Ülkemizde gündem o kadar büyük bir hızla değişiyor ki değişimi takip etmek mümkün değil. Sıradan bir Avrupa ülkesinde bir yıl içerisinde yaşanabilecek birçok olay Türkiye’de bir şekilde bir haftaya sı...

Ülkemizde gündem o kadar büyük bir hızla değişiyor ki değişimi takip etmek mümkün değil. Sıradan bir Avrupa ülkesinde bir yıl içerisinde yaşanabilecek birçok olay Türkiye’de bir şekilde bir haftaya sığdırılıyor. Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi, çoklu baro düzenlemesi, sosyal medyaya yönelik sansür uygulaması, İstanbul sözleşmesi, kadın cinayetleri ve CHP’nin antidemokratik kurultayı derken her biri üzerine konuşulması gereken pek çok olay yaşadık geçen günlerde. Tüm bu yaşananlar içerisinde en hızlı ve tartışılmadan kabul edilen kanun teklifi ise sosyal medyaya yönelik düzenlemeler oldu. AK Parti’nin hazırladığı 'sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri' içeren ve muhalefetin 'sansür' diye nitelendirdiği kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen kanunla; Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Temsilci belirlemeyen ağ sağlayıcılara kademeli olarak para cezası verilecek. Düzenlemeyle, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkânı sağlanacak. Teklif ile, sosyal ağ sağlayıcıları tanımlanıyor. Kanun kapsamında verilen idari cezalar muhatabın yurtdışında bulunması halinde Bilgi teknoloji ve İletişim Kurumu tarafından bildirilecek. Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanıyor. Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında Başkan tarafından 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar para cezası verilecek. Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı Türkiye'de temsilci belirleyecek.

SANSÜRE AÇIK KAPI

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcısına on 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Bu cezanın tebliğ edilmesinden otuz gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari para cezası otuz milyon TL olacak. İkinci kez verilen idari para cezası tebliğinden otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmediği takdirde sosyal ağ sağlayıcısı reklam vermesi yasaklanacak. Cezanın bir sonraki aşaması ise sosyal ağ sağlayıcısına bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması olacak. Kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına başvurmaları halinde, başvurudan 48 saat içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda kalacak. Para cezaları bir yıl içinde tekrarlanması halinde cezalar bir kat arttırılarak uygulanacak ve bu hüküm 01 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. Meclis, sosyal medya düzenlemesinin ardından 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Kamuoyunda yeteri kadar tartışılmadan AK Parti ve iktidar ortağı MHP’nin oyları ile yasalaşan sosyal medya düzenlemesi basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alan ülkemizde yeni yasakların habercisi. Yeni günler ne getirir merakla bekliyoruz.