Türkiye'nin ihracatına en büyük ikinci katkıyı sağlayan Ege Bölgesi, 2026 yılının ilk 8 ayında ihracatını artırdı. Bölgenin Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı yüzde 1,91 artışla 28 milyar 607 milyon dolardan 29 milyar 154 milyon dolara yükseldi. Ege Bölgesi'nin ağustos ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,13 artarak 3 milyar 625 milyon dolar oldu. Denizli, Balıkesir, Muğla ve Uşak ihracat artışlarıyla bölge toplamına pozitif katkı sağladı. Manisa ve Afyonkarahisar'daki ihracat düşüşleri ise bölgenin toplam artış hızını aşağı çekti.

İZMİR İHRACATIN YÜZDE 53,6'SINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Ege Bölgesi'nin ihracatında İzmir ilk sıradaki yerini korudu. Kentin Ocak-Ağustos 2026 dönemindeki ihracatı yüzde 2,06 artarak 15 milyar 618 milyon dolara çıktı. İzmir, bu rakamla Ege Bölgesi'nin toplam ihracatından yüzde 53,6 pay aldı. İzmir'in ağustos ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,24 gerileyerek 1 milyar 842 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kentte ağustos ayında en fazla ihracat 292 milyon dolarla mineral yakıtlar ve mineral yağlar grubunda yapıldı. Bu grubu 183,5 milyon dolarla kazanlar ve makinalar izledi. Demir ve çelik sektörü ise İzmir'in ihracatına 180 milyon 198 bin dolarlık katkı sağladı. İzmir'in ağustos ayında en fazla ihracat yaptığı ülke 177 milyon 652 bin dolarla Almanya oldu. Almanya'yı 169 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri ve 144,8 milyon dolarla İspanya takip etti.

MANİSA İKİNCİ SIRADA YER ALDI

Manisa, 2026 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirdiği 4 milyar 522 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi'nde ikinci sırada yer aldı. Manisa'nın Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı yüzde 9,14 geriledi. Kentin ağustos ayı ihracatı da yüzde 12,81 düşüşle 554 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

DENİZLİ'DEN YÜZDE 12,48'LİK ARTIŞ

Denizli, ihracatını artıran iller arasında yer aldı. Kentin ağustos ayı ihracatı yüzde 19,3 artarak 453 milyon dolara yükseldi. Denizli'nin Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı ise yüzde 12,48 artışla 3 milyar 368 milyon dolara çıktı.

BALIKESİR AĞUSTOS AYININ REKORUNU KIRDI

Balıkesir, ağustos ayında Ege Bölgesi'ndeki iller arasında ihracatını en yüksek oranda artıran il oldu. Kent, ağustos ayı ihracatını yüzde 55 artırarak 307,6 milyon dolara taşıdı. Balıkesir'in Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı ise yüzde 12,35 artışla 1 milyar 864 milyon dolara yükseldi.

MUĞLA 1 MİLYAR DOLAR SINIRINI AŞTI

Muğla'nın 8 aylık ihracatı yüzde 13,61 artarak 1 milyar 15,9 milyon dolara ulaştı. Böylece kent, Ocak-Ağustos döneminde 1 milyar dolar barajını aştı. Muğla'nın ağustos ayı ihracatı da yüzde 15 artarak 127,2 milyon dolar oldu.

AYDIN, KÜTAHYA VE UŞAK'TA ARTIŞ

Aydın'ın Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı yüzde 3,96 artışla 1 milyar 302 milyon dolara yükseldi. Kütahya, 8 aylık ihracatını yüzde 6,34 artırarak 683 milyon dolara çıkardı. Uşak'ın ihracatı ise yüzde 13,15 artışla 296,3 milyon dolara ulaştı.

AFYONKARAHİSAR'DA 8 AYLIK DÜŞÜŞ

Afyonkarahisar'ın Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı yüzde 22,09 gerileyerek 485,6 milyon dolara indi. Kentte ağustos ayında ise farklı bir tablo ortaya çıktı. Afyonkarahisar'ın ağustos ayı ihracatı yüzde 13 artarak 61 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Fon ödemeleri için vatandaştan para alınacak mı? DMM'den net yanıt
Fon ödemeleri için vatandaştan para alınacak mı? DMM'den net yanıt
İçeriği Görüntüle

EN YÜKSEK 8 AYLIK ARTIŞ MUĞLA'DA

Ege Bölgesi'nde Ocak-Ağustos döneminde ihracatını artıran iller arasında en yüksek oranlı artış yüzde 13,61 ile Muğla'da gerçekleşti. Muğla'yı yüzde 13,15 ile Uşak, yüzde 12,48 ile Denizli ve yüzde 12,35 ile Balıkesir takip etti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk,

“İHRACATTAKİ ARTIŞIN HIZINI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Bölgesi'nin ihracatındaki artışın memnuniyet verici olduğunu ancak küresel ticarette rekabetin giderek zorlaştığı bir dönemde artış hızının çift haneli seviyelere taşınması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin ihracatının üretim gücü, istihdam ve döviz kazandırıcı faaliyetler açısından stratejik önem taşıdığını belirten Öztürk, ihracatçıların maliyet baskısı ve finansmana erişim koşulları nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekti. “Ege Bölgesi olarak 8 aylık dönemde 29,2 milyar dolarlık ihracata ulaştık” diyen Öztürk, “Ağustos ayında da 3,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Özellikle Denizli, Balıkesir, Muğla ve Uşak’ın ihracat artışları bölge açısından olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Ancak ihracatımızı daha yüksek bir ivmeyle artırmamız gerekiyor. İhracatçımızın küresel pazarlardaki rekabet gücünü koruyabilmesi için üretim maliyetleri, finansmana erişim ve enflasyon ile döviz kuru arasındaki dengenin korunması büyük önem taşıyor. İhracatçının önünü görebildiği, yatırım ve üretim kararlarını daha sağlıklı alabildiği bir ekonomik ortam, ihracat hedeflerimize ulaşmamız açısından kritik. Ege Bölgesi olarak katma değerli, teknoloji yoğun ve markalı ihracatı artırmaya; yeni pazarlara açılmaya ve mevcut pazarlarımızdaki payımızı büyütmeye devam edeceğiz. Hedefimiz yalnızca ihracat rakamını artırmak değil, Türkiye’nin kilogram başına ihracat değerini yükseltecek bir ihracat yapısına katkı sağlamak. Ege Bölgesi olarak ihracatımızı 50 milyar dolara çıkaracak potansiyele sahibiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN