Herkese merhaba! Bu hafta yüz kaslarını inceleyelim ve nasıl çalıştırabiliriz öğrenelim mi? Haydi, gelin başlayalım…

Yüz kasları için ‘mimik kasları’ ifadesi de kullanılır.

N. facialis tarafından innerve edilirler.
M. procerus: Burun kökünde horizontal çizgiler oluşturur.
M. frontalis: Kaşları yukarı kaldırır.
M.orbicularis oculi: Göz kapaklarını kapatır. Kornea refleksinde gözleri kapatan kastır.
M. levator labii superioris: Üst dudağı yukarı kaldırır.
M. zygomaticus major-minor: Ağız köşesini yukarı-dışa çekerler. Gülme hareketini yaptırırlar. Kemiğe tutunan yüz kaslarıdır.
M. risorius: Tebessüm hareketi yaptırırır.
M. depressor anguli oris: Ağız köşesini aşağı çeker.
M. mentalis: Alt dudağı yukarı çeker.
M. depressor labii inferioris: Alt dudağı aşağı çeker.
M. buccinator: Emme ve üfleme hareketlerini yaptırır. Çiğnemeye yardım eder. Dustus parotideus tarafından delinir.
M. levator anguli oris: Ağız köşesini yukarı kaldırır.
M. corrugator supercilii: Kaşları çatar.
M. platysma: Boyun derisini gerer. Ağız köşelerini ve alt dudağı aşağı çeker. Ağzın açılmasına yardım eder.
M. nasalis: Burun deliklerini genişletip daraltır.

YÜZ KASLARI NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Yüzünüzün alt kısmındaki kasları çalıştırmak için ağzınızı sıkıca kapayın ve ardından ağzınızı açarak dişlerinizi gösterin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Yanaklarınızın sıkılaşmasını sağlamak için yanaklarınızı şişirin ve ardından havayı dudaklarınızdan üfleyerek boşaltın. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.

ALIN VE GÖZ KASLARINI ÇALIŞTIRMAK

İşaret parmağınla alnını çek. Sadece parmaklarını kullanarak alnına baskı uygulayabilirsin, böylece hareket eden kaşların yüzünün o kısmını güçlendirebilir. Bu, alnındaki çizgilerin yumuşamasına yardımcı olabilir. İşaret parmaklarını gözlerinin hemen üzerine yerleştir. Kaşlarını kaldırmaya çalışırken gözlerini aşağı çek. Alnını sıkılaşmasına yardımcı olmak için bunu 10 kez tekrarla.

Ellerinle alnını it. Bu basit egzersiz, avuç içlerini kullanarak kaşlarını esnetirken direnç oluşturur. Bu antrenmanı yapmak alnındaki çizgilerin yumuşamasına yardımcı olur.
Avuç içlerini alnının yan taraflarına yerleştir, her avucunun alt kısmı kaşlarının üzerinde olacak. Avuç içlerin cildini sıkıca yerinde tutmalıdır. Şaşırmış gibi kaş kaslarını kaldır, ardından kızgın gibi aşağı indir. 10 kez kaldır ve indir, ardından kaldır ve 30 saniye öylece tut. İndir ve 30 saniye öylece tut, ardından yukarı ve aşağı hareketlerini 10 kez daha tekrarla.

Kaş kaldırma yap. Parmaklarını ve kaşlarını kullanarak alnındaki kasları çalıştırabilirsin. Sadece biraz baskı, iyi bir egzersiz için yeterli direnci oluşturabilir.
Bir barış işareti yaparken iki parmağını kullan ve tırnaklarını her bir kaşın üzerine yerleştir. Bu deriyi parmaklarınla hafifçe aşağı it, ardından kaşlarını yukarı ve aşağı it.
Kaşlarınla yukarı ve aşağı hareketi 10 kez tekrarla. 10 tekrarlı 3 set yap, kısa bir ara ver, ardından 10 tekrarlı 3 set daha yap.

Göz kapaklarını ger. Göz kapağı kaslarını çalıştırması kolaydır ve çok fazla direnç gerektirmez. Parmaklarını kullanarak onları esnetirsen kırışıklıkları giderebilir ve daha güçlü göz kapaklarına sahip olabilirsin. Otur ve gözlerini kapat. Göz kapakların gevşemişken, kaşlarını kaldırmak için işaret parmaklarını kullan. Kaldırma sırasında göz kapaklarını olabildiğince germek için gözlerini kapalı tut. Bu şekilde 10 saniye dur, ardından rahatla ve 10 kez tekrarla.

