37 MİLYONU AŞAN DESTEK

Yürüttükleri kampanyalara büyük bir destek olduğunu belirten Başkan Soyer, “Depremin üzerinde 6 gün geçti. Enkaz kaldırma çalışmaların sonuna gelindi. Evleri hasar görenler için bir çatı bulmak artık birinci önceliğimiz oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi aş evi çalışmasını düzenli olarak sürdürüyor. Halkımızın depremle ilgili yaptığı dayanışma büyüyerek devam ediyor. 48 saat içerisinde 20 milyon üzerine çıktı. 2 bin 107 destek veren hayırsever, evini paylaşan vatandaş sayımız 109 oldu.  Bu olağanüstü konularda bu kadar büyük rakamları bağış yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Halkın bakkalı çalışmamız 17 milyona ulaştı. Yani toplamda destekler 37 milyonu aştı. Yaklaşık 3 bin konuta yakın, bir kaynağı şuana kadar yaratmış oluyoruz. Ağır hasar 3 bin 920 olduğunu göre, biz neredeyse bu ihtiyacın dörtte üçüne ulaşmış oluyoruz” diye konuştu.

BU SÜREÇTE KUTUPLAŞTIRICI SÖYLEM YERLE BİR OLDU

“Bu süreçte kutuplaştırıcı söylemler yerle bir oldu" vurgusuyla açıklamalarını sürdüren Soyer, "Bu afet bir kez daha birbirimize ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Diliyorum ki bu durum devam eder. Aynı havayı soluduğumuz bu kenti birlikte yürütmek hedefimiz. Son altı gün içerisinde böyle davrandık. Bu krizi en iyi şekilde sürdürmeye devam ettik.  Yerel yönetimlerin görevi sadece çöp toplamak ve kaldırım yapmaktan ibaret olmadığını gösterdik" dedi.

YEREL YÖNETİM REFORMU ÇAĞRISI

Kentsel dönüşümle ilgili sadece İzmir’in değil genel anlamda bir yerel yönetimler reformuna ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyen Soyer, "Bu deprem bize yerel yönetimle merkezi hükümetinin işbirliğinin çok daha başka perspektif yapılması gerektiğini gösterdi. Burada bu yetkinin çok daha fazla yerel yönetimlere aktarılması gerekiyor. Hızlı hareket etmesi ve çalışmaları sürdürülebilmesi için.  Daha geniş bir perspektifte çalışmaya ihtiyacımız var. İmar yönetmenliğinde sadece bir yasa karşınıza giriyor.  İzmir depremi Türkiye’nin yerel yönetimin reformunu gerçekleştirmesi gereken biz yönetimlere uyarı niteliğinde oldu. TBMM’de yasal çalışmalar başlatılmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi uzlaşmaya dayalı ve adil bir kentsel dönüşüm projeyi sürdürüyoruz" açıklamalarında bulundu.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Depremin ardından ilçelerde hasar tespit çalışmasının devam ettiğini söyleyen Soyer, Buca, Karşıyaka, Bornova’da hasar tespit çalışmaların devam ettiğini belirtti.  Bayraklı’nın en çok hasar alan Adalet, Bayraklı, Manavkuyu ve Mansuroğlu mahallelerinde yüzde 100’e yakın hasar tespiti yapıldığını da duyuran Soyer,  "Burada 3 bin 923 birim tespit edildi. Buradakiler ya yıkılmış ya da yıkılmak üzerinde olan yapılar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başkanlığında 930 insan oluşturduğu teknik ekiplerin çalışmalarını sürdürüyor. Bornova’da yüzde 20, Karşıyaka yüzde 15’i tamamlandı. Metropollerde çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 10 MİLYONUN ÜZERİNDE BİR ALT YAPI ÇALIŞMASI TAMAMLADIK

Kentsel dönüşüm konusuna değinen Başkan Soyer, “Kentsel dönüşüm konusunda Ege Mahallesi Örnekköy ve Uzundere’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Çalışmaların sürdüğü 619 birim var. Ege Mahallesi’nde İhalesi yapılan 1190 birim var. Buralarda 10 milyon üzerinde bir alt yapı çalışmasını tamamladık. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu çalışmaları tamamladık. 328 bin metrekarelik bir alan için kentsel dönüşümünde elinde tapusu olan vatandaşlarımızla bir mutabakat sağlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

ORAYA DA YABANCI DEĞİLİZ

İzmir’deki odaların başlattığı ‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyasının sorulması üzerine Başkan Soyer, “Konuyu tam okumadım. Farklı alanlarda çalışmalar yapılıyor. Sanıyorum bu kampanyada konut yapımıyla ilgili. Biz buna da baştan destek olacağız. Yani orada da kampanyası bize yabancı değil. Alt yapı çalışmalarında ağır bedelleri elbette ki biz yapacağız” dedi.

PANDEMİ DEPREM DİNLEMİYOR

Deprem bölgesinde salgınla ilgili alınan tedbirleri anlatan Başkan Soyer, Sağlık bakanlığımız burada bir çadır hastanesi kurmuş durumda. Bizim Eşrefpaşa Hastanesi olarak çalışmalarımız devam ediyor. Ne yazık ki pandemi deprem dinlemiyor hatta daha fazla yayılıyor. Biz uyarmaya, tedbir almaya devam edeceğiz. Küçük adalarda çadır kuranlar da olmuştu. Bunları daha derli toplu yerlere taşımayı düşünüyoruz. Kontrolün ve hizmetin daha rahat olabileceği yerlerde toplamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Haber: Yağmur GÜLÜ