Ramazan ayında işyerlerinde bazı düzenlemelerle iftar, sahur ve dinlenme sürelerinde bir ay boyunca bazı değişikliklere gidilmesi gündeme geliyor.
Özellikle yemek konusunda işyerlerinde planlama yapılırken oruç tutan tutmayan diye ayrıma gitmeden yemek yiyen, yemeyen anlamında çalışanların isminin yer almadığı sayılara verilere ihtiyaç duyulurken 6698 sayılı Kanuna göre kişisel verilere dikkat edilmesi, yayınlanmaması gerekir.
Çalışma süresinde düzenlemeler ramazan ayına özgü yapılsa bile 4857 sayılı Kanunda yazılı ara dinlenme süreleri de ihlal edilmez.

İşyeri mutfağında yemek pişerse: İşyeri uygulaması olarak çalışanlara işyerinin mutfağında pişen yemekler servis ediliyorsa, Ramazan ayında iftar yemeği olarak devam edilmesi halinde, çalışanlara sağlanan bir hizmet olduğu için (vardiyalı işyerlerinde sahur yemeği gibi) ayni hak olduğu için herhangi bir vergi ve sigorta primi uygulaması yapılmaz.

Ramazan yardımları nedir?

Bu yardımları ikiye ayırmak sureti ile açıklama yapılır.
a. Ayni
b. Nakdi olmak üzere açıklanır.

Ayni yardımlar: Ramazan kolileri KDV dahil alınması durumunda, fatura bedeli ile dağıtılan işçi sayısına göre net olan koli tutarları brüte çevrilerek çalışanların bordrolarında gösterilecek, gelir vergisi ve damga vergisi yönünden değerlendirilecektir.
Kolileri üretici firma çalışanlarına dağıtması halinde, çalışanlara işletmenin ürettiği gıda ürünleri ramazan kolisi olarak verilmesi durumunda perakende satış fiyatı net olarak dikkate alınır, bu tutarın brüt miktarı bulunarak çalışanın bordrosuna yansıtılır.
İftar yemeği olarak dışarıda toplantı düzenlenmesi halinde; net olan yemek bedeli brüte çevrilerek çalışanların bordrolarında gösterilecek, gelir vergisi ve damga vergisi yönünden değerlendirilecektir.
Hediye çeki olursa; bu konuda görüş ayrılıkları vardır. Nakit olarak değerlendirilmesi halinde netten brüte çevrilecek ücret gibi işlem görecektir. Ayni olarak değerlendirilse de netten brüte çevrilecektir. Tek fark ayni de SGK primi kesilmez.

Nakdi ödemeler: Ramazan ayında çalışanlara oruç süreleri ile orantılı nakdi yemek bedeli ödenmesi durumunda netten brüte çevrilmesi, muafiyet değerleri düşülmek suretiyle vergi, damga vergisi ve sigorta primine esas kazançların tespit edilmesiyle bordroda gösterilmesi gerekir.
Yıllık izin: Ramazan ayında çalışmayan işletmeler işçileri izine gönderebilir. Yıllık izinlerin bir kısmını kullandırabilir. Ücretsiz izine zorlama yapamaz.
Nisan ve ekim dönemlerinde toplu izin kullandırabilir, bunu yaparken toplu izine denk gelen bayram günleri izin süresinden dışlanır.

Cezalandırma olabilir mi?

Usulüne uygun kayıtların yapılmaması halinde gelir idaresi ve SGK anlamında cezalarla karşılaşma olasılığınız vardır. Gelir idaresi açısından bu işlemlerin yapılmaması halinde vergi ziyan cezası,gecikme zammı ve faizleri alınır. SGK Açısından ise;
a.) Denetimde kayıt uyuşmazlığı /ücret tediye bordro uyuşmazlıkları için idari para cezası
b.) Ek bildirge, idari para cezası, gecikme zammı ve faizi 
c.) 6661 asgari ücret sigorta primi teşviklerinde cezalı duruma düşerek geriye dönük gecikme faizi ile ödemeyle karşı karşıya kalınır.