Çok güzel bir haftaya birlikte başlıyor olmanın mutluluğu içindeyim; hepinize merhaba…

Hem tatil hem bayram neşesi! Şimdiden küçüklerimin ve büyüklerimin bayramını kutlarım. Hem biraz sohbet edelim hem de biraz bilgi vereyim istiyorum. 
Hep ‘Yoga’ diyoruz ama biraz da yoganın bizi nasıl etkilediğinden ve verdiğim ders sonrası öğrencilerimin değişiminden biraz bahsetmek istiyorum. 
Yoga benim kendimi bulmamı sağladı. Nasıl mı? Hayat çok telaşlı ilerliyor, çalışıyorsun sorumlulukların var ve nefes alman bile yetersizleşiyor. Meditasyonlarımdan sonra eleme sürecim başladı… Her istemediğim canlı ya da cansız şeyi çıkardım hayatımdan. Ben temizlik yaptıkça hayatımda iç huzurum yükleniyordu. O süreç benim için o kadar keyifli ve bir o kadar da değerliydi. Yine böyle bir dönemde başladım eğitmenlik sürecime. İlk öğrencimde tattım bu duyguyu… Ders bitimi ‘Siz bana ne yaptınız?’ dedi. Tabii ki çok şaşırdım. Matın üzerinden fırladı, bana sarıldı ve ağlamaya başladı. Hem duygulandım hem çok mutlu oldum. Demek ki dedim, biz bir aynayız… Bize gelenlerin aydınlanmalarını sağlıyoruz.  Akabinde ilerleyen tüm derslerimde hem öğrencilerim hem ben onlardan beslendik. Yolumda artık çok çiçeğim vardı. Artık çok daha bilgi dolu olmam gerekiyordu. Eğitimlerim daha devam ediyor. Mesela en son dün hormon yogası eğitimi aldım. Haydi, bu çok keyifli yoga türünü birlikte inceleyelim… 

Hormon Yoga Terapi Nedir? 

Hormon Yoga Terapi, bedenin hormon sistemini stimüle eden ve kısa sürede dengelenmesine destek olan güçlü bir sistemdir. Hatha Yoga, Kundalini Yoga, Tibet enerji yönlendirme ve gevşeme tekniklerinin harmanlanmış bir halidir. Bedende hem fiziksel hem enerjisel hem de zihinsel olarak çalışır. 

Yoga hormonlara nasıl etki ediyor? 

Hormon kelimesinin “uyarmak, harekete geçirmek” olduğunu biliyor muydunuz? Bedenimizdeki diğer yapılara kıyasla tarihte çok daha geç keşfedilmiş olan hormonların bedenimizdeki görevleri büyük. Örneğin yirmi beş yıl önce sadece yirmi kadar hormon bilinmekte iken bugün iki yüzden fazla hormon keşfedilmiş durumda. Büyümemiz, gelişmemiz, bedenimizin dengesi ve üreme fonksiyonlarımız için hormonların görevleri çok fazla. Yoganın sportif egzersizlerden en önemli farkı salgı bezlerini ve dolayısıyla hormonları uyarması. Bunu nasıl yapıyoruz derseniz, yoga duruşlarıyla birlikte kullandığımız bazı nefes teknikleri ile ilgili salgı bezlerini aktif hale getiriyoruz. Yogada yapılan belirli asanalar bazı endokrin bezleri üzerinde basınç oluşturur ve canlanma sağlar, belli asanalar ise basıncı düşürür ve salgıların düzenlenmesini destekler. Burgular, ters duruşlar, geriye açılmalar, öne eğilmeler… 

Yogada asanaları eylemin türüne göre gruplarız… Bu grup içerisinden ters duruşlar, örneğin Sirsasana (baş duruşu) ve öne eğilmeler; kan dolaşımını tersine çevirir ve beyne giden kan akışını artırır. Bu da beyin ve hipotalamusun işleyişine etki eder. Ayrıca hipofiz ve epifiz bezinin işleyişini canlandırır. Meditasyon çalışmalarında iki kaşın ortasına odaklanmanın da epifizi stimüle ettiği, pek çok araştırmada ortaya konuyor. Halasana (saban duruşu) ve Sarvangasana (omuz duruşu) gibi pozlar tiroid ve paratiroid bezlerinin işleyişini stimüle ederken, Ardha Matsyendrasana (burgu, balıkların efendisi duruşu/yarım) ve Balasana (çocuk duruşu), pankreastan insülin ve glukagon salınımı için pankreası uyarır. Diğer yandan Setu Bandha Sarvangasana (köprü) ve Bhujangasana (kobra) gibi duruşlar testisleri ve yumurtalıkları uyaracaktır. 

Asanalara ek olarak, yoga nidra da stresi kontrol etmenin harika bir yoludur. Bu sadece uyumakla ilgili değil, uyanık kalmak ve düşüncelerinizi ve duyularınızı kontrol etmek, olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmek ve rahatlamak, zihninize ve bedeninize enerji vermekle ilgilidir. Aynı zamanda beynin işleyişini de iyileştirecektir. Yin yoga ile derin gevşeme Pranayama “nefes egzersizi” endokrin sistemde bir gevşeme başlatır ve kas gerginliğini azaltır, kalp atış hızını düşürür ve beyin dalga modellerini yavaşlatır.

Doğru nefes: Yoga sayesinde, daha iyi uyumak, ruh halinizi iyileştirmek ve kaygıyı gidermek, iştahı azaltmak, dinlenmeyi sağlamak, ağrıları azaltmak gibi fiziksel faydaların yanı sıra hormonal dengeyi de sürdürülebilir hale getirmek mümkün. Kendi bedeninize ve iç huzurunuza sahip çıkın.
Sevgi ve sağlıkla kalın…

Günün sözü: Vazgeçtiğin her ne ise sana geri gelecektir fakat artık vazgeçmişliğin verdiği bir vazgeçmişlik vardır ve bu en kötüsüdür…