Dünyada her yıl 1 milyarın üzerinde kişi farklı amaçlarla yaşadığı yerden başka bir yere seyahat ediyor. İş, eğitim, organizasyon, kültürel faaliyet, bilimsel çalışma gibi birçok farklı neden insanları yolculuklara sürüklüyor.
Az önce saydığım tüm sebeplerin yanı sıra yeni yerler görmek, farklı bir coğrafyayı keşfetmek için bireysel ya da organize turlarla turizm amaçlı seyahat edenlerin sayısı pandemi dönemindeki kısıtlamaların ardından her geçen yıl üzerine koyarak artıyor.
Pandemi döneminde seyahat kısıtlamalarının devreye girmesi ile birçok ülke dış temsilciliklerdeki çalışan sayısını azalttı, giderleri düşürmeye çalıştı. Pandeminin sona ermesi ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ile özellikle yurt dışı seyahatlere olan talebin bir anda patlamasıyla çalışan sayılarını azaltan yabancı misyonların vize başvurularını yanıtlayamamalarına neden oldu.
Her yıl özellikle ilkbahar-yaz aylarında artan vize başvuruları için randevu bulmak ciddi bir problem olarak varlığını sürdürüyor. Türk vatandaşlarının birkaç saat uçuşla kolaylıkla ulaşabildiği Avrupa ülkeleri randevu krizini yönetemediğinden seyahat planı yapmak stres kaynağına dönüşmüş durumda.
Almanya gibi Türk vatandaşlarının vize başvurularında bekleme listesi uygulamasına geçen ülkelerden 6-7 ay gibi bir süredir randevu ataması yapılmasını bekleyenler var. Yapay zeka ile bot uygulamalar oluşturup randevu takibi yapanlardan tutun aracı seyahat acentelerine fahiş ücretler ödeyip randevu kovalayanlar ortaya çıktı.
Paket tur organize eden birçok seyahat acentesi ‘Sadece Yeşil Pasaportlulara’ yönelik tur duyuruları yapıyor. Sebebini soranların aldığı yanıt ise bordo pasaport sahiplerinin vize randevusu bulamadığından turları satın almadığı yönünde. Çoğu zaman son dakikaya kadar opsiyonlu bırakılan birçok Avrupa turu vize alamayanlar yüzünden iptal ediliyor.
ÇİN’DEN SONRA İKİNCİYİZ…
Seyahat planını yapanlar, takvimini, işini, ailesini ayarlayanlar hem seyahat planından hem de maddi açıdan kayıplara uğrayınca yurt dışı seyahat fikri giderek kabusa benzemeye başlıyor. 2023 yılında, Türkiye’den Schengen vizesi için toplam 1 milyon 55 bin 885 başvuru yapıldı. 2022 yılı ile karşılaştırıldığında Türk vatandaşlarının vize başvuru sayısı yüzde 36,5’lik bir artışı göstermiş durumda. Çin’in ardından dünyada en çok Schengen vizesi başvurusu yapan ikinci ülke olan Türkiye’nin 2023 yılındaki başvurularının yüzde 16,1’i, yani 169 bin 514’ü, reddedilmiş. Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ülkeleri ile gerçekleştirdiği görüşmelerde en çok konuşulan konuların başında vize randevu bulma sorunu, arttığı düşünülen ret oranları ve vizesi olan Türk vatandaşlarına Avrupa ülkeleri gümrüklerinde takınılan olumsuz tutum geliyor.
Ekonomik sıkıntılar, yargı-siyaset karşılaşması gibi konularla giderek iç dünyasına kapanan insanların biraz nefes alıp daha refah bir ülke için motivasyon kazanmaları için özellikle gençlerin yurt dışı seyahatlerini özendirmek şart.