Bütçesi doğrultusunda önceliği gıda ve temel tüketim maddelerine ayıran tüketiciler ihtiyaçlarını ya erteliyor ya da satın almaktan vazgeçiyor. Ekonomide yaşanan durgunluk bir yana uzmanlar ekim ayından itibaren ilave vergilerin kalkmasını bekleyen ve indirim kovalayan vatandaşları ‘Sadece vergilerin etiketlere yansımasına değil, döviz kurundaki artışa da dikkat edilmeli. Üç ay sonra indirim beklediğiniz ürünün fiyatı daha çok yükselebilir, kaybınız artabilir.” diye uyardı.

‘BİLİNMEZLİK VAR’

Ekonomideki genel tablo ve son 6 ayda yaşanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, yaşananların sadece pandemi sürecine bağlanamayacağını vurguladı. Döviz kurundaki artışın da piyasaya olumsuz yansıdığını ve tüketicilerin alışverişlerini büyük oranda ertelediğini ya da bu sebepten ötürü birçok ürünü almaktan vazgeçtiklerini belirten Uçan şunları aktardı: Pandemi sürecinde alışveriş alışkanlıkları önemli ölçüde değişti. İnsanlar pandeminin de etkisi ile bizzat görüp mağazada alışveriş yapmak yerine internet üzerinden sanal alışveriş yapıyor. Pandemi sürecinin başında birtakım teşvikler yayınlandı, vergi indirimlere gidildi. Ancak bu genele yansımadı. Mesela konut satışlarında faizler düşürüldü, bu nedenle ev almak cazip hale geldi. Ancak bankaların vermiş olduğu krediler gün geçtikçe yükseliyor. Artık konut fiyatları da cazip olmaktan çıkıyor. Tüketicilere bu nedenle ‘Bekleyin’ ya da ‘Alışveriş yapmayın’ diyemiyoruz. Üç ay sonra tüketici kayba uğradığı zaman biz bunun sorumlusu olmak istemeyiz. Tam tersine üç ay sonra alacağınız bir ürünün fiyatı daha yükselebilir, kayıp artabilir. İndirim beklerken, çok çok üzerinde bir fiyatla alışveriş yapabilirsiniz. Ülkemizin ekonomik durumu belli ancak nasıl bir süreç yaşanacak, ilerleyen günlerde fiyatlar ne olacak belli değil. Ekim ayı itibarı ile bu ilave vergilerin kalkacağının bir garantisi yok. Bu vergilerin süresi uzatılabilir. İçerisinde bulunduğumuz ortamın böyle devam edeceği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ve pandeminin 2021 yılının sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Bundan sonra yaşantımız daha zor olacak. Bütçemiz yani alım gücümüz daha geriye gidecek. Alışverişlerimizde daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim tavsiyemiz, tüketicilerin ihtiyacı olmayan şeyleri bu süreçte almamaları yönündedir. Bir yandan döviz de yükselmeye devam ediyor.

‘ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ’

TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Uçan, etiketlerdeki yüksek fiyatların 2021 yılı sonuna kadar devam edebileceği uyarısında bulunarak, “Genel tabloya baktığımızda tüketicinin alışveriş oranlarında düşme değil, aksine yükseliş yaşandı. Ancak bu artış gıda alışverişlerine yansıdı. Gıda sektöründe Mart ayından sonra yüzde 60'lara ulaşan bir alışveriş oranı artışı söz konusu. Nisan, mayıs aylarında bu belirgin şekilde yaşandı. Dolayısı ile bu durum aslında tüketiciyi oldukça zorlamakta, temel tüketim maddelerine harcanan rakamların artışı tüketiciyi zor durumda bırakmaktadır. Bu sebepten ötürü, elektronik, otomotiv, beyaz eşya gibi alışverişlerde bir düşüş söz konusu. Tüketicinin alım gücü düştü. Vatandaşlar gıda haricinde yapacağı alışverişleri erteliyor, daha sonra alırım diyor. Diğer yandan, insanlar bugünlerde kara kara düşünüyor. Vatandaş acaba ben bu ihtiyaçlarımı daha ucuza alabilir miyim diye bir beklenti içerisinde yaşıyor. Ancak, birçok şeyin daha ucuz olması mümkün değil. Bugünkü koşullarda kesinlikle alacağınız bir ürünün ilerleyen vadede daha ucuz olması mümkün değil” dedi, tüketiciye de acil olmayan ihtiyaçlarını ertelemeleri yönünde tavsiyede bulundu. Erman Şentürk / Özel Haber