Ramazan ayının ilk haftasını geride bıraktık. Eğer ki gün içinde acıkma yada susama gibi problemler yaşıyorsanız beslenmenizde bazı değişiklikler yaparak bu problemleri ortadan kaldırabilmeniz mümkün

İşte dikkat edebileceğiniz 6 püf noktası 

1) Sahur protein zengini olsun

Sahurda gün boyunca kan şekeri dengesini sağlayacak besinlere yer verilmelidir. Bu besinler protein içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir, yumurta olabilir.  Sahurda tüketilebilecek tuzlu besinler gün boyu su ihtiyacını artırabilir. Bu nedenle tuzlu zeytin, salamura ürünler, tuzlu peynirlerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda sahurda tüketilecek tahıl ürünleri tam tahıllı olmalıdır. Tam tahıllı ürünlerin glisemik indeks değeri düşüktür. Bu nedenle gün boyunca kan şekerindeki dalgalanmaları engelleyerek iştahı kontrol eder.

2) İftarda ağır yiyeceklerden kaçının 

Aniden fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak, ertesi gün daha rahat etmek, besin ögelerini yeterli ve dengeli almak için öğünler bölünmelidir. İftara hurma, zeytin gibi iftariyelikler veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, yaklaşık 15-30 dakika sonra diğer yemeklerle devam edilmesi daha uygun olacaktır. 

3) Suyu yavaş için 

Zamanın kısıtlı oluşu su içme oranının da azalmasına neden olmaktadır. Sahurda ise fazla miktarda su içilmesi mideye fazla yük bindirmektedir. Böyle bir durumda mideye binen yük sudan tamamen vazgeçme sebebi olmaktadır. Bunun sonucunda ise gün içerisinde susuzluk çok büyük bir sorun olmaktadır. Yeterli su tüketimi için iftar ve sahur arasında zamanlar belirlemek ve yavaş içmek iyi bir çözüm olacaktır. Genel olarak su tüketimi en az 2.0-2.5 litre olmalıdır. Yeterli su içip içilmediğini anlamak için idrar renginin takibi yapılmalıdır. Koyu renkteki idrar suyun az tüketildiğinin habercisidir.

4) Lif tüketiminizi ihmal etmeyin 

Azalan öğün sayısı beraberinde azalan posa alımını tetikleyebilir. Bu nedenle öğünlerinizde olabildiğince sebze, meyve, kurubaklagillere yer vermeye çalışın. Lifli gıdalar tüketmeniz gün içinde daha doygun olmanızı sağlayacaktır. 

5) Baharatlı yiyeceklerden kaçının 

Baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi susama hissinizi tetikleyebilir o nedenle baharatı özellikle de sahurda olabildiğince kontrollü tüketmeye çalışın. 

6) Kızartma ve hamur işine dikkat 

İftar yemeğinde kızartma ve hamur işlerindeki tüketimin artması gün içinde hem acıkmanıza hem de susamanıza neden olabilir. Bu nedenle bu gıdaları olabildiğince tüketmemeye çalışın. 

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan Adıtatar