Biz de bir laf var, "Akılsız hırsız çalarken değil, övünürken yakalanırmış." Gündemi alt üst eden kara para aklama iddialarının özeti budur.
O son programdaki söz ve davranışlar, bardağı taşıran son damla oldu. Hem komik rakamlı vergiler ortalığa saçıldı hem de hiç şaşırmadığımız görüntülü konuşmanın ekran görüntüsü. "Nereden geliyor bu değirmenin suyu?" sorusu, şaşaalı hayatların altından akan lağım sularına ışık tuttu.
Aslında sosyal medya fenomenleri üzerinden yapılan ilk soruşturma değil bu. 20 Haziran 2023'e dönersek, şu haberi görürüz: İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, TikTok üzerinden sanal para ticaretiyle 1.2 milyar lira kara para aklandığını tespit etti ve 37 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, aralarında ünlü fenomenlerin de bulunduğu 120 kişi gözaltına alındı. Peki, bu fenomenler kara para aklama suçuna nasıl bulaştılar?
Çalıntı veya kopyalanmış banka ve kredi kartlarını kullanılarak suç örgütü ve çete mensuplarınca sosyal medya uygulaması üzerinde para yerine geçen jetonlar satın alındı. Sanal para gibi kullanılan bu jetonlar çetenin kendileriyle önceden anlaştıkları fenomenlere gönderildi. Jetonları paraya çeviren fenomenlerin eline yüklü miktarda para geçti. Çete üyeleri bu paraların büyük kısmını ünlü fenomenlerden geri alarak fenomenlerine yaptıkları işbirlikleri karşılığı belli oranda komisyon ödedi. Bu yolla 4 binden fazla banka hesap hareketi gerçekleştirilmesi suretiyle 1.2 Milyar lira kara para aklandı. Düzenlenen operasyonla, aralarında çok sayıda fenomen de olan 120 kişi şüpheli olarak göz altına alındı.
Fenomenler üzerinden kara para aklama yalnızca Türkiye'nin sorunu değil elbette. ABD'de kendisine Ray Hushpuppi adını veren Ramon Abbas, milyonlarca dolar kara paranın aklanmasında plan yaptığı ve uyguladığı gerekçesiyle 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FBI’ın Los Angeles ofisinden sorumlu müdür yardımcısı Don Alway, Abbas’ın “dünyanın en üretken kara para aklayıcılarından biri” olduğunu belirtti.
31 yaşındaki fenomen Denish Sahadevan'ın 1.2 milyon dolar sakladığı anlaşılmıştı. Başka örnekler de var. Pek çok ülkede, konuyla ilgili önlemler alınmaya çalışılıyor.
Ancak maalesef kimi, neden takip ettiğimizi düşünmediğimiz, zenginliklere hayran olduğumuz sürece bu örneklerin bitmesi zor. Özellikle bazı içerik üreticilerinin hızla yükselen yaşam standardı "kazançlarını" sorgulatmalı. Biliyorsunuz, bazı hesaplar fenomenlerin ilk videoları ile son videolarını kıyaslayınca fark apacık ortaya çıkıyor. Kılık kıyafet, ev, araba hatta estetik ameliyatlar... Para gerektiren her şey tamamlanıyor; hatta pek çoğu başka alanlara yatırım yapmaya başlıyor. Keyfi isteyen şarkı da söylüyor.
Kiminde çocukla, kiminde zenginlikle kiminde de umre ziyaretiyle süslenen bu hesaplar, çevirdikleri dolaplar ortaya çıkınca cono aşiretine nasıl dönüşüyor, bir izleyin derim. Elbette içerik üreticileri incelenmeli; ama unutmayalım, o itiraflarda, küfür ve hakaretlerde tüm şakşakçıların payı var.