Prof. Dr. Mikail Bayram, Türkiye’nin önde gelen Selçuklu tarihi uzmanlarından biri olarak tanınıyordu. Arama motorlarında sıkça sorgulanan Prof. Dr. Bayram hakkında merak edilenler…
MİKAİL BAYRAM KİMDİR?
Prof. Dr. Mikail Bayram, 1940 yılında Van’da doğmuştur. Genç yaşta Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi öğrenmeye başlayan Bayram, lise yıllarında Divan Edebiyatı ve Doğu Edebiyatı ile yakından ilgilenmiştir. 1966 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde Fars Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi olarak göreve başlamıştır. Sonrasında Bağdat Edebiyat Fakültesi, Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü gibi çeşitli akademik kurumlarda öğretim üyeliği yapmıştır. Ayrıca, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüştür.
Prof. Dr. Bayram, Arapça, Farsça, Kürtçe, Pehlevice ve çeşitli Türk lehçelerinde bilgi sahibiydi ve bu dillerdeki el yazmalarını inceleyerek önemli bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Medine, Şam, Tahran ve Tebriz’deki kütüphanelerde yaklaşık 150 bin cilt el yazması eser üzerinde araştırmalar yapmıştır. Ortaçağ, Selçuklu Tarihi ve Kadim Dinler konularında pek çok kitabı ve makalesi yayımlanmıştır.
PROF. DR. MİKAİL BAYRAM’IN ÖLÜM NEDENİ VE HASTALIĞI NEDİR?
Prof. Dr. Mikail Bayram, 84 yaşında, kalp yetmezliği nedeniyle Konya’da hayatını kaybetmiştir. Bilim dünyasında önemli bir iz bırakan Bayram, vefatından önce yoğun bir şekilde akademik çalışmalarını sürdürmüştü.