Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı'nın (EBKOV) Yenişehir'deki "Özel Konak Engelsiz Yaşam Köyü" ihtiyaç sahibi engellileri bekliyor. EBKOV Başkanı, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, eğitimin engelli bireyler ve aileleri için en önemli ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Verilen bedelsiz hizmetin herkese ulaşmasını arzu ettiklerini belirten Özfatura, köyde en kısa zamanda yataklı bir birimi hizmete açmayı hedeflediklerini söylüyor

Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı'nın (EBKOV) ve Konak Belediyesi işbirliğiyle 2019 yılında Yenişehir'de açılan "Özel Konak Engelsiz Yaşam Köyü", İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'nin arkasındaki 11 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor. 18 yaş üstü bireyleri günlük hayatta kendilerine yeter hale getirmeyi amaçlayan "Hayata Devam Projesi" Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin en önemli hizmetlerinden biri. Bu projeden merkeze gelen 18 ile 46 yaş arası çok sayıda birey de yararlanıyor. Merkezde, 0-3 yaş grubu öncelikli olmak üzere, 0-6 yaş grubu eğitiliyor. Riskli bebek danışma merkezi, fizik tedavi rehabilitasyon programıyla hizmet veriyor. 7-12 ve 12-18 yaş grupları da aynı eğitim programlarından yararlanıyor. Yetişkin öğrencilerin de eğitim gördüğü köyün hizmetlerinden yararlanmak için rehberlik ve araştırma merkezlerinden rapor alınması yeterli. Ulaşımı servislerle Konak Belediyesi'nin sağladığı köydeki hizmetler tümüyle ücretsiz. 

İŞİN UZMANLARI

Konak Engelsiz Yaşam Köyü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist, psikolog, çocuk gelişim uzmanı ve özel eğitim öğretmenleri, ayrıca el sanatları için Konak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde görevli eğitmenler çalışıyor. Altı bina ve birimden oluşan  bin 841 metrekare kapalı alana sahip köydeki tüm mekanlar, engellilerin ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış. 

Engelsiz Yaşam Köyü'nü EBKOV'un İdari İşler Müdürü Mine İşgüder ile birlikte gezdik. Öğretmenlerin öğrencilerine bire bir eğitim verdiği çalışma odalarının kapılarında bağışçıların isimleri yazılı. Merkezde Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen aylık sekiz saat bireysel, dört saat grup terapisi eğitimi verildiğini anlatan İşgüder, 2023 yılında 100'e yakın öğrenciye hizmet verdiklerini belirtiyor.

Öğrencileri arasında down sendromlu bireyler, otizm spektrum bozukluğu, zihin engelli bireyler, özgül öğrenme güçlüğüne sahip bireyler, serebral palsi, kas hastalıkları, brakial pleksus, spina bifida, skolyoz, nörogelişimsel problemler, yaygın gelişimsel bozukluk gösteren bireyler bulunduğunu anlatan İşgören, şu bilgileri veriyor:

İŞ OKULU GİBİ

"Hepsi alanında uzman profesyonel öğretmenlerimiz öğrencilerle bire bir çalışıyor. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Gerektiğinde öğrencilerimizin evine de gidip eğitimlerini sürdürüyoruz. Aslında burayı iş okulu gibi de düşünebilirsiniz. Rehberlik ve araştırma merkezlerinden rapor alan çocuklar yararlanıyor merkezimizden. Aileler gözü arkadan kalmadan gönderiyor çocuklarını buraya. Onlar da böylece diğer işleri için biraz nefes alabiliyorlar."

HAYATA DEVAM PROJESİ 

Köyün en önemli çalışmalarından biri "Hayata Devam Projesi". Proje için kullanılan iki katlı binada öğrenciler topraksız tarım, mutfak atölyesi, takı tasarım, plates, müzik-drama ve ritm eğitimi alıyor. Bilgisayar ve oyun atölyeleri de bulunuyor. Mine İşgüder, bu projeyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

"Bu proje kapsamında merkeze devam edenler, İzmir'in hemen her semtinden öğrenciler. Her gün geliyorlar. Yaşları 18 ile 46 arasında değişen 25'e yakın öğrencimiz var. Burada spor yapıyorlar, çiçek yetiştiriyorlar, günlük yaşam becerilerini geliştiriyorlar, özbakım yapmayı öğreniyorlar. Ütü yapıp, yataklarını topluyor, giysilerini çamaşır makinesinde yıkıyor, askıya asıp kurutuyorlar. Burada öğrendikleri evde ve sokakta yaşamlarını kolaylaştırıyor, topluma daha rahat uyum sağlayabiliyorlar."

ÖZFATURA DAMGASI

Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı (EBKOV), ailelerin engelli çocuklarıyla karşılaştıkları sorunlardan, kaygılardan ve eksiklerden yola çıkarak, sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 1985 yılında, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın başkanlığındaki ekip tarafından kurulmuş. Engelsiz Yaşam Köyü'nde bir araya geldiğimiz EBKOV Başkanı Özfatura ile vakfın kuruluşu, çalışmaları ve hedeflerini anlattı.

