Çoğu kişi yaşlanmak ile yaş almayı birbirine fazlasıyla karıştırıyor. Yaş almak durdurulamaz bir gerçek yaşlanmanın dozunu kontrol edebilmekse bizim elimizde. Yani sağlıklı yaş almayı başarırsak aslında yaşlanmamızı da kontrol altına almış oluruz. Bu duruma etki eden birinci etmen ise şüphesiz beslenmemizin doğru, yeterli, dengeli ve temiz olması. ‘Ne yersek oyuz’ çok doğru bir cümle çünkü biz metabolizmamıza ne verirsek metabolizmamız da bize o şekilde tepkiler veriyor. Bu nedenle iyi beslenmek çok önemli. Tabii Dünya Sağlık Örgütü’nün de dediği gibi aslında sağlıklı olma durumu ruhsal, fiziksel ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. Bu nedenle beslenmemizi düzene koyduğumuz gibi diğer tüm bileşenleri de gözden geçirmek de fayda var.

Peki , öncelikle beslenmemizde neleri değiştirebiliriz?

  1. Bağırsaklarımıza iyi bakalım: Artık bağırsaklarımızın birinci beyin mi ikinci beyin mi olduğunu bile tartışır hale geldik. Genel sağlığımız için bağırsaklarımızın sağlıklı olması çok önemli. Çünkü yediklerimizden tam faydalanabilmemiz için bile sağlıklı bağırsaklara ihtiyacımız var. Bağırsaklarımıza iyi bakabilmemiz için de beslenmemizin temiz olması çok önemli. Yani bu durum aslında tam bir kısır döngü. Bu nedenle eğer ki bağırsak sağlığınızın iyi olmadığından şüpheleniyorsanız hemen bu kısır döngüyü kırmalısınız.

  1. Su tüketimimizi artıralım: Su yaşam için gerekli olan en önemli sıvı. Vücudumuzda enerji dengemizin sağlanmasından, detoks sistemine kadar oldukça geniş bir etki alanı var. Sağlıklı yaş almak istiyorsanız yeterli su içtiğinizden mutlaka emin olmalısınız. Günlük su tüketiminizin yeterli olup olmadığını idrar renginizden anlayabilirsiniz. İdrarınız açık renkte ise yeterli su içiyorsunuz demektir.

  1. Meyve ve sebzeler günde en az 5 porsiyon yenilmeli: Her besin grubu çok önemli ancak genelde atlanılan grup olan meyve sebzeler vitamin, mineral, lif alımı için de oldukça önemlidir. Bu nedenle mutlaka her gün 5 porsiyon bu gruba yer verilmelidir. Bu noktada sebzeler genel sağlığımız için daha masum olabilir. Meyve porsiyonları karbonhidrat içeriği sebebi ile kişinin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Yine de genel olarak 2-3 porsiyon meyve günlük tüketim de olabilir diyebiliriz.

  2. Fermente gıdalar tüketilmeli: Fermente gıdalar iyi bakterilerin kaynağıdır. Bağırsak sağlığımızda dahil olmak üzere genel sağlığımız üzerine olumlu etkileri büyüktür. Hijyen kurallarına dikkat edilerek üretilen turşu, yoğurt, kefir, kombucha gibi ürünler mutlaka beslenmenizde olmalıdır.

  1. Karbonhidratları sınırlandırın: Günlük ihtiyacınızdan fazla aldığınız karbonhidratlar vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır. Vücudunuzdaki yağlanma artışı ise metabolizma yaşınızın büyümesine ve uzun dönemde de sağlıksız yaş almanıza sebep olacaktır. Bu nedenle doğru ve yeterli miktarda karbonhidrat almayı ihmal etmeyin.

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan