İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, korona virüs sürecinde Türkiye’de izlenen ekonomi politikalarını değerlendirdi. Hükümetin açıkladığı yardım ve aekonomik paketlerin süreç içinde zayıf kaldığını ve amaca hizmet etmediğini belirten Paçacı, “Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, salgına karşı atılan ekonomik adımların tutarının 200 milyar liraya ulaştığını söyledi. Albayrak’ın açıklamalarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda ciddi tereddütlerim var. Bugüne kadar yapılan açıklamaların hiçbirinde kendi söylediği ya da hedef gösterdiği hiçbir şey gerçekleşmedi. Dolayısıyla bu dediği rakamların gerçek olup olmadığı konusunda tereddütlüyüm. Bunu ölçme veya gerçek olup olmadığını bilme ihtimalimiz de şu an için söz konusu değil. Bırakın bakanın açıklamalarını, bakanlığa bağlı kurumlar bile gerçekliği yansıtmıyor” dedi.

‘O KAYNAK KULLANDIRILMALI’

“200 milyar liralık paketin 147 milyar lirası banka kredilerinden oluştu” diyerek sözlerini sürdüren Paçacı, “Bu kredilerin de büyük bir bölümü kullandırılmadı. Sadece sunuldu. Sunulmak bir şey ifade etmez. O kaynağın kullandırılması lazım. Bankalar geri dönüş alamama riski yüksek olan hiçbir kişi ya da firmaya kredi vermez. Dolayısıyla bunun kaynağını siz bankalara verirseniz yani hazineden bankalara bu miktarda paranın koyarsanız istediğiniz gibi olur. Geri dönmeyen krediler konusunda da bankanın tereddütlerinin ortadan kalkması lazım ki bu kredileri vatandaşlara ve kurumlara versinler. Aksi halde bankalar müşteri seçecektir ve deni dönüşü mümkün olan kredi taleplerini değerlendirecektir. Sayın Bakan hep sunuldu deniyor, evet sunabilirsin ama bu kredilerin ne kadarını kullandırdıklarını söylemiyorlar. Dolayısıyla ben bu açıklanan rakamların gerçek olmadığı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

‘YOKSULLUK ÇOK YÜKSEK’

Hükümet politikalarına ilişkin eleştirilerde de bulunan Paçacı, “Hükümetin genel politikası fakirleştir, yoksullaştır, yoksul vatandaşlara da devletin sosyal yardımlarına yönlendirerek oylarına talip ol. Bu politika maalesef bu dönemde de uygulamaya konuldu. Dikkat ederseniz bu ezberi büyükşehir belediyeleri bozmuştu. Onlar da sosyal yardım amaçlı bir faaliyet içine girmişlerdi ama hükümet 18 yıldır yaptığı işi başkaları tarafından yapılmasını engellemek için bu yardımların önünü kesti. Ekmek dahi dağıtmalarına engellemek istedi. Yani ‘18 yıldır bu parayı ben dağıtıyorum eğer bana oy vermezseniz gelecek iktidarlar bu yardımları yapmaz dolayısıyla oyunuzu bize verin’ gibi bir ekonomik manada korkutma politikasıyla oy devşirmesi yapıyorlardı. Ancak bunu büyükşehir belediyeleri yaptıkları çalışmalarla bozdu. Şimdi vatandaş bakıp, ‘Bunlar da yardım yapıyor hatta daha fazlasını yapıyor’ dedikleri zaman ellerindeki oy potansiyelini kaybedeceklerdi. O yüzden belediyelerin önünü kestiler. Yaklaşık 4 milyon kişiye 1000 lira yardım yapılmış. Aslında bu yardıma 4 milyonun değil en az 10 milyonun ihtiyacı var. Yoksulluk çok yüksek düzeye çıktı. Bu yanlış politikalarıyla da bu ekonomik krizin altında kalkamazlar” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİYE İKRAMİYE

Geçtiğimiz günlerde asgari ücretli çalışana 4 ayda bir 463 lira ikramiye ile bin 852 lira ek ödeme yapılacağı iddiaları kamuoyuna yansımış, konunun Meclis’te görüşüleceği ifade edilmişti. Paçacı, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Vaatlerin önü arkası kesilmiyor. Bunlara dair gazete manşetlerine baktığımızda her gün emekliye, yoksula bir takım vaatlerde bulunuyorlar ama gerçekler bambaşka. Ancak vatandaş bu durumu her geçen gün yaşıyor. Siz ne anlatırsanız anlatın vatandaş kendi cebine giren paraya bakıyor. Bu sürecte bana göre AK Parti iktidarının yanlış politikaları kendi sonlarını da hazırlıyor. İlk seçimde vatandaş AK Parti’yi muhalefet sıralarında oturtmaya kararlı gibi görünüyor.”

‘ÖNERİLERİMİZİ SIRALADIK’

Geçtiğimiz günlerde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hazırladıkları ekonomi öneri paketini kamuoyuna duyurmuştu. İYİ Parti’nin böyle bir hazırladığı olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Paçacı, “Biz bugüne kadar ekonomiye ilişkin birçok öneri verdik. Ancak bugüne kadar bu önerilerimizin hiçbiri gerçekleşmedi. Şu anda da önümüzde dört tane rapor var. Korona virüs çıkış, üretim ekonomisine giriş ve bilgi ekonomisine geçiş gibi başlıklarımız var. İYİ Parti ekonomi konusunda çok hazırlıklı ancak tabii bunu uygulamak için de iktidar olmak gerekiyor. Zaman zaman bunu vatandaşlarımızla paylaştık ancak maddeler halinde sunmadık. Türkiye çok zor bir dönemden geçiyor. Eğer vatandaşa doğrudan nakit desteği yapmazsanız, piyasayı canlandıracak, talebi artıracak şekilde sağlam adımlar atmazsanız bu krizi önlemeniz mümkün olmaz. Şu anda piyasadaki en büyük sorun talep düşüklüğüdür. Piyasa adeta ölü çünkü talep yok. Talep olması için para lazım ancak para da yok. Biz bugüne kadar hep parasal genişleme yapılmasını söyledik. Yani merkez bankası kaynakları ve hazine kaynaklarından para basarak vatandaşa dağıtılması gerektiğini belirttik. Bu dönem öyle bir dönem… Parasal genişlemeyi belli bir oranda yaptılar ama bu paralar kime gitti şimdilik belli değil…” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber