Hipertansiyon yani yüksek tansiyon durumu görülme sıklığı ne yazık ki günden güne artan bir hastalıktır. Yetişkinlerde görülme sıklığı yüzde 30-35dir. Hipertansiyon sistolik kan basıncının 140 mmHg ve büyük distolik kan basıncının ise 90 mmHg ve büyük olması durumudur. Hipertansiyon tedavisinde multidisipliner bir tedavi planlanmalıdır. Yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır.

LIF ALIMI ARTIRILMALI

Hipertansiyon tedavisinde yeterli lif alımı çok önemlidir. Sebze ve meyvelerde antioksidan kapasitelerinin yanı sıra lif alımı için oldukça iyi kaynaklardır. Günlük beslenmede mutlaka 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesine dikkat edilmelidir.

KİLO KONTROL ALTINA ALINMALI

Kişinin ideal kilosundan ve ideal yağ yüzdesinden fazla kilo ve yağa sahip olması hipertansiyon için risk faktörüdür. Aynı zamanda hipertansiyon hastası olan bir kişi içinde fazla kilo ve yağ durumu yine risk demektir. Bu nedenle mutlaka yeterli ve dengeli beslenme benimsenerek, hayat şekline uygun şekilde beslenme programları çerçevesinde sağlıklı ve kalıcı kilo kayıpları sağlanmalıdır.

ALKOL TÜKETİLMEMELİ

Alkol tüketimi ile yüksek kan basıncı, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar arasında bağlantı vardır. Bu nedenle mümkünse alkol tüketilmemelidir.

TUZ KISITLANDIRILMALI

Günde 5 gramdan fazla sodyum tüketiminin kan basıncını arttırıcı ve hipertansiyonu tetikleyici etki yaptığı bilinmektedir. Hipertansiyondan korunmak için günlük sodyum alımı 2 gram ile yani tuz alımı 5 gram ile sınırlandırılmalıdır. Tuz mutfağımızda sadece sofra tuzu olarak bulunmaz. Hazır çorbalarda, paketli gıdalarda, salçada, hazır soslarda, şarküteri ürünlerindede tuz bulunur bu nedenle bu ürünlerde tüketilmemeli yada tüketimleri sınırlandırılmalıdır.

KAN BASINCINI DÜŞÜREN BESİNLER

Potasyumdan zengin besinler beslenmeye eklenmelidir. Muz, elma, kayısı, havuç, şeftali, karpuz, kavun potasyumdan zengin besinlerdir. Bu besinlerin tüketilmesine engel olacak başka bir hastalığınız yok ve hipertansiyonu tedavi etmek istiyorsanız mutlaka beslenmenize eklemelisiniz.