Son yıllarda orman yangınlarıyla birlikte, bu alanlarda görev yapan silahlı orman muhafaza memurlarının sorunlarına duyarsız kalamayız. Özellikle bu alanda elimizde eskiden kalma bir yönetmelik mev...

Son yıllarda orman yangınlarıyla birlikte, bu alanlarda görev yapan silahlı orman muhafaza memurlarının sorunlarına duyarsız kalamayız. Özellikle bu alanda elimizde eskiden kalma bir yönetmelik mevcut olup, günümüze göre düzenlemeye tabi tutulması gerekir. Orman Kanunu’nda ve 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nda ayrıca düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Orman muhafaza memurları, ormanların yasa dışı faaliyetlerden korunması, işletilmesi ve her türlü muhafazasından sorumlu olan kişilerdir. Sarp ağır arazi şartlarında her türlü tehlikeye karşı görevlerini yapıyorlar.

Yangın yanında, ormanlık alanlarda kaçak kesimler olmak üzere, mücadele ederken, hayatlarını da kaybederek şehit oluyorlar.

Riskli ve silahlı bir meslek olup, kolluk görevi de ifa ediyorlar.

6831 sayılı Orman Kanunu 77.maddesine göre silah taşıma yetkileri var,5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun (CMUK) 164. maddesi gereği de adli kolluğa yardımcı olur.

657 sayılı Devlet Memurları kanunda GİH sınıfında yer almasına rağmen, emniyet sınıflarındaki gibi düzenlemeye ihtiyaç duyuyorlar, ek gösterge 3600 çıkarılmasını istiyorlar. GÖREV VE SORUMLULUKLARI a) Ormanların ve orman ürünlerinin muhafaza ve bakımlarının temininden, b) Görev sahasındaki orman içi ve orman dışı ağaçlandırma sahalarının, fidanlıkların, tohum bahçeleri ve tohum meşçerelerinin, enerji ormanlarının, kavakçılık, toprak muhafaza ve mera ıslahı sahalarının, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanlarının; yaban hayatı koruma sahaları, yaban hayvanı üretme istasyonları, yaban hayvanı yerleştirme alanları ve mesire yerlerinin korunmasından, c) Görev sahalarında mevcut av hayvanları ile akarsu ve göllerdeki balık varlığının korunmasından, avcılık ve balıkçılığa ilişkin işlerin yürütülmesinden, d) Ormanların işletilmesi ile ilgili olarak, damga ve işaretleme, anormal ağaçların tespiti, kesim, tomruklama ve ölçme, imalat, nakliyat ve depolama, bakım ve gençleştirme, tali ürün üretimi, tohum temini, ağaçlandırma, fidanlık, toprak muhafaza ve mera işlerinin yürütülmesinden, e) Görev sahaları dahilinde veya civarında çıkacak orman yangınları ile mücadele çalışmalarına katılmaktan ve verilen görevleri yapmaktan, f) Görev sahaları dahilindeki orman zararlıları ile mücadele işlerine ait görevlerin yapılmasından, g) İdareye ait her türlü yapı ve tesislerle amenajman ve orman kadastrosuna ait sınır işaretlerinin muhafazasından, bina ve tesislere giriş çıkışların kontrolü ile sabotajlara karşı korunmasından, h) Muhtelif maksatlarla kendilerine verilen her türlü silah, alet ve malzemenin iyi muhafaza ve bakımından, k) Kanunen el koymakla görevli bulundukları suçların arama, soruşturma ve kovuşturulmasından, tutanak tanziminden ve sahaları dahilinde vazife gören yangın gözetleme ve söndürme işçilerinin, av koruma ve üretme sahaları ile balık üretme istasyonlarında görevli bekçi ve bakıcıların, üretim ve yetiştirme işlerinde çalışan işçilerin gözetimi ve denetiminden ve benzeri hizmetlerden sorumludurlar. Ekip çalışması halinde, ekipte çalışan memurlar müştereken sorumludurlar. 5510 SAYILI SS VE GSS KANUNU’NUN 40. MADDESİ Orman işyerlerinde ve işlerde ''4- (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir'' ibaresine yer verilmediği için filli hizmet zammı alamazlar. TBMM verilecek Kanun ile bu konuda düzenlemeye yer verilmesi, orman muhafaza memurlarına da jest yapılması gerekir.