Türkiye'de 2019 yılında toplamda 2 bin 688 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 11 bin 332 hektarlık alan alevlere teslim oldu. 2020’nin ilk altı ayında çıkan 836 yangında ise 923 hektar alan zarar gördü. 2019’da çıkan orman yangınlarının sebeplerine bakıldığında ise 124 yangın kasten, 883 yangın ihmal, 372 yangın doğal sebeplerden ve bin 309 yangın da faili meçhul nedenlerden gerçekleşti. Orman yangınlarının böylesi sık görülmesinin nedenlerine yönelik konuşan Sosyal İklim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Ergen, “Son yıllarda orman yangınlarındaki artışın temel sebebi ise iklim değişikliği. Bizlerin ihmali hep mevcuttu şimdi bir de yaz mevsimi uzadı” dedi.

‘REÇİNE VE KOZALAK’

Çıkan yangınların üç unsur çerçevesinde ortaya çıktığını belirten Ergen, “Maddelerin oksijen ile tepkimeye girmesi ile yanma tepkimesi gerçekleştiğini hepimiz ortaokul bilgilerimizden biliyoruz. Odun, kömür, doğalgaz gibi yapısında karbon bulunan maddelerin yanmasına hızlı yanma denir. Yangın havadaki oksijenin yeterli sıcaklık ve yakıt ile birleşmesiyle ortaya çıkar. Bu üç unsura literatürde yangın üçgeni denir. Ormanlarımızda çokça bulunan çam ağaçlarının hem kozalakları hem de reçineleri kolayca tutuşabilen maddeler olduğu için yangının hızlıca yayılmasına neden olabilirler” ifadelerini kullandı.

‘ÇEVRE KİRLİLİĞİ’

Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarının sebeplerine bakıldığında çevre kirliliğinin büyük bir etmen olduğunu ve atlanmaması gerektiğini belirtti. Ergen, “Ülkemizdeki orman yangınlarının sebeplerine bakıldığında ise; güneşten gelen ışınların kırılarak etraftaki otların tutuşmasına sebep olacak doğadaki tüm çöpler yangın başlatabilir. Cam şişe, içinde su bulunan pet şişeler güneşten gelen ışınların kırılmasına neden olarak yangın başlatabilir. Ayrıca ormanlarda kontrolsüz yakılan ateşler ve sigara izmaritleri de ülkemizde yangınlara neden olmaktadır. Köy yakınlarında ise orman yakınlarındaki tarlalarda otların yakılması ya da yaban hayvanlarını uzak tutmak için yakılan ateşler orman yangınlarına sebep olmaktadır” açıklamalarında bulundu.

‘YAZ SEZONU UZADI’

Orman yangınlarının bu denli çok olmasının asıl sebebinin iklim ile ilişkili olduğunu söyleyen ve yangınların sayılarının artış nedenlerine yönelik konuşan Ergen, “Son yıllarda orman yangınlarındaki artışın temel sebebi ise iklim değişikliğidir. Tek başına yangın başlatmak için yeterli olmasa da; yüksek sıcaklık, düşük nem ve atmosferik kararsızlık gibi koşullar yangınların sayılarını arttırmıştır. Akdeniz’de Haziran – Eylül ayları arası yangın sezonu olarak bilinmektedir. İklim değişikliği ile birlikte şu andan başlayarak önümüzdeki yıllarda bu sezonun daha uzun sürecektir” dedi.

ÇARE EĞİTİM

Orman yangınlarının önüne geçilmesinin öncelikli olarak ormanların kirletilmemesi olduğunu söyleyen Ergen, “Cam ve pet şişeler hem de sigara izmaritleri ülkemizdeki yangınların temelini oluşturuyor. Ormanlarda izin verilen alanlarda ateş yakılmasını engellemek ve izin verilen alanlarda yakılan ateşleri tam olarak söndürmek de en önemli önlemlerin başında geliyor. Tüm bunların gerçekleşmesi için de birçok konuda olduğu gibi temelde eğitim yatıyor. Doğayı seven insanlar yetiştirmek, ormanların önemlerini ilkokuldan itibaren çocuklara aktarmak gelecek nesillerin de bu alanda bilinçlenmesini sağlamak gerekiyor. Ormanda sadece bitkilerin değil hayvanların da bulunduğunu, bir yangın sonrası birçok hayvanın yanarak öldüğünü ya da evsiz kaldığını unutmamak lazım” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber