Her seçim döneminde gazete manşetlerinde kendine yer bulmayı başaran ilçelerin il olma serüveni, bu kez Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı bir açıklama ile bazı ilçelerin bu taleplerinin yeniden konuşulmasına sebep oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'deki il ve ilçelerle ilgili hazırladığı raporda bir ilçenin il olabilme kriterleri detaylandırılırken, ilçenin il merkezine olan uzaklığı, minimum nüfus gibi özellikleri bir ilçenin il yapılabilmesi için belli ölçütler üzerinden objektif bir bakış açısı sunuyor. 

TÜİK verilerine göre aralarında Manisa, Antalya, Mersin, Van, Muğla, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Diyarbakır'ın da bulunduğu illerde yer alan 25 ilçe il olmaya aday olarak görülüyor.

TÜİK’in raporuna göre Ege Bölgesi’nde il olma potansiyeli taşıyan iki ilçe Manisa’nın Akhisar ilçesi ile Muğla’nın Fethiye ilçesi olarak paylaşıldı. Her iki ilçe de uzun yıllardır il olma konusundaki beklentilerini bir şekilde gündeme getiriyordu.

Manisa’nın büyükşehir yasası ile il sınırlarının tamamının büyükşehir belediyesi sorumluluğuna verilmesinin ardından Manisa’nın en kalabalık ilçesi unvanını yeni kurulan merkez ilçelere kaptıran Akhisar, birçok özelliği ile Manisa merkezle kıyaslandığında öne çıkıyor.

170 bine yakın nüfusu, Manisa kent merkezine olan 51 km’lik uzaklığı, sahip olduğu kültürel doku, kendine has yemek kültürü, güçlü sanayisi, tarımı, spor branşlarındaki başarılı temsiliyeti gibi konularda Türkiye’nin hayranlıkla izlediği Akhisar, büyükşehir yönetimi ile ilçe belediyesi arasında hizmet konusunda zaman zaman uyumsuzluklar yaşıyor.

Belli genişliği aşan ana arterlerdeki asfaltlamalardan, zabıta denetimi ve kaldırım işgallerine, merkezi noktalardaki trafik sorunundan otopark yatırımlarına kadar birçok görünür hizmetin Manisa Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olması, yerel yönetimin CHP’de olduğu ilçede MHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri konusunda ‘yeterince hizmet alamama’ konusunda halk nezdinde ciddi eleştirilere konu oluyor.

YEREL SEÇİM BEKLENTİSİ

Yerel seçime 30 gün gibi bir süre kalmışken seçim meydanlarından hükümetle yerel yönetimin uyumlu olması gerektiği konusunda sık sık mesaj yağmuruna tutulan seçmenin bu mesajlara çok da gönül vereceğini düşünmek mümkün değil. 

Zira çatışmacı ortam ve sık sık parti farkı nedeniyle hizmet konusunda hükümetin yönettiği şehirlere göre bazı temel hizmetlerde geride kalan ilçelerde seçmen bu çatışmacı tavrın son bulması ve eşit hizmet konusunda hükümete sıklıkla çağrıda bulunuyor.

Akhisar, İzmir’e olan yakın konumuna rağmen benim çok da eski olmayan bir dönemde tanıma fırsatı bulduğum şahane bir yer. İzmir-İstanbul Otoyolu’nun da etkisiyle hem turizm hem de gastronomi alanında çok daha nitelikli bir kitleyi kendine çekmeyi başaran Akhisar’ın geleceği parlak.
TÜİK’in açıkladığı kriterlere göre il olma potansiyeli bir kez daha gündeme getirilen Akhisar’ın ismini yakın gelecekte sıklıkla duyacağımız konusunda öngörülü bir yorum yapmak mümkün.

Dünyanın en eski festivallerinden Çağlak Festivali, coğrafi işaretli köftesi, zeytin ve zeytinyağı, yerel kültürü, doğası, birbirinden yeşil köyleri, sıcacık halkı ve iklimiyle Akhisar, belki yakın gelecekte il olmayacak ama bir şehirde olması gereken tüm nitelikleriyle ziyaretçilerini büyülemeye devam edecek.