Öncelikle milletvekillerinin ne iş yaptığından bahsedeyim. Milletvekillerinin TBMM'deki görevleri belirli bir süreliğine temsil ile sınırlıdır. Kendilerini seçenleri, yani halkı temsil ederler. Her ne kadar belirli bir ilden aday olup seçimi kazanmış olsalar da seçildikleri ili, bölgeyi veya salt kendilerini seçen seçmenleri değil, bütün milleti temsil ederler.

Anlam itibariyle milleti temsil eden, milletin hak ve çıkarlarını kollayan, millet adına karar alan veya veren, kendinden önce milleti düşünmesi gereken, milletin oyuyla seçilen ve milletin vergisiyle maaşı ödenen ve kısaca bu vekilliği gereği milleti en iyi şekilde temsil etmek zorunda olan kişi. Vekillikten kastedilen vekalettir. Noterden çıkarılan vekalet gibi, o vekâletlerde şöyle yazar: beni temsile ve ilzama, adıma kararlar almaya, imza atmaya gibi, bu vekillikte aynı böyle bir vekalettir ve bunun sonucu olarak en iyi şeklide icra edilmelidir.

Ancak halkın seçtiği ama seçildikten sonra kendisini halkın kralı sanan versiyonları da mevcuttur piyasada. Peki sizce milletvekilleri milleti yeterince temsil ediyor mu? Halkın dertleriyle dertleniyor mu? Vekili olduğu milletinde yaşadığı ekonomik sıkıntıdan haberdar mı? Geçen yazımda kaleme aldığım milletvekillerinin seçilince elde ettiği özlük haklarının vekillikleri bitince ellerinden alınmasıyla ilgili önerimiz yoğun ilgi gördü. Kazandıkları hakları yazmaya devam ediyorum. Emekli olmadan görevi biten vekilin sigorta farkı TBMM tarafından ödendiğini biliyor musunuz? 

En tartışmalı hususlardan biri de milletvekilinin emekliliği. Eğer bir vekil zaten emekliyse hem aylık ödeneğini hem de milletvekili emekliliğinden doğan maaşını alabiliyor. Parlamento üyelerine, en az 2 yıl görevde bulunmaları şartıyla, cumhurbaşkanlarına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 45 oranında emekli aylığı bağlanıyor. Görev süresi biten bir milletvekili, emeklilik şartlarını sağlamışsa 51 bin 790 lira maaş alıyor. Eğer bir vekilin görevi bittiyse ancak o tarihte henüz emeklilik şartlarını karşılamıyorsa onlara da bir "güzellik" TBMM Başkanlığı'ndan geliyor. Bu vekillerin sigorta primleri, yine en yüksek devlet memuru için esas alınan prim üzerinden 4 yıl boyunca TBMM tarafından ödeniyor. Milletvekili ya da eski milletvekili ile bu isimlerin bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi masrafları da karşılanıyor. 

THY'den ekonomi sınıfı parasına business class.

Milletvekillerine Türk Hava Yolları (THY) tarafından da bazı avantajlar sağlanıyor. Milletvekilleri, ekonomi sınıfından aldıkları biletleri ücretsiz olarak business class'a dönüştürebiliyor.

Telefon faturaları "şirketten"

Milletvekillerinin yasama dönemleri içindeki haberleşme giderleri de büyük ölçüde sağlanıyor. Vekil ofislerine iki ayrı operatörün hattının takılı olduğu iki ayrı cep telefonu veriliyor ve faturalar da TBMM tarafından ödeniyor. Ancak bu fatura tutarlarının yıllık toplamının, o yılın aralık ayına ait milletvekili ödenek ve yolluk net tutarı toplamının iki katını geçmemesi gerekiyor. Eğer geçerse kalan ücret vekil tarafından ödeniyor.

Diplomatik pasaport

Milletvekillerine, eşlerine ve çocuklarına, görevleri devam ettiği süre boyunca diplomatik pasaport tahsis ediliyor. Vekilliği sona erenlere ve eşlerine ise ömür boyu taşıyacakları hususi damgalı pasaport temin ediliyor.

Devam edecek