İlk başkanlık döneminde engellilere ve muhtaçlara yardım konusuna çok önem verdiklerini, zihinsel engelliler için de dönemin İzmir Valisi Vecdi Gönül ve hayırseverlerle bir vakıf kurduklarını anlatan Özfatura, sonrasında yaşananları şöyle dile getirdi:

"Bakioğlu ailesinin ve Ersoy ailesinin bağışladığı binaları düzenledik ve hizmete açtık. Hizmeti de güvendiğimiz kişilere emanet ettik. Yıllar içinde görev verdiğimiz ekip yoruldu. Vakıf tasfiye durumuna geçti. 2019 yılında Konak Belediye Başkanı kardeşim Abdül Batur’un ve Konak Belediye Meclisi üyelerinin desteğiyle hizmeti canlandırdık. Konak Belediyesi tüm binaların tamirini, tefrişini, ihtiyaç duyulan tüm malzemelerin teminini gerçekleştirdi. Çok ciddi harcamalar yaptı."

Engelsiz Yaşam Köyü'nün elektrik, su, güvenlik, ulaşım ve servis, ısınma, kullanılan malzemeler ve benzeri gibi tüm harcamaların Konak Belediyesi’nce karşılandığını belirten Burhan Özfatura, yemeklerin de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce sağlandığını söyledi. Özfatura, "Sayın Tunç Soyer'e ve Abdül Batur’a müteşekkiriz. Vakıf sadece personel ücretlerini ödemektedir. Bu arada rahmetli Yusuf Uz’un eşinin ve kızının, Yüksel Özgören’in, Avni Ersoy’un önemli katkılarına müteşekkiriz. Elbette hiçbir maddi beklentisi olmayan, tüm mütevelli heyetimize de şükran borçluyuz" dedi.

Köyde şu anda yaklaşık 100 engelli bireye hizmet verdiklerini belirten Burhan Özfatura, aileleri, özellikle eğitim çağı dışındaki yetişkin engelli çocukları ya da yakınları için kentin merkezindeki köyden yararlanmaya çağırırken şunları söyledi:

"Engelli çocuğu olan ailelere rica ediyorum. Gelip okullarımızı görsünler. Hiçbir ücret ödemeyecekler. Servisi de Konak Belediyesi sağlıyor. Bu kadar gayretin ve masrafın karşılığında hizmetin herkese ulaşması tek arzumuz. Yaşı kaç olursa olsun gözleri arkada kalmadan engelli bireylerin eğitim aldığı, yeşil bir alanda, gün boyu aktivitelerle geliştiği köyümüz hizmet için bekliyor. Köyün daha çok duyurulmasını, daha çok engelli bireye hizmet vermesini istiyoruz. Buranın potansiyelini 300'e çıkartabiliriz."

YATAKLI HİZMET HEDEFİ

Zamanının büyük bölümünü Yenişehir'deki Özel Konak Engelsiz Yaşam Köyü'nde geçiren Burhan Özfatura için EBKOV bünyesinde hayata geçirilmek istenen projeler, yaşamının en önemli amaçlarından biri. Özfatura, "Yakın zamanda burada görme engellilerle ilgili bir birim ile disleksi ve konuşma terapisi için yeni birim daha açılacak. Bu konuda çok talep geliyor. Hazırlıkları sürüyor bu birimlerin, kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacağız" diye anlatıyor.

Burhan Özfatura, "En büyük hayalimiz yaşı ne olursa olsun ihtiyaç sahibi, kimsesiz engellilerin yaşamlarını sürdürebileceği bir huzurevi, içinde yatılı bir merkezin de yer aldığı engelsiz yaşam köyü kurmak" diyor. Bu proje için Cumhurbaşkanı'na başvurduğunu anlatan Özfatura, "Etüt ettik. İzmir'de bunu öncelikle gerçekleştirmek istiyoruz. Projemiz hazır. Bu proje 81 ilde uygulanması halinde müthiş bir istihdam da sağlayacak. Biz projemiz gerçekleştiğinde öncelikle engelli ailelerin annelerine, kız kardeşlerine öncelik vereceğiz" diye ekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre ülkemizdeki engelli birey sayısının 9 milyon olduğunu belirten Burhan Özfatura, "Yani nüfusun yüzde 13’ü engelli. Aileleri tek çocuklu farz etsek bile, ki daha fazladır, en az 27 milyon kişi bu problemlerin sıkıntısını çekiyor, çok büyük bir çoğunluk teşkil ediyor" diyor. Bu durumda merkezi hükümete, mahalli idarelere, tüm topluma, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, velhasıl herkese görev ve sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken Özfatura şu görüşleri dile getiriyor:

"Kimsesi olmayan engelliler için, engellilerin sorunları için iktidarın bir 'Engelliler Bakanlığı' kurması şart. Buraya kaynak temini de çok kolaydır. Tüm su, elektrik, doğalgaz, telefon ve benzeri faturalara ve vapur, uçak, tren, şehir içi taşıma, tiyatro, sinema, maç, müze ve benzeri biletlere, tüm şans oyunu kuponlarına, sigara ve içki bandrollerine ve benzeri uygulamalara sadece 1 liralık 'engellilere destek bedeli' ilave edilse kimsenin itirazı olmaz. Aksine mutlu olunur ve muazzam bir gelir sağlanır."

KİTAP GELİRİ EBKOV’A

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, çeşitli gazetelerde yayımlanan yazılarından derlediği ve Meşe Kitaplığı'nca yayımlanan "Yaşadıklarım, Unutmadıkların ve Yazdıklarım" adlı kitabının gelirini EBKOV'a bağışlamış. Özfatura, Ocak ayı sonunda yayımlanacak yeni kitabının gelirini de yine vakfa bağışlayacağını söylüyor.

Vatandaşlar EBKOV ile ilgili olarak www.konakengelsizyasamkoyu.org sitesinden ayrıntılı bilgiye erişebilir ya da kurumun "EBKOV Konak Engelsiz Yaşam" Facebook hesabından etkinlikleri izleyebilirler.