Paketli ürün dendiği zaman çoğu kişi abur cuburları düşünüyor ancak salça, margarin, soslar da pa...

Paketli ürün dendiği zaman çoğu kişi abur cuburları düşünüyor ancak salça, margarin, soslar da paketli ürünlere örnektir ve sağlığımızı ve yaşam kalitemizi direkt etkilemektedirler. Paketli gıdalardan yoğun bir beslenme programı özellikle karaciğer sağlığını olumsuz etkilemekle beraber genel sağlığa da olumsuz etki yapmaktadır. Paketli ürünler pratikliği veya lezzetiyle çoğu kişinin tercihi ancak oldukça da zararlı olabilecek birçok katkı maddesi içerirler.

Karşımıza en çok çıkabilen 6 madde

Aspartam: Diyet ürünlerinde dahi kullanılan bu madde parkinson ve obezite gibi hastalıklara yol açabiliyor. Ürünlerin içindekiler kısmında göreceğiniz E951 kodu da size üründe aspartam olduğunu anlatmaktadır.

Mısır şurubu: Mısırın işleme uğraması sonunda kimyasal olarak elde edilen bu tatlandırıcı ucuz olması sebebiyle tercih ediliyor. Meşrubatlar, bisküvi, çikolata, cips gibi çok yaygın kullanım alanına sahip. Obezite ve pankreas kanserine neden olabiliyor.

Monosodyum glutamat: Çin tuzu olarak da bilinen ve ürünlerin içindekiler kısmında E621 koduyla da görebileceğiniz monosodyum glutamat paketli ürünlerin lezzetinin damağınızda kalmasının nedeni. Hücrelerin aşırı uyarılması ve ölmesinin de nedeni olan bu ürün Alzheimer, Parkinson, epilepsi, obezite, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Cipsten hazır çorbaya birçok ürünün içinde kullanılıyor.

Potasyum bromat: Fırın ürünlerinde hacim artırmak ve rengi beyazlatmak için kullanılmaktadır. Kanserojen bir maddedir. Ekmek ise ülkemizde en çok her gün ve her öğün tüketilen bir fırın ürünüdür bu nedenle ekmeği paketli alıyorsanız içindekiler kısmına mutlaka dikkat edin.

Sodyum sülfat: Ürünlerin içerisinde E250 olarak görebileceğiniz bu madde et ürünlerinde ve hamur işlerinde raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılmaktadır ve başta kolon kanseri olmak üzere birçok hastalığın da nedenidir.

Gıda boyaları: Gıdaların normal renklerinden daha dikkat çekici görünmesinin nedeni olan bu maddeler ürünlerin içindekiler kısmında E110, E102, E122, E124, E104, E129 gibi kodlarla bulunmaktadır. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerden bisküvi, gofret gibi ürünlere kadar kullanım alanları çok geniştir.

Çocukların sağlığını tehlikeye atıyor!

Paketli ürünlerden uzak kalabilmek her yaş grubunda önemli olsa da çocuklar için çok daha önemlidir. Örneğin gıda boyaları özellikle çocuklarda davranış bozukluklarının nedeniyken çocukların daha çok yediği mısır gevrekleri, şekerlemeler ve içtiği meşrubatlarda bulunan yapay aromalar ve renklendiriciler dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve karaciğer hasarına E250 kodu ile bilinen sodyum sülfit ise çocuklarda beyin tümörü oluşmasına yol açabiliyor.