Sosyal yaşamdaki değişim evlenme yaşı ortalamalarını yukarıya çekerken, boşanma sayısı, tek çocuklu aile sayısı ve bekar-yalnız yaşayanların sayısı benzer şekilde her yıl bir önceki yıla göre düzenli bir artışta.

Sosyal yaşamda görünürlüğün arttığı bir başka alan da evcil hayvan sahipliği. Hem dünyada hem de Türkiye’de evcil hayvan sahiplerinin sayısı artıyor. Türkiye’de son yıllarda sokak hayvanlarına yönelik yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen hayvanlara karşı vicdan sahibi olan, gerektiğinde sorumluluk alan iyilerin sayısı artıyor.

Evcil hayvan sahiplerinin üzerinde en çok düşündüğü, kılı kırk yardığı konulardan biri de hayvanların beslenme konusu. 

Sosyal medyada keyifli videolarla karşımıza çıkan patili dostlarımızın daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için kendi ihtiyaçlarına özel olarak beslenmeleri şart. Bu noktada da evcil hayvan sahiplerinin mama arayışı başlıyor. 

Türkiye’de kedi ve köpek maması üretimi 2023 yılında 239 bin tona ulaşmış durumda.

2019'da 90 bin tonun altında olan üretim 2021'de iki katına çıkarak 200 bin tona yaklaşırken 2022 yılına gelindiğinde üretim daha da artarak 225 bin tona ulaşmıştı. Üretimdeki artış işletme sayısı açısından da paralellik gösteriyor. 2020’de 46 olan kedi-köpek maması üretici sayısı 2023’te 114’e yükseldi.

Sektörde nitelikli üreticilerin bulunması, içerikte kaliteye, markalamaya, ürün çeşitliliğine önem vermeleri ihracatımızı da olumlu etkiliyor. 2020’de Türkiye’nin kedi-köpek maması ihracatı 46 bin tonken, bu rakam 2022’de 88 bin tona yükseldi. Değer bazındaki artış ise 2020’de 30,5 milyon dolarken 2023 yılında 121,4 milyon dolara ulaşmış durumda.

EGE, GURUR KAYNAĞI

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında kedi ve köpek maması ihracatı yüzde 26,5 artarak 57,7 milyon dolardan 73 milyon dolara yükselmiş. Bu dönemde Türkiye, 91 ülkeye kedi ve köpek maması ihraç ederek büyük başarı göstermiş. 

Kedi köpek maması ihracatının yüzde 62’sinin Ege Bölgesi’nden yapılmış olması, bu başarıda İzmir merkezli markaların başarısı bizleri gururlandıran bir durum.

Sektörün başlıca ihracat pazarları arasında Malezya, Irak, İsrail, Suudi Arabistan ve Yunanistan bulunuyor. 

İki gün önce İzmir merkezli Lider Pet Food’un global markası Reflex Plus’ın ırka özel çıkardığı kedi-köpek mama lansman toplantısındaydım.

Evcil hayvanların genetik yatkınlıkları ve ırklarına özgü ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen kuru mama serisinde British Shorthair, Persian, Yorkshire Terrier, Pomeranian ve Poodle maması yavru ve yetişkin olmak üzere iki farklı kategoride üretilmiş.

Evcil hayvan sahipliğinin artmasına paralel olarak bazı kedi ve köpek ırkları hayvan severler tarafından daha çok tercih edilmeye, bu ırkların sayısı da hem Türkiye hem de dünyada hızlı bir şekilde artmaya başladı. Bu ırkların başında da Poodle, Britisih Shorthair, Yorkshire Terrier ve Pomeranian geliyor.

Hem iç pazar hem de potansiyel dış pazarda nitelikli ve ihtiyaca özel üretilmiş kaliteli ürünle fark yaratmak, bu yolda markayı güçlendirecek adımları atmak çok önemli. 

Dünya genelinde yaşanan marka savaşları arasında ülkemizde üretilen ürünlerin farklı ülkelerdeki tüketicilerin evlerine girmesi, duygusal olarak insanların en önemli hayat arkadaşları olarak kabul ettiği evcil hayvanlarıyla aralarındaki iletişimde konumlanması gurur verici. Reflex Plus’ın attığı bu adımın Türkiye’de kedi-köpek maması sektöründe yol gösterici ve şevk verici olacağından eminim.