Et tüketiminin arttığı kurban bayramına saygılı günler kaldı. Bayramda eti, hamur işini ve tatlıyı kaçıranlardansanız metaboli...

Et tüketiminin arttığı kurban bayramına saygılı günler kaldı. Bayramda eti, hamur işini ve tatlıyı kaçıranlardansanız metabolizmanızı bayrama hazırlamanın tam zamanı.
  • Bayram öncesi detoks yapın. Her zaman merak edilen soru detoksun sağlıklı olup olmadığıdır. Önemli olan detoksun doğru uygulanmasıdır. Detoks alkolün, asitli-şekerli içeceklerin, şekerli besinlerin, kahve ve çayın, işlenmiş besinlerin ve hayvansal gıdaların çıkarıldığı sebze, meyve, balık ve kuru baklagillerin tüketildiği bir programdır.
  • Probiyotik ve prebiyotiklere yer verin. Probiyotikler bağırsak sağlığı için faydalı olan bakterilerdir. Kefir, yoğurt, probiyotikli içecekler bu bakterilerden zengindir. Sağlıklı bağırsaklar için bayramdan önceki haftada bu besinleri mutlaka beslenmenize eklemelisiniz. Prebiyotikler ise probiyotik bakterilerin ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Bu noktada probiyotik içeren besinler tüketirken enginar, muz, kuşkonmaz, sarımsak, soğan, yeşil sebzeler, kurubaklagiller, yulaf, keten tohumu, arpa ve buğday gibi prebiyotik besinlerin de tüketilmesi önemli bir yer tutar.
  • Su tüketiminizi arttırın. Sıcak havalarda sağlıklı kalabilmek için en çok dikkat edilmesi gereken nokta yeterli ve doğru su ve sıvı tüketimidir. Özellikle bayram gibi kalorinin yoğun olarak alınabileceği ve düzenin bozulabileceği zamanlarda suyun önemi daha da artmaktadır. Yaklaşık olarak su ihtiyacı kadınlarda 2 litre, erkeklerde ise 2,5 litredir. Sıcak havalarda, kalorinin artacağı zamanlarda ve öncesinde özellikle susamayı beklemeden su içilmelidir. Yeterli su içip içilmediğini anlamak için idrar rengi kontrol edilebilir. İdrar koyu sarı ise yetersiz su içiliyor demektir. Sıvı tüketiminizi arttırmak içinse ekstra şeker eklenmeden yapılmış kompostolar, ayran, kefir, maden suyu doğru tercihler arasındadır.
  • Lifli besinler tüketin. Lifli gıdalar ile beslenmek vücut için çok önemlidir. Bu besinler bağırsakları daha güçlü hale getirir. Aynı zamanda çok yer kaplarlar ve bu nedenle de tokluk hissi yaratırlar. Sonucunda ise kilo vermek daha kolay hale dönüşür. Bayram gibi yoğun beslenme düzeninin olacağı zamanlardan önce daha lifli beslenilmesi hem besin alımınızı kontrol altına alacak hem bağırsak sağlığınıza iyi gelecektir. Bezelye ve fasulye en çok lif bulunduran sebzelerdendir. Barbunya, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz, tam buğday unlu ekmek, domates, bamya, maydanoz, mantar, elma, kuru kayısı ise diğer lifli besinlere örnek verilebilir.
  • Baharatlardan faydalanın. Kırmızıbiber içeriğinde ki kapsaisin maddesi ile karabiber piperin maddesi ile kan dolaşımınızı hızlandırır. Termogenizisi yani ısı oluşumunu hızlandırır. Yağ yakımınıza olumlu etki yapar. Zencefil ve zerdeçal da yine hem bağışıklık sisteminizi güçlendirici hem de metabolizmanızı hızlandırıcı baharatlardır. Rahat sindirim içinse naneden faydalanabilirsiniz. Bu hafta yemeklerinizde tuz yerine baharatlara yer vermeniz hem yemeğinize tat katacak hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de sizi sağlığınıza kavuşturacaktır.