Çatalkaya Dağı’nın eteğinde İzmir’in 11 kilometre güneyinde Aydın karayolu üzerinde asırlar önce kurulan Gaziemir, kent ekonomisinin dinamosu konumunda. Adnan Menderes Havalimanı, Gaziemir Hava Üssü, Fuar İzmir, Ege Serbest Bölgesi, Sarnıç’taki sanayi kuruluşları, Uzay Kampı Türkiye ve dev AVM’leriyle ilçe önemli bir potansiyele sahip. 

İzmir’in potansiyeli yüksek bu ilçesini tarihin her devrinde yönetmeye talip birçok isim oldu. 1926’da kurulan belde belediyesini yönetmek için büyük yarışlar yapıldı. Nahiye merkezi bir süre Cumaovası'na bugünkü adıyla Menderes’e taşındı. 1980-1992 yılları arasında Konak İlçe Belediyesi sınırlarına dahil edilen yerleşim alanı 1992 yılından itibaren Gaziemir İlçe Belediyesi olarak hizmet vermeye başladı. 
Gaziemir’deki istisnasız her yerel seçimde YERLİ kavramı önemli yer tuttu. Seçime girecek isimlerin partisinden önce yerli olup olmadığı sorgulandı. Kim kime göre hangi kriterler açısından yerli sayılabilirdi? Eski yerleşim alanında yerlilik kavramı bakış açısına göre sürekli değişti. 

GAZİEMİR YÖRÜK MÜ?

Seydiköy ismiyle bilinen Gaziemir, Türk hakimiyetine arasında Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu ve Umur Paşa olarak tanınan, Aydınoğlu Gazi Umur Bey döneminde geçti. Seydiköy'de bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Seyyid Mükremeddin Zaviyesi ve Dizdar Hasan Ağa Vakfiyesi bir cami ve çeşme, buradaki ilk Türk yerleşiminin çekirdeğini oluşturmuştur ve bunların ilki yerleşime ismini vermiştir. Seydiköy Türk yerleşimi ile ilgili en erken tarihli belge 1530 tarihli "tapu tahrir defteri"dir ve Seydiköy'ün Konya'dan göçmüş Yörük boyları tarafından kurulmuş olduğuna işaret ediyor.
Batı Anadolu'nun zeytin/üzüm/incir/pamuk ihracatına dayalı olarak uluslararası boyutta gelişiminin bir sonucu olarak 18. yüzyıldan itibaren Seydiköy, Ege Adaları kaynaklı yoğun bir Rum nüfus akınına sahne olmuş ve 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren, bir yandan İzmir'e güneyden giriş öncesinde kilit bir idari merkez olma özelliğine kavuşmuş, bir yandan da Türk nüfus ağırlığını kaybetmişti. Bu gelişimin en önemli göstergelerinden biri, tren yolu ile birlikte bugünkü yerinde tesis edilmiş olan Gaziemir İstasyonu’dur. 

EVLADI FATİHANLAR GELDİ

Yunan işgali sırasında büyük yıkım yaşandığı için 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sürecinde nahiye merkezi bir süre Cumaovası'na bugünkü adıyla Menderes’e taşındı. Kavala'dan mübadil olarak getirilip iskan edilen yaklaşık 2 bin 500 kişiden oluşan 529 aile Seydiköy'e yeniden hayat verilmesinde etkin oldu. Bu nüfusa, 1944 başta olmak üzere, sonraki yıllarda iskan edilmiş olan Bulgaristan göçmenleri de eklendi. Yunanistan ve Bulgaristan’daki soydaşlarımızın ilçeye gelişi yerleşim alanının sosyo-kültürel çehresini değiştirdi. Anadolu’dan yoğun olarak Karamanoğulları’ndan Balkanlar’a göç etmiş Evlad-ı Fatihanlar ana yurduna dönmüş oldu.

SAĞ GÖRÜŞ HAKİMİYETİ

Belde belediyeliği döneminde yurttaşlarımızdan edindiğimiz bilgiye göre belediye başkanları sağ partilerden çıktı. Büyük mücadeleler vermelerine rağmen sol partiler çok etkili olamadı. 
1992 yılında Gaziemir'in Konak'tan ayrılmasıyla ilçe belediyesi için ara seçim yapıldı. Demokratik Sol Parti’nin başkan adayı İsmet Kılıç 1992’deki seçimi yüzde 33’lük oy oranıyla kazandı. İki yıl sonra yapılan seçimde Doğru Yol Partisi’nin adayı Adnan Yüksel yüzde 21,55’lik oy oranıyla başkan oldu. Kılıç 1999’daki seçimi yüzde 30’la, Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olan Yüksel de 2004’teki seçimi yüzde 45’le kazanmasını bildi. 
Sağ partilerdeki ayrılıkların da etkisiyle Cumhuriyet Halk Partisi bir geldi pir geldi. 2009’da ve 2014’te CHP’li Halil İbrahim Şenol yüzde 47’lik oy oranıyla iki dönem üst üste belediye başkanı oldu. 2019 seçimlerinde dedesinin koltuğuna talip olan Halil Arda ise yüzde 57’lik oy oranıyla rekor kırdı.  
Yaklaşık bir asırdır Gaziemir’de süren YERLİ tartışması sürüyor. Önceki iki dönemde belediye başkanlığı yapan Adnan Yüksel’in yeğeni, Cumhur İttifakı’nın Belediye Başkan Adayı Deniz Doğan halk arasındaki söylemlere göre adaylar arasındaki en yerlisi. Yine yurttaşların söylemine göre İYİ Parti Gaziemir Belediye Başkan Adayı Sedat Dağ eş durumundan ve uzun süreli ikametinden dolayı yerli. CHP İzmir Gaziemir Belediye Başkanı adayı Ünal Işık yaklaşık 10 yıldır ilçede ikamet ediyor. 
Partilerin başkan adaylarını açıklamasıyla sokaktaki yurttaş şu görüşleri dile getirdi; 

DOĞAN DAHA ŞANSLI 

Belediye meclis üyeliklerinin belirlenmesiyle; CHP’li Işık durumu dengeledi. Listesi tartışılan Doğan’ın ekibinde koçbaşı isimlerin ağırlığı hissediliyor. Seçim kampanyasını değerlendiren Gaziemirliler; İYİ Partili Dağ söylem, görsel tanıtım ve ziyaretler açısından rakiplerine fark atıyor. CHP’li Işık çalışıyor ama görsel etkisini artırması yararına olacak. Doğan etkili iletişim, tanıtım çalışmalarında rakiplerinin gerisinde. Daha önceden Millet İttifakı’nda yer alsa da İYİ Parti Gaziemir’de en fazla oyu Cumhur İttifakı’ndaki partilere oy vermiş seçmenden alacak. Kafa kafaya geçen seçim sürecinde yeni Başkanı kampanyada yapılacak atraksiyonlar belirleyecek gibi!