Etkinliğe Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü ev sahipliği yaptı, İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Çağatay Özdemir ve NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Tacan İldem açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Türkiye'nin NATO'ya, NATO'nun Türkiye'ye katkılarının ele alındığı etkinlikte "Türkiye'nin NATO'ya Üyeliğinin 68. Yılı: Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye" başlıklı panel düzenlendi. wearenote-izmir NATO tarafından 2016-2017 İletişim Stratejisi'nin bir parçası olarak başlatılan "WeAreNATO" kampanyası, NATO ve NATO'nun küresel güvenlikteki rolü ve faaliyetleri hakkında, üye ülkelerde farkındalık oluşturmayı ve özellikle genç leri bilgilendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca NATO nezdinde misyon ve operasyonlara katkı yapan ilk 5 ve küresel bütçeye katkı yapan ilk 8 ülke içinde yer alan Türkiye'nin, bu yöndeki çalışmalarının ve NATO'nun Türkiye'ye katkılarının bilinirliğinin artırılması hedefleniyor.

‘DAHA İYİ ANLAŞILSIN'

“WeAreNato”(Biz NATO’yuz) kampanyasının Türkiye’de değişik faaliyetlerde başlatılıyor olmasının çok önemli olduğunu dikkat çeken NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Tacan İldem, “İttifak genelinde baktığımızda müttefik ülkelerdeki kamuoylarının NATO’ya desteğinin göreceli yüksek olduğunu görmekteyiz. Fakat yaptığımız kamuoyu araştırmaları bu yüksek desteğe karşın NATO’nun anlaşılması ve bilgiye dayalı bir destek yönünden oranın daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu NATO’nun üye ülkeler kamuoyunca daha iyi anlaşılması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Bu kampanya o yüzden başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın da bu kampanyaya ilgi göstermesi  desteklemesi, sahiplenmesi son derece önemli. Ülkemizde doğru bilgilerin anlaşılması, öğrenilmesi konusunda çok önemli. Türkiye’de basında bilgiyle dayanmayan tartışmaların zaman zaman olabildiğini gözlemledim. Çoğu zaman tartışmalarda NATO’yu Türkiye’nin içinde olmadığı bir yabancı üçüncü antiti olarak görme eğiliminde olduğunu fark ediyoruz. Meseleleri tam ve doğru bakılmadığını görüyoruz. NATO’da kararlar oy birliği ile alınıyor. NATO’ya üye olmak ulusal çıkarları öncelikleri bir kenara koyma anlamını da taşımıyor. Zaten tartışmaların çeşitliliği de onu gösteriyor. Tarih boyunca NATO içerisinde üyeler arasında fikir ayrılıkları olagelmiştir. Süveyş Kanalı meselesi, Irak Savaşı meselesi müttefikler arasında görüş ayrılıkların olduğunu gösterdi. Temel meseleler söz konusu olduğunda şu an 29 üye olan yakında Kuzey Makedonya ile 30 çıkacak olan NATO’nun ortak savunmaya güvenliğe katkıda bulunacak kararları almaktan geri kalmadığını görmekteyiz. 68 yılda NATO’ya çok değerli bir müttefik olarak katkısını sunmuş olan Türkiye’nin dış politika, güvenlik ve savunma politikalarında NATO’nun öncelikli bir yer tutmaya devam edeceğini inanıyorum" dedi.

'GENÇLERİN NATO'YU TANIMASI ÖNEMLİ'

İletişim Dair Başkanlığı Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de, "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Kamuoyu'nun NATO'nun işlevleri hakkında bilgi sahibi olmadığını gösteriyor. Kampanya ilk yılında NATO'nun görevlerini NATO hakkında en az veya hiç bir bilgisi olmayan vatandaşlara anlatmayı hedefliyor. Burada gençler vurgusunu özellikle yapıyoruz; gençlerin NATO’yu tanıması ve stratejik araçlarının iletişim boyutuyla da içselleştirilmesi önem arz etmiştir. Bugün ilk gösterimi yapılacak kampanyanın lansman videosu da bu strateji çerçevesinde ortaya çıkmıştır" diye konuştu. Rana Beyza Öztürk