Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Kemerdamları Mahallesi, yavrularıyla birlikte yüzlerce leyleğe ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor. Marmara Gölü’nün su tutması ve kuraklığın etkisinin azalmasıyla birlikte bölgede leylek nüfusunda bu yıl belirgin bir artış yaşandı.

Girne açıklarında batan gemide neler yaşandı? Kurtulan yolcu yaşananları ilk kez anlattı
Girne açıklarında batan gemide neler yaşandı? Kurtulan yolcu yaşananları ilk kez anlattı
İçeriği Görüntüle

SU ARTIŞI LEYLEK NÜFUSUNU ETKİLEDİ

Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerine kıyısı bulunan Marmara Gölü’nün bu yıl yeniden su tutması, bölgede göçmen kuş popülasyonunu da artırdı. Geçmiş yıllarda daha düşük sayılarda görülen leylekler, özellikle Kemerdamları Mahallesi’ni yoğun şekilde kullanmaya başladı. Yavrularıyla birlikte çok sayıda leyleğin mahalledeki yuvalara yerleştiği, bazı yuvalarda ise kuluçka sürecinin devam ettiği görüldü.

MAHALLEDE YUVALAR DOLDU

Marmara Gölü çevresindeki sulak alanların yeniden canlanmasıyla birlikte leyleklerin besin bulma imkanı arttı. Bu durumun yavruların hayatta kalma oranına da katkı sağladığı ifade edildi. Mahalledeki birçok leylek yuvasında yavruların bulunduğu, bazı yuvalarda ise kuluçka sürecinin sürdüğü belirtildi.

Yüzlerce Leylek Bu Mahalleye Yerleşti Yuvalar Yavrularla Doldu (1)

TARIMSAL ÜRETİME OLUMLU ETKİ BEKLENİYOR

Leyleklerin bölgede artan varlığının tarımsal üretime de katkı sağlaması bekleniyor. Tarım alanlarında zarara yol açan çekirge, fare, dana burnu ve çeşitli böcek türlerini avlayan leyleklerin ekosisteme destek sunduğu ifade edildi. Bu durumun hem zirai ilaç kullanımını azaltabileceği hem de doğal dengenin korunmasına katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor.

"ONLAR DA BİZİM GURURUMUZ"

Kemerdamları Mahalle Muhtarı Ahmet Ayyıldız, leyleklerin bölgedeki varlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayyıldız, "Marmara Gölü'nde güzel de bir manzaramız oldu. Devlet Su İşleri tarafından göle besleme yapılıyor. Mahallemizin bir özelliği de leyleklerimiz çoktur. Mahallemizdeki leyleklerimizin bir kısmı yavru çıkardı. Mahallemizdeki elektrik direkleri değişti ancak leyleklerimizin bulunduğu yuvaların direklerine dokunmadık. Güzel bir biçimde yuvalarımızı koruyoruz. Kemerdamları Mahallemizde hayatlarına devam ediyorlar. Onlar da bizim gururumuz. Bizim buradaki yuvaların tamamında leylek var. Geçen yıl leylek çok fazla yoktu. Bu yıl göl de su tutunda leylekler de besin bulabildiği için bütün yuvalar doldu" diye aktardı.

Kaynak: İHA