Diyetin mevsimi olmaz her zaman sağlıklı beslenme ve fit vücuda ihtiyacımız var bu doğru ancak biliyoruz ki çoğu kişi yaz mevsimi gelmeye başladıkça kendine ve vücuduna daha çok dikkat etmeye başlıyor. Daha iyi görünmek, daha rahat kıyafet bulabilmek, sıcak havalarda daha sağlıklı olabilmek bu dikkatin sebepleri olabiliyor. 

Eğer siz de bu kararı verdiyseniz yaz mevsimine son 33 gün! Bugün itibari ile artık ipleri elinize almanın zamanı geldi hatta geçiyor aman dikkat! 

Su tüketimi 

Günde 2-3 litre arası su tüketmek zayıflama sürecinde olan bireylere kolaylık sağlayacaktır. Su az içildiği zaman vücut ihtiyacını karşılayamayacağından korkar ve içilen 1 bardak suyu bile kendine saklayarak ödem tutar, toksinlerden arınamaz, metabolik olayları düzgün bir şekilde gerçekleştiremez. Dolayısı ile kilo vermek zorlaşmaya başlar. Dikkat! İdrarınızın rengi sarı ve yoğun ise bu az su içiyorsunuz demektir.

Gece atıştırmalıklarına dikkat

Gün içinde yeterli ve dengeli beslenilmediyse özellikle gece saatlerde atıştırma ihtiyacı hissedilir. Bazen bu durum yemek yemelere kadar gidebilir. Bu saatlerde özellikle fındık, fıstık gibi kuruyemişler, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, bisküviler, kuru pastalar, kekler gibi masum görünen fakat kalorisi yüksek besinlere dikkat edin. Örneğin 100 gram antep fıstığında 560 kalori, 100 gram ay çekirdeğinde 584 kalori, 100 gram fındıkta ise 628 kalori bulunmaktadır. Bu yüksek kaloriler fark etmeden kilo almanıza neden olabilir.

Fiziksel aktivite önemli

Sadece zayıflamak için değil sağlıklı bir yaşam istiyorsanız yaşam şeklinizi değiştirirken beslenmenizi düzenlerken fiziksel aktivitenizi de arttırmalısınız. Fiziksel aktivitenizi arttırmanız metabolizma hızınızın da artmasını sağlayacaktır. Haftada 3-4 defa 40’ar dakika yapacağınız düzenli egzersizler, hem fiziken; hem de ruhen sizi olumlu etkileyecektir. Unutmayın zayıflamanın yüzde 70’i beslenme yüzde 30’u egzersiz.

Seratonin seviyenizi yüksek tutun

Güneşin bol olduğu yaz mevsiminde seratonin, melatonin ve adrenalin hormonlarının salgısı yüksek olur. Bu nedenle kendimizi daha enerjik hissederiz. Fakat seratonin hormonunuzu yükselten tek etken güneş değildir. Bazı besinlerde seratonin hormon düzeylerinizde artışa neden olur.

Vücutta endorfin salgılatarak seratonin hormonunun üretimini sağlayan besinler: Bulgur, nohut, süt ve süt ürünleri, çikolata, muz, hindi eti, kırmızıbiber, portakaldır. 

Baharatları kullanın

Zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı biber gibi metabolizmanızı hızlandırabilecek baharatları beslenmenize ekleyin. Yemeklerinize, salatalarınıza, yoğurtlarınıza ekleyebilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan