Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum sonrası memurlar için yarı zamanlı çalışma düzenlemesini açıklamasının ardından, özel sektör çalışanları kapsam dışında kaldıkları gerekçesiyle tepkilerini dile getirmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan SGK Uzmanı Melis Elmen, doğum sonrası yarı zamanlı çalışmanın özel sektörde de mevzuatla güvence altına alındığını ancak yeterince bilinmediğini belirtti.
“ÖZEL SEKTÖRDE DE VAR AMA KULLANILMIYOR”
SGK Uzmanı Melis Elmen, doğum sonrası yarı zamanlı çalışmanın sadece memurlar için değil, SSK’lı çalışan anne ve babalar için de yıllardır yasal olarak tanındığını söyledi. Ancak bu hakkın özel sektörde yaygın şekilde kullanılmadığını ifade eden Elmen, "Çoğu çalışan bu haktan habersiz. İşveren kabul etmediğinde ise arabuluculuk ve dava süreci gerekiyor. Dava genellikle kazanılıyor ama süreç uzun ve yıpratıcı" dedi.
MEMURLARDA 9 YIL SONRA UYGULAMA GELDİ
Memurlar için çıkarılan düzenlemenin 9 yıllık bir gecikmeyle uygulamaya geçtiğini belirten Elmen, “Yasal altyapı vardı ama genelge eksikti. Şimdi kurumlara, hangi görevlerde bu uygulamanın mümkün olmadığını bildirme hakkı verildi. Personel yetersizliği gibi gerekçelerle bazı kadrolar kapsam dışı kalabilir” ifadelerini kullandı.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Yarı zamanlı çalışma hakkı kapsamında çalışanlar:
Haftada 3 gün ya da haftanın 5 günü kısa saatlerle çalışabilecek
Maaşlarını ve kıdemlerini yarı oranda alacak
Bu sistem emeklilik yaşını ve maaşını da doğrudan etkileyecek
Elmen bu durum için, “Yarı maaş ve yarı kıdem demek, daha geç emeklilik ve daha düşük emekli maaşı demek” uyarısında bulundu.
KAMUDA BAŞLAYAN UYGULAMA ÖZEL SEKTÖRE YAYILABİLİR
Yeni düzenlemenin kamuoyuna yansımasıyla birlikte özel sektördeki farkındalığın da arttığını belirten Elmen, “Memurlar arasında uygulama başlayınca özel sektör çalışanları da bu hakkı daha çok talep edecek. Bu da işverenleri uygulamaya zorlayabilir” dedi.
(gercekgundem.com)





