Üretici kadınlarla el ele vererek Urla’nın meşhur sakız enginarı başta olmak üzere ilçenin kendine has lezzetlerini ülkenin dört bir yanına taşıyan Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, bu yıl dijital dünyaya adım attı. Kurdukları internet sitesiyle ürünlerini daha çok kişiye ve daha hızlı şekilde ulaştırdıklarını belirten Urla Belediyesi eski Başkanı ve Urla Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Uyar, çalışmalarını Ege Telgraf’a anlattı. Bu sene kış döneminin sert geçtiğini belirten Uyar, “Olumsuz hava koşulları enginarın da biraz sersemlemesine neden olmuştu. Bir dönem havaların güzel gitmesi nedeniyle enginar erken uyandı. Sonra birden bire don, yağmur ve fırtınayla karşılaştık. Ancak şu anda yavaş yavaş işler yoluna girmeye başladı. Şimdi birçok kuruma enginarlarımızı gönderiyoruz. Geçen seneden farklı olarak bizler de bu sene pandemiden ders alarak yolumuzu çizdik. Daha önce sadece sosyal medya ve telefonla sipariş alıyorduk. Pandemi bize dijital dünyanın gerekliliğini öğretti. Hem ekip olarak hem de dijitalleşme anlamında bu sene daha da hazırlıklıyız. Enginarımızı vakumlayarak satışa sunuyoruz. Ayrıca enginar suyu ve sirkesini yapıyoruz. Reçellerimiz de var. Sakız enginarını herkesin tatmasını istiyoruz” dedi.

‘EKONOMİYE KATKI...’

“En büyük amacımız kadınlara ve üreticiye para kazandırmak” diyerek sözlerine devam eden Uyar, “Üretici ürünlerini satabildiği, kadınlarımız da evlerine ekmek götürebildiği için mutlu. Ekonomiye ciddi bir katkı oldu. Türkiye’nin dört bir yanına enginar göndermek için kadınlarımız soluksuz çalışıyor. Taze enginar ile temizlenerek vakumladığımız enginarlarımızı müşterilerimize gönderiyoruz. Bu girişim aynı zamanda kent ekonomisine de büyük katkı sağladığını düşünüyoruz. İlk önce biz organize olup online satışa başlamıştık, şimdi bakıyorum da diğer üreticiler de dijital mecralara adım atmaya başlamış. Aslında birçok üreticiye de yol göstermiş olduk. Yani sadece biz değil, tüm yerli üreticiler de dijitalleşmeyi öğreniyor” ifadelerini kullandı.

‘YERLİNİN TADINI TUTMAZ’

Hibrit tohum ile uzun senelerdir süren mücadelelerine devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Urla Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Uyar, “Urla’nın meşhur sakız enginarının dışında başka enginar satmıyoruz. Şu anda hala hibrit tohumdan üretilen enginarlar var ama bizler, sadece coğrafi işarete sahip sakız enginarlarımızı sofralara gönderiyoruz. Bizim yerli fideyi ve tohumu korumamız gerekiyor. Bu konuda kadın kooperatifimiz çok hassas. Hibrite baktığımızda bir kökten 20 ila 25 tane verirken, bir tane sakız enginarı 5 ila 6 tane veriyor. Ancak hibritin tadı asla bizim yerli enginarımızla aynı olamaz. Bizler de her zaman yerli sakız enginarımızın arkasında duracağımıza söz veriyoruz” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber