Bayram demek tatlı demek… 30 gün oruç tuttuktan sonra bir nevi ödül olarak sofralarımızda yerini alan tatlılar, sadece bayramda değil benim gibi tatlı düşkünleri için her zaman önemlidir. Tatlının bizim kültürümüzde yeri bir ayrı, özel günlerimizin vazgeçilmezi adeta… Bana kalırsa ara sıra doğru miktarlarda tüketilen tatlının bir zararı yok,  önemli olan miktarı...

Malum önümüz bayram… Bayramların olmazsa olmazı tatlıların ise mutfağımızda yeri hayli büyük. Büyük küçük herkesin severek yediği, çeşit çeşit tatlılara bayram vesilesiyle bu hafta köşemde yer açmak istedim. İzmir’deki meşhur tatlıcıları sizin için derledim. 
Şimdiden herkese şeker tadında bir bayram dilerim. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden kocaman öperim. 

 Şeker Bayramı ismi nereden geliyor?

Biliyorsunuz, Ramazan Bayramı Şeker Bayramı olarak da adlandırılır. Bu konuya ünlü tarihçi ve yazar Murat Bardakçı açıklama getirmiş. Bardakçı: “Osmanlı Dönemi'nde Şükür Bayramı olarak bilinen Ramazan Bayramı'nın eski harflerle aynı şekilde (şın-kef-rı) yazıldığını belirterek, asırlar boyunca doğru şekilde, yani ‘şükür’ diye okunan kelime sonraları bu hata neticesinde ‘şeker’ zannedilince bayramın ismi de değişiverdi” şeklindeki açıklamasıyla basit ve etkili bir tanımda bulunuyor. Bardakçı, Şükür Bayramı'nın yanlış telaffuz edilmesi ve yıllar geçtikçe bu hatanın kemikleşerek 'şeker' olarak yerleştiğini savunuyor. 

Peki, bayramda neden tatlı yeriz?

Bayram; Ramazan boyu yemeden içmeden ve her türlü istek ve arzularından kendimizi alıkoyarak oruç tutan biz Müslümanlar’ın, orucun bitimiyle sevince kavuştuğumuz ve vaat edilen mükâfata kavuşmakla manen huzur bulduğumuz bir gündür. Bayram günü sabah namazının hemen sonrasında tatlı yemek, özelikle hurma yemek, sünnettir. Birkaç çeşit de tatlı. Fakat genelde, ev baklavası, lokma, kadayıf tatlıları olur. Bunların yanı sıra sütlü tatlılar mutlaka olur. Asıl tatlı yeme geleneğimizin Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanından geldiğini biliyoruz.

Gaziantepli Kamil Usta

Bayramın getirdiği nostaljik duygularla aklıma ilk gelen tatlıcılardan biri de Gaziantepli Kamil Usta oldu. İzmir’de kadayıf demek burası demek benim için. Gaziantepli Kamil Usta’nın fıstıklı burma kadayıfı beni direkt çocukluğuma götürür. Babam hep biz küçükken buradan kadayıf alır getirirdi. Evde de hemen bir bayram havası olurdu tabii. Sizlere de mutlaka Gaziantepli Kamil Usta’nın kadayıfını tatmanızı öneriyorum. Pişman olmayacaksınız.

İlhami Tatlıcı

İlhami Tatlıcı da benim için bayram ve özel günlerde ya da canım şerbetli tatlı çektiğinde sık uğradığım adreslerden biri. Bayram denince akla gelen ilk tatlılardan biri de şüphesiz ki baklava. İlhami Tatlıcı da özellikle baklava için doğru bir adres. Klasik baklavası dışında midye baklavasını da denemenizi tavsiye ederim. Son yılların popüler tatlısı soğuk baklavada da oldukça iddialı bir işletme olan İlhami Tatlıcı eminim sizlerin de favorisi olacak.  Ürünlerinin tamamen el ile açılarak glikoz şurubu gibi katkı maddeleri kullanılmadan yapılıyor oluşu da benim için oldukça önemli.  Yılların tecrübesiyle bugünlere gelen işletmenin Gaziemir, Buca, Güzelbahçe, Urla ve Yelki gibi birçok şubede de hizmet verdiğini eklemeliyim.

Meşhur Hisarönü Şambalicisi

Söz konusu şambali ise benim için tek adres Hisarönü’dür. Şambali başka yerlerde yediğimde hep ağır gelen bir tatlıdır bana. Ama Hisarönü Şambalicisi’nde şambali yediğimde hiç öyle hissetmiyorum. 1942’den beri şambali yapan gerçek bir klasik burası. Özellikle kaymaklı şambalisini denemenizi tavsiye ederim. Üzerine tarçın eklemeyi de unutmayın.

Süt Çiçeği

Tercihini bayramlarda ve diğer günlerde sütlü tatlılardan yana kullananları da unutmadım tabii ki. Baştan söyleyeyim eğer Süt Çiçeği’nde kazandibi yemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Kazandibini birçok farklı şekilde bulabileceğiniz Süt Çiçeği’nde benim kişisel favorim ise kesinlikle bademli kazandibi. Süt Çiçeği Güzelyalı, Göztepe, Hisarönü ve Alsancak’ta hizmet vermeye devam ediyor.

Beylerbeyi Künefe

Tatlılardan bu kadar bahsedip künefenin adını geçirmeden olmazdı. Yine çok sevdiğim tatlılardan biri olan künefe için de size önereceğim lezzet durağı Beylerbeyi Künefe. Çok farklı versiyonlarda künefe ve katmer yapan bu mekânın Bayraklı ve Gaziemir’de şubeleri bulunuyor. Eğer siz de benim gibi antep fıstığı severlerdenseniz spesiyal künefesini mutlaka denemelisiniz.

Çeşme sezonu başlıyor!

Havaların giderek güzelleştiği bu günlerde içimde hep yeni yerler keşfetme, yeni deneyimler yaşama isteği olur. Biliyorsunuz ki İzmir de bu yönden oldukça zengin bir kent. Ne kadar gezseniz de İzmir’in hala keşfedecek güzellikleri de yaşanacak deneyimleri de bitmiyor. Bu havalar özellikle İzmir’in gözde ilçesi Çeşme’nin en keyifli zamanlarıdır. Henüz kalabalıklaşmadan, en tatlı ve en en özel zamanları yaşanır Çeşme’nin…

Dokuz günlük bayram tatilinde ben de çok sevdiğim annemin memleketi, çocukluğum, gençliğiminin hatıralarıyla dolu Çeşme’de olacağım. Yolu düşenler, en özel ve keyifli zamanlarını kaçırmayın!