Nihat AK/EGE TELGRAF- Dört günlük Ramazan Bayramı tatilini değerlendirmek isteyen birçok kişi, memleketine gitmek veya tatil yapmak için hazırlanıyor. Ramazan Bayramı arefesi 29 Mart Cumartesi günü, bayramın ilk günü 30 Mart Pazar son günü ise 1 Nisan Salı günü. Bu dört özel gün için hazırlık yapan vatandaşlar hem otobüs hem de uçak bileti fiyatlarındaki artışla karşı karşıya.
OTOBÜSTE CİDDİ YÜKSELİŞ
Bayram tatillerinde İzmir’den en fazla İstanbul, Ankara, Mardin, Erzurum, Konya ve Diyarbakır gibi popüler şehirlerarası rotalarda otobüs biletlerinin fiyatlarında ciddi yükselişler yaşanıyor. Talebin artmasıyla birlikte fiyatlar il bazında değişse de genel olarak yüzde 20 ila 40 oranında zam yapıldı. İzmir’den bazı şehirlere olan otobüs ve uçak fiyatları ise katlandı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, sektörün artan maliyetler nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Firmalar seferleri kapatma noktasına geldi. Şu an bilet fiyatları maliyetleri karşılamıyor. Bugünkü yolcu maliyetleri aşağıda kaldığı için firmalar zam yapmak mecburiyetinde. Şu an yapanlar yüzde 30'un üzerine çıktılar. Ben gittim bakanlıktan fiyat aldım yolcu olmadığında düşürürüm yolcu çoğaldığı zaman bunu çıkarırım, bölgesel zam yapılmalı” dedi.
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, “Geçtiğimiz yıl yaz aylarında uygulanan fiyatların dahi altına bilet satarak, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Şehirlerarası otobüs firmalarımızın kış aylarında çile çekiyor işin zorluklarına katlanıyor. Yılda sadece bir kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan fiyat tarifesi alıyoruz. Yoğunluk düştüğünde yüzde 30 indirim, yoğun olduğunda ise yüzde 30 zam yapma yetkimiz var. Biletsiz yolcu bindirmek yasak ve fahiş fiyatlara bakanlık yüksek cezalar kesiyor. Ne yazık ki, internet uygulamalarından kaçak ve korsan taşımacılık faaliyetleri devam ediyor. Uçak şirketlerinin aksine, serbest piyasada faaliyet göstermiyoruz. Uçaklar yakıtlarını daha ucuza temin edebiliyorken, bizler bu avantajdan yoksunuz. Bizler, 10 milyonluk bir istihdamı sırtımızda taşıyoruz. Ama bir ihtisas odamız yok. Bu durum, sektörümüzün sesinin daha etkili bir şekilde duyurulmasını engelliyor. Geçtiğimiz yıl İzmir-İstanbul arası bilet fiyatının bin 200 TL’ye kadar çıktığını biliyoruz. Şu anda ise aynı güzergahta 700-800 TL arasında bilet satılıyor. Adana’ya da 840 TL’ye bilet satıldığını gözlemliyoruz. Beklentilerin aksine, bu bayram döneminde yoğunluk tahmin edilenden düşük seyrediyor. Sadece 27 ve 28 Mart 2025 tarihlerinde, bayram ve okulların ara tatillerinin birleşmesinden kaynaklı bir yoğunluk yaşanacak. Dört kişilik bir aile, bayram döneminde İzmir'den Adana’ya gidip gelmek için 10-15 bin TL harcamak zorunda. Alım gücü düşük, asgari ücretli bunun altından nasıl kalksın. Dar gelirli de kendi açısından haklı” ifadelerini kullandı.
‘YARIŞAN BİLET FİYATLARI’
Uçak bileti fiyatları, genellikle ulaşmanın daha maliyetli bir yolu olarak görülürken, Ramazan Bayramı arifesinde fiyatların otobüs biletleriyle rekabet edebilir hale gelmesi dikkat çekti. Vatandaşlar, "Otobüs yerine uçakla gitmek daha avantajlı hale geldi" yorumunu sıkça yapıyor. Özellikle uzun yolculuklarda otobüs ve uçak biletleri arasındaki fiyat farkının azalması, yolcuların tercihlerini değiştirmesine sebep oluyor. Havayolu ulaşımı, bazen uçak biletlerinin erken satın alınması durumunda daha ekonomik bir seçenek haline gelebiliyor.
‘YÜZDE 50 İNDİRİM’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seneyi Aile Yılı ilan etmesi kapsamında, başlayan uygulama ile aileler, tren biletlerini yüzde 15 ucuza alabilecek. Otobüslerde ise yüzde 40’a varan indirimler, 17 Mart Pazartesi günü itibariyle yürürlüğe girecek. 2025 yılında evlenen çiftler ise "Yeni Evli Tarifesi" adı altında, tren biletlerini yüzde 50 indirimle satın alabilecek. Ailenin en az 2, en fazla 4 kişi olması gerekiyor.