Evladımızın ağır bir kalp krizi geçirmesi sonucu 27 gündür, koma halinde yoğun bakımda bulunması, annesinin evladının acısına dayanamayıp Bayramın ikinci günü vefat etmesi üzerine acı acı üzerine yaşıyoruz. Diğer bir evladımın kırılan parmağını kaynamadı diye asistan doktorlar tarafından tekrar tekrar uyuşturmadan kırıp iyileştiremeyen doktorlar: “siz özele hastaneye gidin” diye yönlendirdiler. Geçen zaman içerisinde acılar içerisinde oğlumu çok yüksek bir para karşılığında özel bir hastanede ameliyat ettirdik. İnşallah komada olan damadım ve ameliyat ettirdiğimiz oğlumuz sağlığına kavuşur. Eşi ve çocukları ‘Babalarını’ gözünü açmasını bekliyor. Allah tüm hastalarımıza şifa versin. O gün yazamadığımı bugün yazmak istedim…

       23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı. Tüm dünya ülkelerinde olmayan yalnız Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Dünya Çocuklarına armağan edilen bir bayramdır… Siyaset ve demokrasi tarihinin en önemli olaylarından biridir. Büyük devrimci, kurtarıcı ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” diyerek egemenliği millete verdiği ve millet egemenliğinin yansıdığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni demokrasiye kazandırdığı mutlu ve onurlu günün yıl dönümü…  Kurtuluş savaşının bile demokrasi ortamında yürütüldüğünü vurgulayan bu anlam yüklü yıl dönümü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kuruluş yıldönümünden bu yana, 103 yıldır kutlanan, Cumhuriyet’e dair, en eski ulusal Türk bayramdır…

       Diğer ulusal bayramların ilanı ve kutlanmaya başlanmaları tümüyle 23 Nisan tarihli bu demokrasi bayramını izler… Bu tarih, Cumhuriyet’e ilişkin bayramların anasıdır. Türk ulusu 1920’lerin başında, istilacılara karşı kurtuluş savaşına hazırlanılan bir ortamdaydı… Osmanlı İmparatorluğu çökmüş ve kuşatma altındaki Ankara dolayları hariç, yurdun her yanı işgal altındaydı… İşte bu ağır koşullar altında Mustafa Kemal Paşa’nın yurdun her yanından halkın kendi yörelerinde seçilmiş temsilcilerini Ankara’ya davet ederek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni oluşturması, onun demokrasiye, hukuka ve halkın özgür iradesine duyduğu saygının ve verdiği önemin göstergesidir… Oluşturulan meclisin açılış tarihi 23 Nisan 1920’dir…

       1933 yılının 23 Nisan’ında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk TBMM’nin açılışına ilişkin kutlamalarda bir gelenek başlatır… Bu bayramı çocuklara armağan etme kararına varmıştır. Minik öğrencileri Çankaya Köşkü’ndeki makamında kabul eder…  Onlarla derinlikli bir sohbet yapar… Yine aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterilerine yer verilir… 1935’teki yasa değişikliğinde de çocuk bayramından hiç söz edilmez… Resmî ismi konmamış olsa da Milli Hâkimiyet Bayramı’nın yanında, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın, devlet ve toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı programlarla kutlanması sürdürülürdü…

       1970’lerde artık 23 Nisan Çocuk Bayramı tüm ulustan ve yurdun her köşesinden katılım alan coşkulu bir bayrama dönüşür… 1980’de “Çocuk Parlamentosu” oluşturulur. Böylece 23 Nisan Çocuk Bayramı, Millî Hâkimiyet Bayramı etkinliklerle kutlanır. Nitekim 1981’de geçirilen bir yasayla iki bayram birleştirilir. 1980 askeri darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını vermiştir…

       Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan “çocukları makama kabul etme” geleneği, günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki yetkililerin yerine geçmesi şeklinde sürdürülmektedir. Bu anlamlı bayram gününü büyük bir coşkuyla izledik. Çocuklarımız bayram sevincini yaşarken, Aziz Atatürk’ü ve onun kurtuluş mücadelesi ve devrim arkadaşlarını saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz…