Uzun sürelerdir zayıflama diyeti uygulayan ve sıklıkla ara veren kişilerin rastladığı kilo verme döngüsü metabolizmayı yavaşlatarak daha büyük sorunlar yaratıyor. Fazla kiloların kısa sürede verilmesi ve tekrar alınması zamanla vücutta kilo dalgalanmalarına neden olarak uygulanan diyetin etkisini azaltıyor ve kronik hastalıklara da zemin hazırlıyor. 

KALP DAMAR HASTALIKLARI RİSKİ ARTIYOR

Beş bin kişiden ve otuz iki yıllık değerlendirmeden oluşan Framingham Kalp Çalışmasında zamanla kilo alıp verme döngüsü içerisine girmiş olan bireylerin daha erken yaşta kalp damar hastalıklarına yakalandığı gözlendi. Bunun yanı sıra kalp hastalıklarına bağlı ölüm sayısının kilo verme ve geri alma hızı ile doğru orantılı olduğu görüldü. Bu noktada sağlıklı kilo verme hızının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerince ayarlanması ve değişebilen faktörler göz önüne alınarak kontrollü zayıflama programlarının uygulanması son derece önemli. 

KASTAN ZAYIFLAMAYIN 

Zayıflama diyetlerinin asıl amacı vücudun yağ oranını ideal değerlere getirmek olduğundan bu süreçte vücudun sahip olduğu kas oranını sağlıklı aralıklarda korumak da son derece önemli. Uygulanan diyet modellerinin sık sık değiştirilmesi veya çok düşük enerjili diyetlerle hızlı kilo verme arzusu içerisinde olan kişilerin zamanla başarısız olmasının en büyük nedeni de vücut kas ve yağ oranının bozulması olarak karşımıza çıkıyor. Güney Kore’de gerçekleştirilen bir çalışmada birbirine yakın kilo kaybı olan kişilerden uzun süredir kilo verme ve ardından geri alma döngüsünde olan kadınların, düzenli kilo veren bireylere oranla kas kütlesinde daha fazla azalmaya neden olduğu görülüyor. Aynı zamanda bu bireylerde kilo döngüsüne tekrar girdikleri takdirde daha fazla kilo artışına ve tıkanırcasına yeme bozukluğu davranışına da daha sık rastlanıyor. 

HASTALIK RİSKİ ARTIYOR

Uzun zamanlar boyunca aynı döngü içerisine giren bireylerde zamanla metabolizma bozuklukları oluşuyor ve organlar eski işlevlerini kaybediyor. Safra kesesi taşı, kas kaybı, yüksek kan basıncı, kronik iltihap, kanserin bazı türleri, osteoporoz ve kemik kırıkları bu riskler arasında yer alıyor. Özellikle gelişim çağındaki genç bireylerde daha kalıcı problem yaratabilen bu döngüler, erken fark edilmediği takdirde kronik birçok rahatsızlığa neden olarak kişilerin hayat konforunu azaltıyor. Menopoz dönemi içerisinde yer alan kadınlarda da kilo dalgalanmaları sonucu kemiklerde geri dönüşümsüz sorunlar başlıyor. Tüm bu riskleri ortadan kaldırabilmek için sağlıklı ve düzenli kilo vermek ve kilo kontrolü sağlamak son derece önemli.