Kocaeli Valiliği, Orman Yangınları ile Mücadele Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, 15 Mayıs - 1 Kasım tarihleri arasında yangına hassas olarak belirlenen orman ve makilik alanlara girişleri yasakladı. Kararın, artan hava sıcaklıkları ve orman yangını riskine karşı önleyici bir tedbir olarak alındığı vurgulandı.

ATEŞLİ PİKNİK VE KONAKLAMA DA YASAKLANDI

Valilik açıklamasında, yalnızca resmi tescilli piknik alanlarında ateşli etkinlik yapılabileceği ifade edilirken, bu alanlarda da en az 2,5 tonluk seyyar su tankeri veya 3 tonluk su deposu bulundurma şartı getirildi. Alanın en uç noktasına ulaşabilecek hortum ve yangına müdahale ekipmanları da zorunlu hale getirildi. Kocaeli sınırlarında ormanlık alanlara 4 kilometre mesafede yer alan bölgelerde anız yakmak, bağ ve bahçe temizliği için ateş kullanmak da yasaklandı. Kurallara uymayanlar hakkında Orman Kanunu’na göre adli işlem yapılacak, gerekli hallerde idari para cezası uygulanacak.

ATV ve UTV gibi motorlu araçların sadece önceden belirlenen güzergâhlarda kullanılması serbest olacak. Sportif ve eko turizm amaçlı etkinlikler ise yalnızca izin alınması ve belirlenen alanlarda yapılması şartıyla gerçekleştirilebilecek. Yangına müdahale araçlarının geçişleri sırasında emniyet birimleri eskort desteği sağlayacak.

TARIM ARAÇLARI SIKI DENETİM ALTINA ALINACAK

Kırsal alanlarda yangın çıkma riskine karşı biçerdöver ve balya makineleri gibi tarım araçlarında 50 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurulması zorunlu hale geldi. Anız yakılmaması konusunda köy muhtarlıklarına yazı gönderilecek, halk eğitimleri düzenlenecek.

GİRİŞLERİN YASAKLANDIĞI BÖLGELER AÇIKLANDI

Yangın risk haritasına göre girişlerin yasaklandığı başlıca bölgeler arasında Çamkonak, Kefken, Kerpe, Babaköy, Hereke, Tavşancıl, Maşukiye ve Suadiye gibi ormanlık ve makilik alanlar bulunuyor. Bu alanlarda insan hareketliliği minimuma indirilerek, potansiyel yangın riski azaltılacak.

Kaynak: DHA