleşme kapsamında yapılan son düzenlemeler ve düğünlere izin çıkmasıyla birlikte bir nebze rahatlayan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bayram alışverişi beklentileri adeta suya düştü. Yaşadıkları güncel durumu "Çarşıda bir yoğunluk var ama insanların cebinde para yok. Ekonomik durumdan ötürü eskisi gibi alışveriş yapılmıyor" diyerek özetleyen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, umutların bayram sonrasına kaldığını söyledi.

‘BORÇ ÜZERİNE BORÇ’

Kurban Bayramı öncesinde tarihi çarşıdaki durumu özetleyen ve gelecek günlerden beklentilerini paylaşan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "Bayram öncesi çarşımız oldukça kalabalık durumda. Özellikle düğün, nişan, kına ve sünnet organizasyonu düzenleyen kesim vatandaşlarımızın ilgisi yoğun. Bir hareketlilik var. Buz bizleri sevindiriyor. Genel olarak da hareketlilik artmış durumda. Beklentilerimiz yüksek. Esnaf çok fazla borçlu durumda. İki dükkanı olup da bir tanesini kapatanlar, işini tasfiye edenler çok fazlaydı. Belediye ya da Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi kamu kurumlarına borcu olanlar altından kalkamadıkları için taşınmak zorunda kalıyorlar. Yüksek kiralardan ötürü şikayetler de çok fazla. Bu konu esnafı oldukça zorluyor. Bunun yanında elektrik, su, doğalgaz faturalarına gelen zamlar da işyeri sahiplerinin belini büküyor. Esnaf bugünlerde kira borçlarını ödeme, devlete olan borçlarını yapılandırma peşinde. Nefes almak için her seferinde yapılandırma ve ötelemeye başvurmak zorunda kalıyoruz."

‘GELİRE YANSIMIYOR’

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Girgin, çarşıda yaşanan hareketliliğin esnafın gelirine yansımadığını ve bayrama buruk gireceklerini kaydederek şöyle devam etti: "Son günlerde vaka sayıları yeniden artışa geçmeye başladı. Bu durum bizi korkutuyor. Önümüzdeki aylarda yeni bir kapanma olacağından bahsediliyor. Ve tüm bunlar olurken, insanlar bu ortamda kuralları çok fazla önemsemiyor. Bir rehavet var. Bu yüzden ister istemez diken üzerindeyiz. Dükkanlarımızda manzara bu kalabalığın gölgesinde istediğimiz gibi de değil. Cirolarımız düşük. Evet, çarşıya insan ayağı değiyor. Buna seviniyoruz. Gelin görün ki, insanların eskisi gibi alışveriş yapacak durumu yok. Şu anda nişan, ayakkabı, gelinlik, abiye gibi sektörlerde bir hareketlilik var. Ancak eski fiyatlara satış yapamıyorlar, kazançları düşük. Mecburen fiyatlarını düşürmek zorunda kalıyorlar. Karlar da gün geçtikçe düşüyor. Kimse müşterisini kaçırmak istemiyor. Esnaf ne yazık ki pandemi döneminden gelen borçlarını kapatabilecek durumda değil. Öyle bir ciro elde edemiyoruz ki. Kazandığımızın üç katını elde etmek zorundayız. Bayramda zaten Kemeraltı'nda iş olamayacak. Herkes kapalı olacak. İnsanlar uzun tatili fırsat bilip kaçmaya başladı. İzin alıp kentten ayrılanların ve tatilcilerin yanı sıra, kurban kesmek için elindeki avucundaki parasını ete yatıranlar da var. Bu durumda çarşıya gelip alışveriş yapan zaten olmaz." Erman Şentürk / Özel Haber