Gözlerini sık. Ağzından biraz gerilme direnci ile gözlerini kapalı tutarak göz kapaklarını biraz daha da çalıştır. Çok fazla farklı kas kullandığı için, bu egzersiz sadece gözlerini değil tüm yüzünü esnetmene yardımcı olabilir.[5]
Yüz kaslarını sıkılaştırmak için dudaklarını aşağı doğru çek, ardından dudaklarını yana doğru çek. Bir gözünü bir saniye kapalı tut, ardından dudaklarını yanda tutarak 10 kez tekrarla. Sonra diğer gözü yap. Her göze 10 tekrarlı 3 set yap, kısa bir dinlenme molası ver, ardından tekrar 10 tekrarlı 3 set yap.

Gözlerini tutarken yüzünü ger. Bu, daha uyanık gözlere sahip olabilmen için göz kapaklarının etrafındaki kasları geliştirmene yardımcı olacaktır. Gözlerini açma ve kapama gibi temel eylemlere karşı biraz direnç sağlamak için parmaklarını kullan.[6]
Baş ve işaret parmağını kullanarak gözlerinin etrafında bir C yap. İşaret parmağın kaşının üzerinde ve başparmağın yanağında olacak.
Gözlerini kapat ve parmakların yardımıyla göz kapaklarını aynı anda yavaşça sık. Gözlerini açmadan gerginliği rahatlat. Göz kapaklarını sıkıp gevşetmeyi 25 kez tekrarla. Ağız Kaslarını Çalıştırmak

Gülümseyerek egzersiz yap. Gülümsemeni sağlamlaştırmanın en basit yollarından biri, bunu yaparak pratik yapmaktır. Bu alıştırmada, ağzını farklı pozisyonlarda tutarak yavaşça dolgun bir gülümseme pozisyonuna getireceksin. Bu, yüzünü ve gülümseme yeteneklerini daha iyi kontrol etmeni sağlayacaktır.[7]
Dudaklar hâlâ bir aradayken yavaşça ağzının köşesini yana doğru gererek gülümsemeye başla. Bundan sonra üst dişlerini ortaya çıkarmak için dudaklarını aşağı ve yukarı doğru aç. Dişlerini göstererek olabildiğince geniş bir şekilde gülümse.
Bu noktaya ulaştığında, gülümsemeyi başlangıç noktasına geri getirerek yavaşça ağzını gevşet. Gülümsemeni bu şekilde genişletirken birkaç aşamada dur ve bu pozisyonu 10 saniye boyunca koru.

Gülüşüne baskı uygula. Son egzersize benzer şekilde, bu da yüzündeki kasları çalıştırmak için gülümsemenin farklı aşamalarını kullanır. Burada parmakların, ağzının etrafındaki kasların daha fazla çalışması için fazladan direnç sağlayacaktır.[8]
Tam olarak gülümse ve parmaklarınla her köşeye baskı uygulayarak onu yerinde tut.
Dudaklarını yarıya kadar kapat, sonra tamamen kapatmaya çalışarak parmaklarınla bu harekete diren. Her konumda 10 saniye bekle.

Yüz germe egzersizi yap. Bu egzersiz, sarkmayı önlemeye ve güçlü bir dudak hattı sağlamaya yardımcı olmak için üst dudağının çevresindeki kasları çalıştırır. Bunu düzgün bir şekilde yapmak, üst dişlerini daha fazla gösteren daha güçlü bir gülümsemeye sahip olmana yardımcı olacaktır. Ağzını hafifçe aç ve burun deliklerini genişlet. Burnunu olabildiğince yukarı doğru it, ardından yavaşça üst dudağını olabildiğince yukarı doğru çek ve 10 saniye tut. Ağzını hafifçe açık bırak ve birer parmağını gözlerinin altına, elmacık kemiklerinin üzerine koy. Parmak baskısını yüzünde tutarken üst dudağını yavaşça yukarı doğru kıvır. Bunu 10 saniye tut, ardından yavaşça asıl konumuna geri dön.

Dudak egzersizi yap. Bu, dudaklarına giden kan akışını artırmaya yardımcı olacak basit bir egzersizdir. Bu, etli kısımlara daha sağlıklı, daha canlı ve daha doğal bir renk verecektir. Üst ve alt dudaklarını gevşek olduğundan emin olarak ağzını hafifçe aç.
Alt dudağını üst dudağınla temas edene kadar öne doğru getir. Üst ve alt dudaklarını ağzının içine doğru getir. Baskı yap, sonra rahatla.

