Başlığı merak ettiniz değil mi. Hemen söylüyorum: Bir günde Türkiye’de çöpe atılan ekmek sayısı. Yıllık israfın miktarı ise 4 milyar 380 milyon adet. Bu nasıl oluyor tahmin edersiniz. Tüketiciler yani...

Başlığı merak ettiniz değil mi. Hemen söylüyorum: Bir günde Türkiye’de çöpe atılan ekmek sayısı. Yıllık israfın miktarı ise 4 milyar 380 milyon adet. Bu nasıl oluyor tahmin edersiniz. Tüketiciler yani bizler, yiyebileceğimizden fazla ekmek alarak, bayat ekmek yerine tazesini tercih ederek bu israfa katkı sağlıyoruz. Öte yandan restoran ve otel gibi toplu tüketim alanlarından gelen israfı da göz ardı etmemek gerekiyor. Tüm bu israf tablosunun geneline bakıldığında, hem üretici hem de tüketici tarafında çözülmesi gereken ve ülke ekonomisine ciddi boyutta zararı olan bir sorunla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor. Şimdi bu bilgilerden hareketle birlikte irdelemeye başlayalım. Önce dini yönden: Dinimiz malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf dendiğini buyuruyor. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf, haramdır. Mürüvvete uymayan israf tenzihen mekruhtur. İsraf, malı helak etmek, faydasız hâle getirmek, faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.) [Bezzar] İsrafla cimriliğin ortasına iktisat veya cömertlik denir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (İktisat eden, sıkıntı çekmez.) [Taberani] (Kurtarıcı üç şeyden biri, varlıkta, yoklukta, zenginlikte, fakirlikte, iktisada riayet etmektir.) [Beyheki] (İktisat etmek, maişetin yarısıdır.) [Hatib] (Tedbirli olmak, geçimin yarısıdır.) [Deylemi] (Geçimde iktisat etmek, peygamberliğin yirmide biridir.) [Ebu Davud] www.dinimizislam.com sitesinden alınan bilgilere göre israfla ilgili emirler böyle. Bu konuyu İslam alimi olmadığım için çok uzatmayacağım. Bu Hadis-i Şerifler anlatmaya yetiyor kanaatindeyim.

EKONOMİK YÖNÜ

Gelelim ekonomik yönüne: Başta verdiğimiz rakamlara göre bu israfın Türkiye ekonomisine olan maliyeti ise yılda 1,5 milyar dolar civarında. Az mı bence hiçte değil. Bu rakamların sektör paydaşlarına olan etkisine baktığımızda zarar katlanarak artıyor. Hele binlerce aç yatanı düşündüğümüzde ise vicdanı maliyet nefes alamaz hale getiriyor bizleri. Burada ‘Rabbim kimseyi açlık ve susuzlukla terbiye etmesin’ duasını da ettikten sonra uzmanlara göre ekmek israfını önlemenin yollarını sıralayarak yazımızı tamamlayalım: Ekmeğin ihtiyaç kadar satın alınması yani günlük tüketilecek kadar ekmek satın almaya çalışılmalıdır. Ekmekler tüketilmeden önce dilimlenmelidir. Ekmekler doğru ambalajlarda saklanmalıdır. Ekmeğin saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Kapalı bir ekmek kutusunda, temiz bir poşet içinde, dolapta ve nemli olmayan ortamda saklamaya özen gösterilmelidir. Eğer uzun süre saklanması gerekiyorsa, poşetlenerek derin dondurucuda saklanmalıdır. Alınan ekmek sıcaksa eğer, soğuduktan sonra poşete konmalıdır, yoksa nemlenir ve küflenmesi hızlanır. Bayatlayan ekmekler çöpe atılmamalı, kurutulmuş ekmek içi veya galeta unu şeklinde değerlendirilmelidir.