Nihat AK/EGE TELGRAF-Türkiye genelindeki kanatlı hayvan eti üreticileri birlikler kurarak önemli bir teşkilatlanmayı gerçekleştirdi. Batısından doğusuna farklılıklar gösteren sorunlarına çözüm arayan üreticiler piyasa şartlarının keyfiliğinden şikayetçi. Üretim maliyetleri ve satış fiyatları artarken üreticinin ayakta kalmakta zorlandığına dikkati çeken birlikler, çözüm için çıkış yolunu belirledi. Sektör temsilcileri kooperatifçilikte de yeni nesil oluşumların peşinde.

‘RANDEVU VERMİYORLAR!’

Endeksa, Nisan 2024 Konut Satış İstatistiklerini değerlendirdi Endeksa, Nisan 2024 Konut Satış İstatistiklerini değerlendirdi

Yurttaşın beyaz et ihtiyacının üreticilerin sorunları çözülmeden karşılanamayacağını vurgulayan Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, “Yurttaşımızın, özellikle de dar gelirli vatandaşlarımızın beyaz et ihtiyacını karşılıyoruz. Sayıları milyonları bulan kanatlı hayvan eti üreticilerimiz ve çalışanları zorluklara katlanıyor. Bıçak kemiği çoktan geçti. Ama sorunlarımıza çözüm bulma noktasına daha ulaşamadık. Aylardır dertlerimizi anlatmak için randevu talep ettiğimiz Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan bir davet alamadık. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ağustos ayında göreve başladı. Dertlerimizi anlatmak için haftalar önce görüşme talebimize, tebrik ziyaretlerinden vakit bulup olumlu bir yanıt veremedi. "Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’yle zaten çok partili sistemden iki partili sisteme geçiş yaptık. Kanatlı hayvan eti üreticilerimizin sorunlarına ne iktidarı ne de muhalefeti sahip çıkıyor” dedi.

Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat Ak'ın haberine göre; Başkan Koç, “Maliyetlerimiz artıyor, satış fiyatlarımız ‘dostlar alışverişte görsün’ mukabilinden minik zam görüyor. Sanayicinin iki dudağı arasında, onların keyfine göre iş yapmaktan bıktık usandık. Psikolojimiz her geçen gün bozuluyor. Biz bozulan piyasa şartlarını düzeltmek için kooperatifimizi kurduk. Her geçen gün kuruluşumuza olan ilgi artıyor. Yakın zamanda hedefimize ulaşırız. Kooperatifimiz kapsamında indirimli kömür kullanımlarımız başladı. A’dan Z’ye tüm girdi kalemlerimizin kooperatifimizin toplu alımlarıyla daha hesaplı fiyatlardan alma hedefinde ilerliyoruz. Kamu bankasıyla görüştük. Faizsiz 60 günlük kaynak kullanımıyla ilgili vereceğimiz müjde yakın. S.S. Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri İçsel Tarım Mekanizasyon İşletme Kooperatifimiz 3 bin üyeye ulaştığında kesimlerle ilgili çalışmamızı hayata geçireceğiz. Burada sanayiciliğe soyunma gibi bir durumumuz olmayacak ama fiyatların oluşumu da sadece sanayicinin iki dudağı arasında olmayacak şekilde davranacağız. Siyasi partiler ve sanayiciler sorunlarımıza çözüm üretmiyorsa biz de kendi sorunumuzu kendimiz çözeriz. Bu yolda tek çıkışımız kooperatifleşerek örgütlenmektir” ifade etti.  

‘SÖZLEŞEMİYORUZ’

Piyasa şartlarını sanayicilerin belirlediğine dikkati çeken İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Sözcüsü Varol Gürol, “Birliğimizin baskısıyla sanayici ile üretici arasındaki sözleşmelerde bir iyileşme oldu. Ama sanayiciler sözleşmelere uyma konusuna geldiğinde direniyor. Çiftlik sahipleri piliçlerini teslim ediyor. Ama hala ne kadar malın teslim alındığı kendisine şeffaf bir şekilde iletilmiyor. Son bir yılda enflasyon büyük artış gösterdi. Ama bizlere kilogram başına 4.5 lira veriliyor. Sanayiciler piliç üretimini yüzde 20 oranında azalttı. Dönemler arası açıldı. Çiftliklerimizdeki kapasitenin daha altında üretim yapılır oldu. Yıllardır bu işi yapanlar olarak işin içinden nasıl çıkacağımızı kara kara düşünürken fizibilite yapmadan çiftlik kuranlar oluyor. Çiftlikte bir bölüm oluşturmak 10 milyon lira üç ünite 30 milyon lirayı buluyor. Geceleri soğuk olan bölgelerde ısıtma sistemleri devreye girdi. Yakında İzmir’de de soğuklar daha yoğun hissedilmeye başlanacak. Masraflarımız artacak” diye konuştu. 

Kaynak: EGE TELGRAF