Salgın kapsamında iptal edilen veya ertelenen fuar organizasyonlarının akıbeti uzun süredir merak konusuydu. Son olarak kapalı alanda yapılan fiziki fuarlar ile ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “1 Eylül 2020 itibariyle alınan yeni önlemler ile başlıyor. Bundan böyle fuarlar 2020 yılının geri kalanında maske, sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerine uygun şekilde alınan önlemler çerçevesinde gerçekleştirilecek. Kamu sağlığının korunması önceliğimizdir” dedi. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyon Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, “Kapalı ortamda herhangi bir etkinlik başlamamalı. Çünkü kapalı alanlar halk sağlığı açısından riskli. Hem sosyal mesafe hem de virüsün havada kalması nedeniyle kapalı alanların büyük risk taşıdığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘ŞARTLAR OLUŞMADI’

Yaşanan vaka artışlarının ardından kapalı alanlarda herhangi bir etkinliğin başlaması için gerekli halk sağlığı koşullarının oluşmadığını belirten Soysal, sürecin daha kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda halk sağlığının gözetilmesi için sinema, konser, basketbol salonları ve stadyumlara seyirci alınmaması gerektiğini belirten Soysal, “Kapalı ortamda virüs yüksek ihtimal oluyor. İnsanların sosyal mesafeyi koruması zor oluyor. Virüs çok çabuk yayılıyor. Özellikle fuar yapılacaksa niçin kapalı ortamda oluyor bunu anlamıyorum. Açık alanda yapılacak herhangi bir fuarda risk daha az olur ve böylece insanlar da sosyal mesafeyi koruyabilir” ifadelerini kullandı. Havalandırma sistemlerinin de büyük önem arz ettiğini söyleyen Soysal, “Ortam ne ile havalanacak ve hava sistemi ne olacak? Klimalar yasak. Tüm bunları nasıl kullanacaklar? 1.5-2 metre içinde virüsleri metrelerce taşırız. Uçaklarda risk çok çünkü yüzde 80 kabin içi havayı soğutup geri veriyor. Risk taşıyor. Bu duruma el atılmadı. Aklımız ermiyor. Önümüzde Avrupa örnekleri var, neden bakmıyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘RİSK ÜSTÜNE RİSK’

Kurban Bayramı tatilinin korona virüs salgınını artırdığını vurgulayan Soysal, “Üstelik fuarların iptal edildiği dönem bu nasıl oldu bilmiyoruz. Sıkıntı içindeyiz. Bu fuar günlerce sürecek. Fuarda korona vakası çıkarsa, hatta kayıplar olursa bunun hesabını kim verecek? Sağlık personeli de çok yoruldu. Her yeni korona vakası personel için risk taşıyor. Herkes özellikle yöneticiler işin bu boyutunu düşünmeli. Sonbaharda ikinci dalga bekleniyor. Daha şiddetli olacağı yönünde tartışmalar sürüyor. Nasıl karşılayacağız? Çok büyük şaşkınlık içerisindeyiz. Kurban Bayramı öncesinde en azından seyahat yasağı gelsin demiştik. Halk sağlığı açısından önemli bir nokta. Pandemi bir halk sağlığı sorunudur ve çözümü kamu elinde olmalı. Çözüm insanlara bırakılırsa, ‘Maske tak’ denince çözüm olmuyor. Bayram öncesi yasak gelmezse vaka artacak dendi ve şimdi gördüğümüz rakamlar bayramın sonuçları. Yine aynısı olacak.” dedi.

‘YANLIŞ POLİTİKA’

Fuarların açılmasının yanlış bir karar olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, “Avrupa ikinci dalgayı tartışırken, biz bu ikinci dalganın üzerine gidiyoruz adeta. Yaşananların sorumluluğu ile hareket edilmeli. Fuar, etkinlik bunların düğünden farkı ne? Bir sene bu etkinlikleri ertelesek ne olur. Bu iş nereye kadar sürecek belirsiz. Güvenilir bir aşının ülkeye girişi ne kadar sürecek? Herkesin aklını başına alması lazım. Kalabalık etkinlikler düzenleniyor. Bir yandan otel reklamları devam ediyor. Sağlık personeli bitti, tükendi. Üyelerim emeklilik istiyor. Sağlık çalışanı da can. Bir insan neden işini bırakır, bu noktaya hangi neden getirebilir? Yanlış politikalar ve can korkusu getirir. Acilen daha doğru bir yaklaşım sergilemeye başlanmalı” ifadelerini kullandı.