Alt çene güçlendirme egzersizi yap. Bu egzersiz, ağzının yaptığı her şeyin yanı sıra gülümsemenin, konuşmanın ve çiğnemenin de önemli bir parçası olan alt çeneni çalıştırır. Böyle bir egzersiz, gıdık oluşumunu ve yüzünün alt kısmında yaşlanmayla ortaya çıkan oyukları önlemeye yardımcı olacaktır. Ağzını, özellikle dişlerini ve dudaklarını hafifçe kapalı tut. Dudaklarını açmadan dişlerini olabildiğince ayır.
Alt çeneni yavaşça öne doğru getir. Alt dudağını yukarı doğru uzatarak mümkün olduğu kadar ileri götür ve 5 saniye tut. Yavaşça çeneni, dudaklarını ve ardından dişlerini asıl konumuna geri getir.

Ağzınla ‘OO-EE’ harflerini çıkar. Ağzını bazı temel seslerle hareket ettirmek dudakların yanında üst dudağın ile burnun arasındaki kasları hedeflemene yardımcı olabilir. Bu, sadece ses çıkarırken biraz abartılı yüz hareketi yapmayı gerektiren basit bir egzersizdir. Ağzını aç, ardından dişlerin birbirinden ayrılacak ve görünmeyecek şekilde dudaklarını büz. Dudaklarını büzmek için abartılı bir hareketle "OO" de.
Dudaklarını uygun şekle getirmek için tekrar abartılı bir hareket kullanarak “EE” sesi çıkar. Ayrıca biraz farklı bir çalışma için “EE”yi “AA” ile de değiştirebilirsin.
“OO” ve “EE” arasında 10 tekrar yap, ardından 3 set tekrarla

Parmağını em. Dudaklarını sıkılaştırmak için emme hareketinin doğal basıncını kullan. Aynı anda onu çekerek egzersizin için ek direnç sağlayabilirsin.[13]
Parmağını ağzına sok ve mümkün olduğunca sert şekilde em.
Bunu yaparken yavaşça parmağı ağzından çek.
10 kez tekrar et.

Gülümserken yanaklarına bastır. Bu, yanak kaslarını güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bu egzersizi yaparken başını geride tuttuğundan emin ol.
Üç orta parmağınla yanaklarına bastır. İterken parmaklarını geri itmek için olabildiğince sert gülümse.

Yanaklarını yukarı doğru çek. Bu egzersiz, gülme çizgilerinin ve göz altı etrafındaki ince çizgilerin yumuşatılmasına yardımcı olabilir. Buradaki işi ellerin yapacak ve yüzündeki ve cildindeki kasları gerecek. Avuç içlerini yanaklarına sıkıca yerleştir.
Üst dişlerini ve diş etlerini ortaya çıkarana kadar dudaklarının köşelerini şakaklarına doğru çek. Pozisyonu 30 saniye tut, bırak ve 3 kez tekrarla. Dudaklarını sık. Bu egzersiz dudak kaslarını forma sokmaya yardımcı olacaktır. Ağzının ve burnunun hizasından yüzünü sıkıştırarak işi bir kez daha ellerin yapacak.
Avuç içlerini, dış kenarı gülme çizgilerine ve alt kenarı çene çizgisinin üstüne gelecek şekilde yüzüne yerleştir. Yüzüne baskı uygulamak için avucunun tamamını kullan.

Dudaklarını birleştirmek için dudak kaslarını (ellerini değil) kullan ve 20 saniye bu şekilde tut. Ardından avuç içlerini burnuna doğru it ve 10 saniye tut. Bu egzersizi 3 kez tekrarla.

Dikkat edilmesi gerekenler; antrenmana başlamadan önce ellerini yıka. Yüzüne dokunmak, cildini olumsuz etkileyebilecek yağları ve kirleri bulaştırabilir.
Bu yüz egzersizlerini her gün uyumadan önce uygula; tüm egzersizleri yapmak zorunda değilsin, sadece birkaçını seç. Bu egzersizleri otururken ya da ayakta, rahat ettiğin şekilde yapabilirsin. Ne yaptığını görmene yardımcı olması için en azından ilk başta bunları bir aynanın karşısında yapmak isteyebilirsin.

Günün sözü: Zamana bırak her şeyi çünkü en iyi ilaç ‘ZAMAN’ kendisi…

Sevgilerimle…