Son zamanlarda yapılmış olan araştırmalar, evlilik kurumunun kadınlardan çok erkeklere yaradığını ortaya koymuştur. Yine aynı araştırma, evlilik kurumunu içinde olan kadınların olmayan hemcinslerine göre daha fazla ruh sağlığı sorunu yaşadığını ortaya koymuştur. 
Aynı araştırmada boşanma sonuçlarının kadın-erkek üzerindeki doyumuna baktığında; boşanmaların erkeklerden çok kadınlara daha rahat ettirdiği, erkeklerin ise boşandıktan sonra kendilerini toparlamakta kadınlara oranla çok daha fazla güçlük yaşadıklarını ortaya koymuştur. 
Yani bu araştırma sonucuna göre; biten evliliklerin yıkıcı etkisi erkekleri vururken evliliğin yıkıcı etkisi kadınları daha fazla vuruyor diyebiliriz. 
Evliliğin erkeklerin ruh sağlığına iyi geldiği, işlerinde daha başarılı olmasında motive ettiği ve yaşam ömrünü uzattığını ortaya koyan araştırma aksine kadınların eşlerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamada gösterdikleri uyumlanma çabası yüzünden kendi benliklerini ve özgüvenlerini yitirme gibi sorunlar yaşadığını ortaya koymuştur. Kısacası evlilik deneyimini yaşayan kadınların yaşadıkları hayal kırıklığı erkeklere oranla çok daha fazla olup kadınlar evlilikleri süreci boyunca yaşadıkları ilişki sorunları yüzünden erkeklerden çok daha fazla çözüm arayışına giriyorlar.
Günümüzde yapılmış birçok araştırma sonuçları da gösteriyor ki; kadınlar yaptıkları evlilikte beklentileri karşılanmadığı zaman hem çözüm arayışına giriyorlar hem de boşanmayı erkeklere oranla daha fazla başlatıyorlar. Evliliği bitirmek isteyen ama bitiremeyen diğer kadın grubunun ise ekonomik olarak erkeğe bağımlı olması onları bu fikirden vazgeçiren ana unsur olarak görülmektedir. 
Erkekler evliliğin kendilerine yüklediği ekonomik sorumluluklardan dolayı stres yaşarken kadınlar yaşadıkları duygusal sorunlardan dolayı stres yaşamaktadır.  Yapılan araştırma sonuçları kadınlar evliliklerindeki sorunlardan erkeklere göre çok daha fazla yakındığı ortaya koymuştur.
Bu araştırma sonuçlarına göre gerçekten sorun yaşayan tarafın kadınlar mı yoksa erkekler mi olduğu tartışma konusu olmuştur. Çünkü evlilikleri ile ilgili sorunları dile getirmede kadınlar erkeklere göre daha açık ve rahat oldukları gözlenmiştir. 
Kadınlar yaşadığı sorunları dile getirmede erkeklere göre çok daha yetenekli olup; sorunlarına çözüm bulamayınca boşanma kararı amada erkeklerden çok daha cesur davranıyorlar. Kısacası sorunlu bir evliliğin sorunlarını dile getiren kadınları dinlemeye kendini kapatmış erkeklerin kadınların vermiş olduğu boşanma kararına karşı şaşkınlık duyması kaçınılmaz hale geliyor.  Dolayısıyla evlilik kötüde gitse de sorunlu giden evliliğin bitirme sorumluluğunu da erkeklerin kadına verdiğini söyleyebiliriz. 

Sevgiler…