Korona virüs pandemisi sosyal yaşam başta olmak üzere dünyadaki tüm dengeleri temelden sarstı. Eski ‘sıradan’ alışkanlıklarımız özendiğimiz, heyecanlandığımız birer ihtiyaca dönüştü. Kafeler, restoran...

Korona virüs pandemisi sosyal yaşam başta olmak üzere dünyadaki tüm dengeleri temelden sarstı. Eski ‘sıradan’ alışkanlıklarımız özendiğimiz, heyecanlandığımız birer ihtiyaca dönüştü. Kafeler, restoranlar, sosyal alanlar kapalı, hafta sonu kısıtlamaları ile evden dışarı çıkamıyoruz. Pandeminin ilk dönemlerindeki sokağa çıkma kısıtlamalarını hatırlayın. Marketlere olan taleple birlikte başta maya, hazır tatlılar ve makarna gibi ürünler bir anda piyasadan çekilmiş gıda fiyatlarında ani yükselişler olmuştu. Olası kriz senaryoları ve dünya politikalarına dair yapılan araştırmalarda pandemi sürecinin önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar devam edeceği ve güvenli gıdaya olan talebin daha da yükseleceği yönünde öngörüler var. Büyük teknoloji şirketlerinin başındaki isimler ise pandemi süreciyle birlikte artan gıda talebine alternatif çözümler üretebilmek için verimli arazileri toplamaya başladı. Tarım konusunda verimli topraklarıyla öne çıkan birçok ABD eyaletinde büyük miktarda tarım arazisi el değiştiriyor/değiştirmeye de devam ediyor. Türk iş insanları da dünyada tarımda yaşanan gelişmelerin farkında olacaklar ki onlar da verimli arazi toplama işine yakından dahil olmuş durumdalar. 2014 yılında Tarım Bakanlığı ve özel sektör işbirliği ile Sudan’da kiralanan tarım arazilerinde başlayan yurt dışı tarım fırsatlarının bu aşamalara gelebileceğini kim tahmin edebilirdi ki? SUDAN’DA FIRSATLAR Benim de Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin Altın Kalem ödülünü kazanmamı sağlayan Sudan’daki kiralık tarım arazisi konusundaki gelişmeler ise şu şekildeydi:
  • 99 yıllığına kiralanan 780 bin dönüm alanda tropikal meyveler üretilecek.
  • Yapılan anlaşmayla ülkede bulunan 780 bin dönümlük arazide yetişecek ananas, mango, avokado, pepino jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi ürünler artık Türkiye’ye daha ucuza girecek.
  • Çalışmanın ilk adımı olarak 12 bin 500 hektar arazi üzerinde pilot çiftlik kuruldu.
  • Arazide çalışacak Sudanlılar için tarım ve hayvancılık gibi eğitimler bu çiftlik üzerinden yürütülecek.
  • Türk yatırımcıları oldukça verimli olan Sudan topraklarında yağlı tohumların da üretimini yapabilecek. Üretim ihracata yönelik olacak. Tarımın yanı sıra hayvancılık ve balıkçılıkta da işbirlikleri yapılacak. İki ülkenin merkez bankaları arasında gerçekleşecek anlaşmayla para politikalarının uygulanmasına yönelik adımlar da atılacak.
  • Afrika’da, Türk eliyle yetiştirilen ürünlerin, Avrupa’nın dışında Orta Doğu ve Afrika pazarında da satılması planlanıyor.
Özellikle Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Afrika üzerindeki girişimleri tüm hızıyla devam ederken, pandeminin de etkisiyle dünyada tarım alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek şart. Zira ayçiçek yağındaki fiyat dalgalanmalarına tanık olduğumuz şu günlerde bir parça ekmeğe muhtaç olmamak için elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız.