Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı, emekli milletvekillerinin trafik cezalarından muaf tutulmasına ilişkin haberlere ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı. Konunun, trafik güvenliği ve eşitlik ilkeleri açısından önemli bir tartışma yarattığına dikkat çekilen açıklamada kurallara uymanın sadece yasal zorunluluk değil, güvenli trafik için de gerekli olduğunun altı çizildi. 

Muafiyetlerin eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilen açıklama şöyle: "Mevcut düzenlemelere göre, milletvekilleri trafikte yaptıkları kural ihlallerinden dolayı doğrudan trafik cezası ödemezler. Bu tür ihlaller için trafik cezası yerine bir tespit tutanağı düzenlenir ve bu tutanak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na iletilir. Bu uygulama, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilir.

Milletvekilleri, halkın temsilcileri olarak toplumun her alanında örnek olma sorumluluğunu taşımaktadır. Trafik kuralları da bu alanlardan biridir. Tüm vatandaşlar için bağlayıcı olan kurallar,
milletvekilleri için de aynı şekilde geçerli olmalıdır.

Trafik kurallarına uymak sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda güvenli bir toplum için temel bir gerekliliktir. Milletvekillerinin bu kurallara uymakla yükümlü olması, sadece hukukun üstünlüğüne olan inancı pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda vatandaşlara iyi bir örnek teşkil eder. Kanun
koyucuların, kendi koydukları kurallara uymaması, toplumsal adalet duygusunu zayıflatır ve kurallara riayet edilmemesi yönünde olumsuz bir algı yaratır.
Bu nedenle, milletvekillerinin trafik kurallarına harfiyen uymaları ve halk için örnek teşkil etmeleri sağlanmalıdır. Kurallar herkes için eşit olmalı, ayrıcalıklar değil, sorumluluklar ön plana çıkarılmalıdır.

Ancak mevcut düzenlemeler, milletvekillerinin trafik cezalarından muaf tutulmasını sağlamaktadır. Bu
durum, kamu vicdanını zedelemekte ve toplumda eşitlik ilkesine zarar vermektedir.

Son zamanlarda, bu ayrıcalığın kapsamının genişletilmesi ve eski milletvekillerini de kapsayacak
şekilde düzenlemeler yapıldığına dair haberler bulunmaktadır. Bu haberlere göre, mevcut milletvekillerinin iki aracı, eski milletvekillerinin ise bir aracı trafik cezalarından muaf tutulacak ve bu
araçlara kesilen cezalar TBMM bütçesinden ödenecektir.

Bazı araçlara trafik cezası muafiyeti getirilmesinin trafik güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri
bulunmaktadır.

Trafik cezasından muaf olan araç sürücüleri hız sınırlarını aşmak, kırmızı ışıkta geçmek, park yasağı olan yerde park etmek, emniyet şeridini kullanma dahil trafik kurallarını ihlal etmeye
daha eğilimli olabilir ve bu da kazalara yol açabilir,

Kimlerin muaf olacağı net belirlenmezse, suistimaller ortaya çıkabilir. Kamuya ait olmayan özel araçların da bu haktan yararlanması, trafik düzenini bozabilir.
 Kurallara uymayan araçların ceza almaması, diğer sürücülerde adaletsizlik duygusu yaratabilir ve genel anlamda trafik kurallarına olan saygıyı azaltarak onların da kuralları ihlal etme eğilimini artırabilir.

Muafiyet verilen araçlar nedeniyle trafik akışında düzensizlik yaşanabilir. Özellikle yoğun  trafikte, ceza almayacağını bilen sürücüler tehlikeli manevralar yaparak yol veya kavşakta trafik kilitlenmesine neden olabilir, ölümlü, yaralanmalı veya maddi hasarlı kazalara sebep 
olabilir. 

Trafik cezası muafiyeti sadece geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlarla sınırlandırılmalı ve bu araçlar 
bile belirli etik kurallar çerçevesinde hareket etmelidir. Aksi takdirde, trafik güvenliğinde ciddi olumsuz sonuçlar doğabilir. 

Emekli milletvekillerinin trafik cezalarından muaf tutulmaları veya TBMM tarafından ödenip 
ödenmeyeceği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. TBMM acilen bu konuda kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yapmalıdır. Bu yönde bir teşebbüs varsa da derhal vazgeçilmelidir."

TTGV Vakıf Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama, dikkate alınır umarım. Eşit, adil ve güvenli bir ülkede yaşamak hepimizin hakkı.