Haydi okullar açılmadan saat tartışmasını başlatalım. Fizyoloji Profesörü Nazan Uysal Harzadin, İngiltere'de bir devlet okulunda yapılan 4 yıllık araştırmanın sonucunu sosyal medya hesabından duyurdu.

Buna göre,13-16 yaş arasındaki gençlerin lise 1 ve 2'de okul başlama saati 8.50'den saat 10.00'a alınmış. Bu değişimin sağlık üzerinde olumlu katkıları olduğu belirlenmiş. Hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıklar yüzde 50 azalırken akademik başarı yükselmiş.

Öğrenciler lise 3'te tekrar 8.50'de ders başı yaptığında hastalık oranının yüzde 30 arttığı gözlenmiş.

Prof. Dr. Harzadin, saat 10.00'da okula gitmenin, ergenlikte etkilenen sirkadyen ritm değişikliğini düzenlemeye yardımcı olabileceğini savunuyor.

Özellikle herkesin okullara araçlarla taşındığı ya da epeyce yürüdüğü bir dönemde hazırlık süreci de hesaba katılırsa öğrencilerin ne kadar erken uyandığı kolayca hesaplanabilir.

Bu hesaba, Türkiye'nin son yıllarda ısrarcı olduğu ulusal saat politikasını da ekler, çocuklarımızın seher vakti sokaklara döküldüğünü düşünürsek araştırma ülkemiz için büyük önem taşıyor.

Ailelerin şimdiden tasalanmaya başladığı okul saatleri için, bu araştırmanın ve doktor görüşlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dikkatle inceleneceğini umuyorum.

Sizce okul başlama saati kaç olmalı?