Tire’nin Sarılar Mahallesi’nde yapılacağı öne sürülen Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) tepkiler devam ediyor. ÇED süreci başlatılan santralin kurulmasının kırsalda birçok alan için büyük bir tehdit oluşturacağını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, herkesi bu noktada duyarlı olmaya davet etti. Santralin Ödemiş’te 15, Tire’de ise 12 mahalleyi olumsuz yönde etkileyebileceğini öne süren Başkan Şenoyar, “Bu siyaset değil; tamamen ölümle kalım arasında olan bir mesele” dedi. Konuyla ilgili birtakım belgelere ulaştıktan sonra harekete geçtiklerini belirten Şenoyar, şu açıklamalarda bulundu: “Bu belgelere istinaden jeotermal santralinin yapımına bu köyde başlanacağı ve bununla ilgili de gerekli etüt çalışmalarının yapıldığını öğrendik. 15 tane köyümüz var… Bu köylerden üç tanesi net Ödemiş sınırları içerisinde, geri kalan 12 tanesi de Tire hudutları içerisinde. Orada yaklaşık 12 bin metrekarelik İkinci Poligon Alanı dediğimiz bir alan var. Burada yerin yaklaşık 2 bin metreden çıkacak olan bin 500 ila 2 bin santigrat derece arasındaki suyun açık alanda geri dönüşümün daha derine yapılması gerekirken, 100 ila 150 metrelerde bırakılmış. Bu su otomatik olarak temiz içme sularına ve yeraltı sularına karışıyor. Aynı zamanda da içerisinde sülfür gazı olması sebebiyle de çok büyük bir alanın toprak yapısını da zehirliyor. Bölgede kanserojen etkileri oluşacağından dolayı bölge halkının sağlığını doğrudan etkileyecek ve Germencik örneğinde gördüğümüz gibi bütün ağaçların, mahsullerin tamamının kurumasına söz konusu olacaktır.”

‘SONUNA KADAR KARŞIYIZ’

JES’in kurulmasının bölgelere birden fazla olumsuz etki yarattığını da sözlerine ekleyen Şenoyar, “Böyle santrallerin kurulmasıyla çıkan ucuz iş gücü ile bölgemize yabancı göçler de gelecek. Özel şirketler para kazansın diye topraklarımızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz. JES bahanesiyle birçok kez yeraltı zenginliklerine de el konulduğuna şahit olduk. Bu sürecin maden çıkartmaya kadar gittiğini geçmişte birçok örnekte gördük. JES’in yapılmasına ilçe örgütü olarak da CHP olarak da Tireliler olarak da sonuna kadar karşıyız” dedi.

YASAYI HATIRLATTI

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu da, alana jeotermal yapılmaması için gerekli olan tüm müracaatları yaptıklarını belirtti. Başkan İbişoğlu, “3573 Sayılı Zeytincilik Yasası’nın 23’üncü maddesi zeytinlik alanlarının 3 kilometre yakınına kadar böyle bir tesis yapılamayacağını söylüyor. Muhtemelen bu kararın İl Tarım Müdürlüğü’nden döneceğini düşünüyoruz. Tire’de hala su sıkıntısı yaşanıyor. Jeotermalin kurulması bu suları daha da kirletecektir. Hatta bu sorun içme sularına kadar baş gösterecektir. Hazırladığımız raporda işte tüm bu sıkıntıları kalem kalem dile getirdik. Umarım bu karardan dönerler” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber