Doğal gazda Temmuz için konut abonelerinin tarifesine yüzde 12, sanayi grubu tarifesine yüzde 20 ve elektrik üretim santrallerinin tarifesine de yüzde 20,2 zam yapıldı. Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. İzmir’de ekmeğin fiyatı yüzde 20 zamla 1 Lira 80 Kuruş’a yükseldi. Zamların vatandaşın adeta belini büktüğünü ifade eden TÜKODER İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, “İzmir’de deprem nedeniyle fazlasıyla sıkıntılı günler yaşadık. Normalleşiyoruz ama sürecin yansıması hala devam ediyor. Zamlar zamlar zamlar… Vatandaş belini doğrultamıyor.” dedi.

‘ŞİRKETLER KAZANIYOR’

Enflasyon rakamlarının hissedilen ölçüde açıklanmadığını ve dört yıl içerisinde elektrik zammının yüzde 123’e ulaştığını belirten Uçan, “Zamlar TÜİK açıklamasının ardından geliyor. ‘Zamları yapıyoruz ama bu hayatınızı etkilemeyecek’ gibi bir anlama tekabül ediyor. Zam değil ‘fiyat ayarlaması’ olarak değerlendirilen bu zamlara baktığımızda; elektriğe son 2 yıl içerisinde yüzde 70 zam yapıldı. Kayıp kaçak, dağıtım bedeli ve vergiler daha da arttı. Elektrik faturalarının yüzde 49.5’i enerji bedeli, yüzde 31'i kayıp kaçak bedeli, kalanı da vergiler olarak karşımıza çıkıyor. Zammın ötesinde elektrik şirketleri bu başlıklarla kasalarına önemli katkılar koyuyor. 4 kişilik bir aile düşünelim; 1 Nisan 2017’de 230 KW saat kullanan bir aile 94.70 TL bedel öderken, 1 Temmuz 2021’den itibaren 211 TL ödeyecek. 4 yıl önce ile şimdi arasına böylesine bir fark olması şaşırtıyor. Ayrıca 4 yılda gelen zam oranı yüzde 123. 2021 itibariyle enerji dağıtım şirketlerine yüzde 17.5 indirim uygulandı. Bu indirim tüketiciye de yansıtılması gerekirken, yansıtılmadığı gibi dağıtım şirketlerinin karı yükseltilmiş oldu. ‘İnsanlar nasıl olsa veriyor’ diyerek zamlar artırıldı” ifadelerini kullandı. Doğal gaz zammına yönelik de değerlendirmede bulunan Başkan Uçan, “Doğal gaza her ay yüzde 1 zam yapılırdı. 1 Temmuz 2021’de yüzde 12 zam gerçekleştirildi. 2020 yılının 9 ayında 107 bin konutun elektriği kesildi. 51 bin aile ise doğalgaz borcundan dolayı zor durumda. Vatandaş soğuğa mahkum edildi. Elektrik, doğal gaz kesilerek karanlığa mahkum edildi. Akaryakıta yüksek oranda zam yapıldı, tüm ürünler bu zamdan etkilendi.” diye konuştu.

‘GERİ ALINMALI’

Marketlerde fiyatların artışlarıyla beraber pek çok ailenin kötü günler geçirdiğini Savunan Uçan, “10 gün önce gördüğümüz bir tablo şimdiyle asla aynı değil. Gramaj düşürülerek fiyatların artırıldığını gördük. Bunlar bizim hayatımıza bu şekilde de girdi. Alım gücü düşen tüketicilerinin yüzde 70’inin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam savaşı verdiğini gözlüyoruz. İnsanlar yaşam savaşı içerisinde hayatını sürdürmeye çalışıyor. Emeklilerimizin maaşları asgari ücretin bile altında. Evrensel Tüketici Hakları Bildirisi’ne göre hareket edilmeli. Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı yer alıyor. Mücevhere temel hak diyemeyiz fakat bu zamlar temel hakları etkiliyor. Yeterli beslenme, haberleşme ulaşım ve enerji ihtiyaçlarımız… 84 milyonun sesi olarak diyoruz ki; halkın alım gücü ücretleri artırılmalı, yapılan zamlar geri alınmalı. Temel ihtiyaçlarda kademe sıfırlanmalı” dedi. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber