İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerini elinde tutmayı başaran CHP, AK Parti’nin elinden 3 büyükşehir ve 7 il merkez belediyesini daha aldı. 31 Mart 2024 seçimlerimde ağır yenilgi alan AK Parti ve Cumhur İttifakı paydaşları sanırım gerekli dersi çıkarmamışlar.

AK Parti teşkilatlarından tutun, milletvekillerine, genel merkez yöneticilerine kadar hala “Vur patlasın al oynasın” havasındalar. AK Partili seçmenler seçim sonuçlarından çıkan tabloya üzülürken, durumdan ders çıkarması gerekenlerden suratları maşallah ayakkabı köselesi. 

Çarşamba gün yapılan AK Parti grup toplantısını izledim, hepsinin keyfi yerindeydi.31 Mart seçim yenilgisinin sorumlusu sanki onlar değil, seçmenmiş gibi. Hele hele şu AK Parti teşkilatları, il, ilçe başkanlarının da söyleyecek sözüm yok. Onurlu bir şekilde istifa etmek yerine, seçmeni suçlama derdinde. Bir de seçilen meclis üyeleri yok mu? Boy, boy mutluluk pozlarını sosyal medyalarında paylaşıyor. Kardeşim senin belediye başkanı seçimi kaybetmiş bu neyin mutluluğu. Ha şunu da söyleyeyim. Eminin ki o meclis üyelerinin birçoğu kendi partisinin adayına bile oy vermemiştir. İnanmıyorsanız, seçim sonuçlarına bakın.

Bayram tatili sebebiyle Sıla-i Rahim yapıp doğup büyüdüğüm toprakları ziyaret ettim. Tabii her tarafta siyasi mevzular açıldı, Cumhur İttifakının seçim yenilgisi sohbet konularımızın en başında geldi. Ortak kanı MHP’nin seçimden güçlenerek çıktığı AK Parti’nin ise oy kaybına uğradığı konusuydu. AK Partililerin kibir ve emeklileri açlığa mahkûm ettiğinden dert yandı herkes. Bu durum Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti arasındaki mesafenin genişlediğini, bunun da seçmen tarafından görüldüğünün de altını çizmek isterim. Özellikle AK Parti teşkilatı içlerindeki AKP’lileri temizlemesi gerekir.

AK Parti’den uzaklaşan seçmenlerin büyük kısmının muhalefete yönelmediğini, bir kısmı YRP ve MHP’ye kayarken diğer kısmın sandığa gitmediği kanısı uyandı bende. AK Parti, YRP ve MHP'nin birlikte yüzde 47-48’lik bir bloğu var biliyorsunuz. Seçmen bunun içinde partilerini değiştirdi. Bu bloğun dışına taşma durumu çok istisnai durumlarda gerçekleşti. Diğer taraftan YRP’nin seçime kendi adaylarıyla girmesiyle bu bloğun içinde bir parçalanma yaşandığına da dikkat çekmek isterim.

EMEKLİ DEĞİL EMEKLİ VEKİL YÜK

Hani emeklileri devletin sırtında yük olarak görüyorlar ya esas yük milletvekilleri ve emekli vekiller devletin sırtına yük. Normal emekliler yıllarca çalışıp prim ödeyerek emekli olurken ya vekiller nasıl emekli oluyor? 5 yıl vekilliği yapıp gerekli şartları yerine getirdikten sonra emekli maaşı ne kadar oluyor dersiniz?
Milletvekilliği yapınca emekliliğe hak kazanıyorsun ve ölünceye kadar oldukça yüksek bir emekli maaşı alıyorsun. Dünyanın herhangi medeni ve demokratik bir ülkesinde böyle bir şey ne duydum ne gördüm.

Geçen ocak ayında 18 bin 800 TL olan, temmuz ayında 39 bin 900 TL’ye yükselttikleri maaşlarına bir zam daha yaparak 51 bin 900 TL’ye çıkardılar.