Grönland, benzersiz buzlarıyla küresel lüks pazarına giriş yaptı. Özellikle Dubai gibi şehirlerde, Grönland’dan getirilen buz küpleri yüksek fiyatlarla satılıyor. 6 küp Grönland buzu, lüks mekanlarda 100 dolara alıcı bulurken, bu buzla hazırlanan özel içeceklerin fiyatı 218 dolara kadar çıkabiliyor.

GRÖNLAND'IN BUZLARI LÜKS SEKTÖRÜNÜN YENİ GÖZDESİ

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Grönland'ı satın alma girişimiyle dünya gündemine gelen ada, şimdi de buz ihracatıyla dikkat çekiyor. Grönland merkezli Arctic Ice şirketi, batı kıyısındaki fiyortlardan 100.000 yıllık olduğu iddia edilen buz kütlelerini çıkarıyor. Bu buzlar daha sonra özel işlemlerden geçirilerek soğutmalı konteynerlerde Dubai’ye gönderiliyor.

BYD İsyanda: “Çin’deki Elektrikli Araç Fiyat Savaşları Sürdürülemez!” BYD İsyanda: “Çin’deki Elektrikli Araç Fiyat Savaşları Sürdürülemez!”

Yaklaşık beş hafta süren gemi yolculuğunun ardından varış noktalarında, buzlar lüks restoran ve barlarda servis edilmek üzere soğutmalı kutulara yerleştiriliyor. Bu buzların en büyük iddiası ise daha saf olmaları ve yavaş erimeleri.

LÜKS MEKANLARDA SERVET DEĞERİNDE İÇECEKLER

Dubai'nin finans bölgesindeki seçkin mekanlardan biri olan Nahaté’de sunulan “Desert Whisper” isimli içki, bu özel buzlarla hazırlanıyor ve yaklaşık 48 dolardan satılıyor. Ancak daha özel bir deneyim isteyenler için, 18 yıllık İskoç tek malt viskisi ile hazırlanan içeceklerin fiyatı 800 dirheme (yaklaşık 218 dolar) kadar yükseliyor.

Fransız girişimci Valentin Pinault, Grönland buzları için, "Bu buzlar içkimi sulandırmadan soğutuyor ve bakteri barındırmıyor. Gerçekten çok saf," diyerek bu yeni lüks trendine destek verdi.

BİLİM İNSANLARINDAN TEMKİNLİ YAKLAŞIM

Öte yandan, bilim dünyası Grönland buzlarının yaşına dair iddialara temkinli yaklaşıyor. Dartmouth Üniversitesi’nden buzul bilimci Mathieu Morlighem, "Buz tabakaları zamanla sıkışır ancak hangi katmanın kaç yaşında olduğunu kesin olarak belirlemek çok zordur," açıklamasında bulundu.

GRÖNLAND'DA BUZ VE SU LİSANSLARI ARTIYOR

Grönland hükümeti de buz ihracatındaki potansiyelin farkında. Son yıllarda toplam 6 şirkete 13 buz ve su toplama lisansı verdi. Grönland Ticaret Bakanı Naaja Nathanielsen yaptığı açıklamada, "Su ve buz, ülkemiz için büyük bir ekonomik fırsat olabilir," ifadelerini kullandı.

Grönland’ın doğal kaynaklarının bu şekilde küresel pazarlara açılması, önümüzdeki dönemde daha fazla tartışma ve yatırım getirecek gibi görünüyor.

(MİLLİYET)

Kaynak: HABER MERKEZİ