Çarşamba günleri yolunuz İzmir kent merkezine düşerse adımlarınızı Kültürpark’a yönlendirmenizi öneririm. 

Kültürpark, İzmir kamuoyunun en sık tartıştığı alanlardan biri. İzmir Enternasyonal Fuarı’na uzun yıllar ev sahipliği yapan alan 1922 yılında çıkan İzmir Yangını'ndan sonra, şehrin yeniden imarı kapsamında 1935 yılında kuruldu.

Kültürpark projesi dönemin İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz öncülüğünde, Atatürk'ün de desteğiyle hayata geçirildi. Sadece bu açıdan bile bakıldığında İzmir ve ülke tarihi için büyük önem taşıyor.

420 bin metrekarelik bir alana sahip olan Kültürpark içerisinde 8 binden ağaç ve 200 civarı bitki türü bulunuyor.

İzmir’in kent merkezindeki en önemli yeşil alanlarından biri olan Kültürpark, şehrin sosyal ve kültürel yaşamında önemli bir yere sahip. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin geldiği Kültürpark son yıllarda farklı tartışmaların odağında.

Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde hizmete açılan Fuar İzmir’in ardından profesyonel fuar hizmetlerinin ve organizasyonlarının Gaziemir’deki yeni fuar alanına taşınmasıyla Kültürpark’ın işlevi ve geleceği kentin tüm kesimleri tarafından yüksek sesle dile getirilmeye başladı.

Tunç Soyer’in büyükşehir belediye başkanlığı görevine başlamasıyla önceki dönemde tarım sektörü, yerel üretici ve kooperatiflerle geliştirilen yerel yönetim-sivil toplum ilişkisi sürdürüldü.

YEREL ÜRETİCİ BULUŞMASI

‘Başka Bir Tarım Mümkün’ mottosunun olumlu izlerini kentin dört bir yanında görme fırsatımız oldu. Bunlardan biri de kent gündemini ayağa kaldıran Kültürpark’ta pazar yeri olur mu tartışmasını yaratan yerel üretici pazarı oldu.

Kültürpark Lozan Kapısı girişinde kurulan ve her çarşamba günü İzmir’in dört bir yanından gelen köylü ve çiftçiyi kentliyle “aracısız” buluşturan Kültürpark Üretici Pazarı, açıldığı ilk günden bu yana önemli bir işlevin parçası oldu.

Taze meyve ve sebzelerin, geleneksel yöntemlerle üretilmiş tarhana, erişte, köy ekmeği, ev salçası, zeytinyağı, doğal bal, pekmez ve birbirinden lezzetli yöresel tatların bulunduğu Kültürpark Üretici Pazarı, köylü ve çiftçiden aracısız alışveriş yapma imkânı sunuyor.

Her çarşamba günü kurulan üretici pazarına sık sık olmasa da denk geldikçe uğruyorum. Hem Alsancak ve Kültürpark’a yakın muhitte oturan halkın ilgisi hem de kent merkezinde yolu bölgeye düşen kişilerin ilgisini görmek sanki kent suçu işleniyormuş gibi yaygara koparılan gündeme karşı en iyi cevap oluyor her defasında.

Kentlerin mekânsal tasarımı konusunda her daim sıkıntılar yaşadık. Şehirde yaşayan ve şehrin gerçek sahibi olan insanların kent merkezinden uzaklaştırıldığı, yolların, sistemlerin motorlu taşıtlara göre şekillendirildiği bir kent merkezi yerine nitelikli zaman geçirecek, sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşım imkanının olduğu fırsatları yaratmak çok önemli.